Friday 11 June 2010

Keria

Kelmarin, penyokong tegar MyKuihStory, order kuih lagi ngan aku... but this time, dia nak keria. Actually, dia dah buat advance order, cuma seingat aku, dia mintak talam suji jer.. yang keria tu, aku cakap next time. Tapi kul 10 pagi semalam dia tanya aku ada buat keria tak? Kelam kabut jugak aku jadinya. Yela, customer kena jaga, especially customer yang mcm ni. Yang support you all the way.. not only for my kuih, but for my many other things!
Actually, dia kata kalau aku tak der buat keria, tak per, aku boleh buat other time. Tapi when we talked over the phone the other day, dia bagi tau, keria tu favourite dia and today (Friday), dia akan berkursus ke Bukit Tinggi. Being somebody yang parentsnya agak menekankan soal makan and soal keinginan orang, especially yang hendak menempuh perjalanan, aku tak sedap hati la. Takut kempunan.. So, dalam demam and batuk yang menekan (sampai sakit belakang aku nih tahan batuk), Aku pun keluarla cari keledek. First pergi pasar Darul Salam, keledek semua macam yang dia orang gali zaman Jepun, mcm tinggal kulit ngan urat jer, tapi masih nak jual RM 3 sekg. Giler, nak tak nak kena la jugak aku pegi kedai buah makcik yang aku biasa amik kat Kg Pandan Dalam tu. Malangnya, tempat dia keledek sama juga.. cuma ada yang tua and yang lama. With the time yang agak suntuk, aku amik jugakla, with a hope that the keledek won't give me troubles. Makcik tu cakap, sekarang ni keledek memang susah nak dapat.
Balik rumah rebus keledek, only to find out that half of it, langsung tak boleh empuk. Mak aku kata keledek ni keledek tenggelam air. So, aku terpaksa amik part mana yang ok jerla.. itupun dah mcm nak jadi bubur, cair. Keria ni is my mom punya specialty.. ko kasikla keledek mcm mana rupa bentuk pun, kalau dia buat keria, pasti rasanya sama and paling sedap aku penah rasa. Walaupun dia ajar aku trick and tips of the keria making, tapi aku rasa macam helpless with this one; sebabnya dah lama aku tak buat keria and aku almost lupa the trick.
So, dengan kepayahan yang amat sangat.. sebab terlalu lembik, aku ulila jugak.. tetap lembik, jadi proses untuk membentuk keria ni, agak sukar la jugak. Nasib baik sempat hantar on time. Here's the keria ladies and gentlemen... Pricing dia sama la RM 0.30 / piece.


Baru lepas goreng tapi belum sira lagi..

ready to be delivered

2 comments:

  1. Kalau ko nak tahu separuh tu aku bedal..dalam diet2 tu wahahah..habis licin..talam suji kau menerima pujian melambung..sampai esoknya kawan aku cakap "aku teringat2 talam suji semalam" heheh..penangan Sedi!

    ReplyDelete
  2. Tak sabar kak ella nak rasa kuih talam suji and seri muka nanti. Boleh promotekan ok?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...