Thursday, 26 January 2017

Pizza Labu

This time dah tak boleh nyanyi lagu Impossible from Cinderella the musical sebab dah nyanyi masa buat talam labu hari tu. Lagipun dah dua hari hujan turun tak berhenti, karang langit tambah lagi tiga hari. Mau banjir kampung ni! I'm not complaining sebab aku sangat sangat sukakan hujan.  Masa remaja dulu, pernah bercita-cita nak bermastautin di Seattle sebab kat sana hujannya adalah 9 bulan dalam setahun.  Tapi hajat tak kesampaian sebab tak ada company mat salleh kat sana yang nak amik aku yang gemuk pendek ni bekerja ngan dorang. 

In the year 94, aku dapat offer untuk sambung pengajian dalam bidang Finanace and Accounting di University of East London dan University of Cariboo kat Canada, pun tak pergi jugak.  First, tak pernah fancy London, 2ndly kat Cariboo tu  course-nya 4 tahun and JPA only kasi study loan for 2 years. Yelah, jadi budak kampung yang tak pernah terdedah dan tau hal-hal dunia luar ni, little did I know that boleh bekerja part-time kat sana to finance the living.  Lagipun, guru-guru aku zaman dulu, tak ada pun yang bagi info atau suggestion about this thing.  Maaf, bukan nak salahkan mereka, sekadar bercerita sahaja.  Dah namanya tak der rezeki ke sana kan?

Pernah arwah ayah bagi cadangan untuk jual tanah yang dia ada untuk menampung pengajian aku kat Overseas, tapi aku tak nak tertekan dengan situasi yang aku harus berusaha untuk cemerlang memandangkan ibu bapa terpaksa bergolok bergadai demi mengisi pengetahuan yang tinggi untuk aku.  Tapi… the actual reason is … aku tak pernah minat Accounting, cuma dah di takdirkan untuk terjebak dalam kancah kira kira ni. 

Masih teringat lagi saat aku nak masuk ke tingkatan empat lepas keputusan SRP keluar, merayu rayu nak masuk ke kelas sastera sebab aku minat dengan bahasa.  Dua tiga kali jugaklah turun naik berjumpa cikgu yang berbeza beza demi memperjuangkan minat aku yang satu ni.  Malangnya nasib tetap tak menyebelahi aku, langsung terlantar di aliran sains social yang mana perakaunan adalah teras utama.  Terus minat untuk belajar aku luntur.  Pernah tak masuk kelas sampai dua bulan. Tapi Allah s.w.t tu maha kaya, masa amik keputusan SPM (tu pun arwah ayah aku yang amik), aku masih dapat keputusan yang baik (Pangkat 1) jadi semangat tu timbullah sikit. Masa isi borang UPU (tu pun kawan yang tolong isikan), aku mohon untuk masuk ke Unit Bahasa di Universiti Malaya, pun tak dapat.

Bulan March tahun 92, dapat panggilan untuk menyertai kursus Pengajian Perniagaan di Politeknik Ungku Omar.  Tapi tidak teruja, namun memandangkan wajah arwah ayah yang berseri-seri, aku tak mampu untuk tolak, lalu bulan June 92, aku pun mulalah berkampung di Ipoh. Come July 92, terima lagi satu tawaran dari Universiti Islam Antarabangsa untuk buat BEN (Bachelor of Art in English).  Sekali lagi arwah ayah offer, kalau aku nak terima, dia ok aje.  Tapi memandangkan baru jer dia banyak berhabis duit untuk aku masuk Polytech ni, aku cakap tak per, lepas habis kat Ipoh mungkin aku boleh re-apply.  Tapi bila dah tamat pengajian, semua local U tak dapat, melainkan Overseas … dan memandangkan yang Overseas pun kursus Accounting jugak, idoklah aku berhajat untuk sambung.  Terus mintak kerja, pun Bank yang panggil… Adoiiii…. Tak boleh lari jugak.  Hmmm yang last2 ni aku cut short jer, karang entry ni jadi biography aku pulak.  Apa, ingat aku ni Tun Mahathir?

Back to this Pizza labu, sebelum mengexperiment benda alah ni, terpikir jugak ok ker? Labu tu kan lemak manis? Macam tak go jer untuk di buat pizza.  Tapi bila dah siap, semua kesangsian dan kerisauan terjawab.  Sedapp!! Malangnya buat sebijik pizza jer, takut tak ngam.  Dough pizza tu simpan dalam freezer yang semalam punya, masa buat pizza biasa untuk family tea-time gathering.  Nak simpan dua tiga bijik takut tak sesuai buat pizza labu ni.  Last2, dapat rasa sorang sikit jer.

Bahan-bahan:
Untuk pizza dough boleh rujuk resepi saya sebelum ni (Click disini), kalau tak suka herbs tu boleh di kecualikan.  Yang lain lain sama jer.  Crustnya boleh buat 4 medium size pizza, tapi untuk topping kat bawah, cuma untuk satu pizza jer, jadi kalau nak buat 4, kena gandakan 4 kali lah yer bahan bahannya.


200 gm labu (rebus atau kukus dan lenyekkan sampai hancur)
1 biji bawang Holland (dadukan)
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu gula
½ sudu teh thyme (kalau dapat yang fresh, mungkin rasanya lagi sedap)
lada hitam atau lada sulah secukup rasa
secubit garam (jangan banyak sangat sebab nanti parmesan cheesenya dah cukup masin)
½ cawan parmesan cheese
½ cawan mozzarella cheese
2 sudu makan minyak zaitun

Cara-caranya:
Panaskan oven pada 200 darjah celcius
Di dalam kuali, panaskan minyak zaitun dengan api sederhana dan goreng sehingga bawang lutsinar dan naik baunya
Taburkan gula dan kacau lagi
Masukkan bawang putih dan lada hitam lalu di kacau sebentar
Didalam bekas lain satukan labu, parmesan dan mozzarella cheese lalu di kacau sebati, tuangkan bahan bahan goreng, gaul rata dan sapukan di atas pizza dough
Bakar sekitar 15 minit dan sedia di hidangkan


-->
Kalau korang baca entry ni sampai habis, mesti korang terpikir … dari kecik amik jurusan Accounting, bila besar jadi tukang masak.  Kenapa?  Kau rasa???....

Monday, 23 January 2017

Kek Cermin Ibu Tiri Salju Putih

Maaf yer, tak der idea nak menulis. Jadi merapulah kito sekueknyo!! Agak frust sedikit kebelakangan ni  sebab tak dapat nak mengasah bakat membakar kek & pastri serta masak memasak sejak berkampung di Mersing ni.  Sebabnya, nak mendapatkan bahan bahan dan rempah ratusnya agak hazab.  Kadang kadang terpkasa tawaf wida’ beberapa kali seluruh Bandar Mersing demi mendapatkan sesuatu bahan.  Tu pun kadang kadang balik dengan tangan kosong jugak.

Teringat masa pergi Seminar Johor Berkemajuan yang di kendalikan oleh ahli panel yang rata-ratanya banyak indirectly ‘slam’ penduduk Mersing ni dengan label, ‘lemak’, makan nak ‘bersuap’, tak pandai ‘think out of the box’ and what not.  Bila belia Mersing ni ajukan soalan yang walaupun kita tau, agak tak berilmiah dan juga terlalu ke budak budakan, kita tak boleh straight away selar mereka dengan buat perbandingan dengan orang terdahulu  yang dah berjaya sekarang.  We can learn and inspire, melalui their success story.  But never compare! Berapa ramai hadirin yang hadir masa tu yang pernah keluar dari Malaysia, kalau tak bekerjapun, sekadar melancong.  Hanya segelintir, and yet, korang buat contoh tentang Negara-negara luar.  These people tak pernah pergi, and of course these people tak kan tau, not at least half the truth!

In one of the Q&A session, one of the panel siap cakap, If your District Officer boleh siapkan muzium in 7 weeks (tak berapa ingat the figure), I can finish Kilang Bateri in 5!  And the audience applauded kekaguman.  Tapi did they know what sort of Kilang bateri tu? And what is Museum?  Kalau compare the period, of course la ko menang .. tapi conceptualnya dan juga target audiencenya?  And I felt kesian, the makcik makcik and pakcik2 yang mengangguk2 dalam keterujaan mengagumi kehebatan kau – sedangkan, it is actually nothing!

You are talking about seizing the opportunity, of tourists that came flocking  here in Mersing, show our products, earn from them – jangan malas! And yet, pernah ke ko stroll along the beach and talk to them? I did! And what did I gather? Most of them pun backpackers, yang datang ke sini, kalau boleh nak tidur hotel budget yang harga RM20.  If they can’t get the price, they are willing to spend the night at the jetty or even bus station. Bukak mata!

Then you were talking about Information Technology, where according to your brilliant mind, every bits and pieces of information is at the tip of the finger.  Make full use of it.  Tapi ko tau ke, berapa KM radius sahaja yang ada Unifi kat sini? Almost none.  Yang ada banyak pun cuma 1mbps.  By the time ko tunggu the information keluar, orang lain dah bertebaran sampai tengah laut.  Pulaknya, penduduk yang rata2nya berniaga dan cuba hidup kat Mersing ni adalah people of the 70’s and 80’s.  Berapa banyak lah tahunya? Just because you have all the luxury kat tempat ko, ko fikir orang lain pun sama.

Pernah ke korang menetap di sini, amik masa dan faham dengan sosio-budaya dan cara hidup orang sini? Faham dengan sifat mukabumi dan topografinya?  Pernah cuba menyelami dasar perhubungan dan jalinan komunikasinya?  Jika tidak, jangan datang mendabik dada membawa idea canggih dan berharap orang orang di sini realisasikan. Ini tidak adil … paling tidak, berusaha cuba menyampaikan idea dan mesej yang baik tersebut dengan lebih halus, jangan sentuh sentimen penduduk di sini.  Jangan menganggap kemunduran atau ketidak berhasilan penduduk di sini kerana kemalasan dan tiada keberusahaan mereka.  Spend their lives for years doesn’t make most of them an expert, how can you think by spending a few hours make you one?

Adoiii… tersedar pulak yang ni blog masakan! Gara-gara kecewa sebab barang tak der kan?  Sebenarnya berjanji dengan rakan Empower ECER Puan Norfizah kita nak upload recipe Mirror glaze ni.  Hari tu sepatutnya buatkan untuk Cik Anum Rajk untuk sambutan ulang tahun ibunya, namun malang bila kedai kek bagi papan kek yang salah, dan saya tak boleh fitkan dalam kotak.  Maka ada tersopak sikit, jadi tak sampai hati nak jual, maka .. jadi habuan untuk rakan rakan.  Yang kebiru2an sikit tu untuk kakak air merah.  Apapun terima kasih pada penyokong MyKuihStory dan sorry sangat2 untuk Cik Anum yer.

        

Untuk mirror glaze ni, keknya korang boleh ikut suka nak kek apa, tapi yang aku gunakan ni adalah chocolate mudcake yang resepinya korang boleh rujuk di sini : Kek Lumpur Coklat di Tahun Baru

Sebelum menyalutkan mirror glaze ni, kek yang korang buat mestilah disapu dengan ganache atau cream kegemaran masing masing. Sila pastikan cake disejuk bekukan lebih kurang 12 jam sebelum di gunakan.

Bahan-bahan untuk mirror glaze:
15 gm serbuk gelatin dan kembangkan di dalam 60ml air
200 gm gula
130 gm susu pekat manis
100 ml air
100 gm glucose syrup atau light corn syrup
200 gm White Chocolate/Chips
Pewarna

Cara-cara:

1.  Campurkan serbuk gelatin bersama air dan biarkan seketika sehingga ia mengembang
2. Campurkan gula, susu pekat manis, glucose syrup dan air kedalam periuk dan panaskan menggunakan api sederhana kecil sehingga merenih dan semua bahan larut
3. Setelah campuran gula dan susu mendidih tutup api dan campurkan gelatin yang telah kembang lalu dikacau sehingga sebati.
4. Tuangkan campuran gelatin terssebut kedalam mangkuk berisi white chocolate, biarkan seketika dan gaul sehingga semuanya coklat mencair dan sekata.  Kalau  ada immersion blender, boleh kisarkan, supaya tidak ada cebisan coklat yang tidak larut, atau boleh ditapis untuk memastikan semua coklat telah cair dan juga untuk mengeluarkan gelembung gelembung udara.
5. Setelah sebatian sejuk (lebih kurang 34 darjah celcius, tuangkan ke atas kek, dan tunggu sehingga glaze mengeras.  Sisipkan lebihan glaze di tepi kek dan boleh lah di alihkan ke atas papan kek dan hias mengikut kreativiti.


Yer, kreativiti kat Mersing ni pun terhad.. hahaha, sebab nak cari fresh fruit pun tak dapat.  Buah geduakkk banyakler!!


Nota dan tips
  • Untuk hasil yang lebih baik, buat glaze dan kek sehari sebelum digunakan.  Glaze yang di sejuk bekukan, di cairkan semula menggunakan kaedah double boiler atau kalau ada microwave oven, boleh di cairkan menggunakan microwave dalam beberapa saat, kemudian tunggu sehingga sebatian berada pada suhu bilik, barulah di tuangkan ke atas kek.
  • Letakkan kek di atas mangkuk yang lebih kecil, dibawahnya di alas dengan cling wrap atau plastik yang di alas di atas dulang untuk menampung lebihan glaze (untuk mengelakkan meja daripada comot dan banyak kerja pembersihan yang perlu dilakukan kelak)
  • Lebihan glaze boleh disimpan semula dalam peti sejuk beku, kemudian boleh digunakan semula.
  • Dari pengalaman saya (tak pasti tepat atau tidak), kalau gunakan white chocolate couveture, hasilnya lebih baik (tapi yaa ampuuuun, kat Mersing ni tak dok) 
  • Kalau ada pure glucose lebih baik sebab kandungan airnya adalah sedikit
  • Saya lebih suka menggunakan gelatin sheet (3 keping & 12gm)
  • Boleh menggunakan heavy cream untuk mendapatkan rasa yang lebih enak dan glaze yang lebih cantik (kalau ada yang berminat, resepinya saya share kemudian, resepi di atas dikhaskan untuk peminta resepi yang di Mersing ni tak der jual heavy cream… huhu)
  • Mirror glaze ni works wonderfully dengan mousse cake dan juga cheesecake
Tu je beberapa gambar aku amik masa process pembuatan kerana kemalasan tengah melanda. Lagi pun musim musim hujan ni lebih sedap bawah blanket daydreaming dekat Denari, Alaska.  Yer, target nak pergi ujung taun depan!

Wednesday, 18 January 2017

Ayam Percik (Kelantanese Style)




Ok, the other day kena gelak ngan Orang Kelantan bila aku berbual in their language.  It is understood and yes, that’s the best I can do! They are referring myself as ‘Siam Masuk Melayu’ (Converted Siamese) as they claim that the way I speak is too elusive.  Pedulik apa? Nenek belah bapak aku Siam, Tok belah mak aku pun Siam.. jadi tak salah la kan?  Though aku ni lahir dan membesar kat Johor, aku nak jugak jadik orang Kelantan, Sementelah adik beradik aku semuanya lahir kat sana and speaks Fluent Kelantanese dialect. (Kes tak mau tersisih la ni gak nya.  Hahahaha)  When they knew that I spent my leisure time cooking, they started interrogating my skills and even source out from my siblings if I am as good as my mom! Gila kau! Mana la boleh lawan … kat kampung ni org tak kenal pun aku, tapi kalau sebut jer Mek, kat kepala dorang tak der lain… ‘Cooking Legend’.  Sentap mak sekejap, nangis nangis sambil hempas pintu! Qaedahnya kan? Hahahaha

When my mom amik angin kat rumah kakak aku yang dah almost 2 weeks, aku rasa bosan yang amat.  Tekak pulak dok asyik terliur nak makan percik Kelantan ni.  We don’t have any restaurant that serves this in Mersing.  (At least not that I know of).  Last last gagahkan diri jugak.  Weii.. never underestimate my capabilities hoccay? I might be born in Johor and never lived in Kelantan but let me remind you… I made this with the taste of 99%-like my moms’!

I have simplified the preparation of this recipe … sebabnya tak larat nak membakar ayam guna kaedah konvensional… nanti berjelaga dalam hidung.  Jangan bimbang, aku tak kompromi rasa masakan ni.  

Try it to believe it!




Bahan-bahan:
Seekor ayam (ikut suka nak kerat berapa)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
1 sudu teh garam
(tumbuk bawang, halia dan garam kemudian gaul dan lumurkan pada ayam dan perap beberapa ketika)


Cara-cara nak masak kuah percik:
Kisar semua bahan di bawah
1 kotak santan (atau santan pekat dari satu biji kelapa)
2 – 3 batang serai
Halia sebesar ibu jari
sehiris lengkuas ( nipis jer ye, jangan banyak banyak)
3 biji cili padi
1 cawan air


Tuankan semua bahan kisar ke dalam kuali atau periuk dan tambahkan 2 asam keping, beberapa sudu gula dan garam secukup rasa. 

Didihkan kuah menggunakan api sederhana sehingga  mendidih dan sedikit likat

masukkan ayam yang telah di perap tadi dan gaul atau golek golekkan lebih kurang 10 minit (ini supaya ayam dapat serap rasa kuah percik dan kuah percik pulak dapat sikit jus ayam). Angkat dan atur atas dulang pembakar (iols tak bakar guna api atau arang … malas nak renyah.  Lagi satu percik Kelantan ni sepatutnya kaler dia tak merah, putih jer … tapi dek kerana tak der cili padi, aku gantikan ngan lada kering, tu yang jadi kaler cenggitu).  Lebihan kuah percik dalam kuali tu biarkan dia pekat lagi lebih kurang 5 minit baru angkat

Bakar sehingga ayam masak.  Lebih kurang 25 minit dengan api 250 darjah selsius.  Bila dah masak, siramkan kuah percik dan sedia untuk dinikmati

Monday, 16 January 2017

2016 (Looking Back in Anger)


Tajuk entry tak ada kena mengena dengan ini cerita.  
Haha, just thought about the Chinese drama that was very popular when I was still in secondary school. Time to reminisce some memories, especially when we are embarking to another new year.

Lots going on throughout last year, both good and bad.  Am not here to rumble and mumble about the bad one,  as I don’t wish to dwell in any of it.  Let it be my life lesson, the ones that will stay in my mind just to ensure that I remember not to step in the same mine twice. Good ones? Lots of it, that makes it impossible to share with you all.  My culinary journey has some new adventures that I embarked on.  That is what I wish to share here, merely as a token of appreciation to those whom I met along this interesting path.

April last year, I enrolled into cake and pastry class that was organised and sponsored by Empower ECER at Mersing (part of the reason why, I stopped my home food delivery business in JB though I have an ample loyal customer and follower)  Some of you might be wondering why the sudden change and why leave my sizeable food delivery business to take part in something that I’ve already done and knew.  As you might be aware, I cook merely base on trial and error and through experience of my family members. There’s no formal training.  Did you know that every time I secure a catering or cooking project my heart kept on racing till the event is over?  It is because I still lack confidence whether I did it right, or whether the customer will love and appreciate my cooking, even at some point when they praise my products, I still have doubts whether it is based on  true fact or just as a token of courtesy. (Yeah! That bad!) At times, if the project was for more than 500 people, I couldn’t sleep for days, just planning and kept on feeling nervous whether I can nail the project.

So, when I joined the class, it helps me gain my confidence, tremendously!  Honestly, most of the recipes that was taught here was the one that I have already tested and made in my kitchen, nothing new.  But the benefit that I got from attending the classes is very useful and invaluable.  I was taught about the tricks and tips of baking, why this is made like this or why it is done like that – the one that only occupies a few percent of my knowledge in baking.  So you see, I am more than happy that my attendance was 100% for the last 25 sessions.  Unbelievable right? Haha, most of my classmate will definitely give me a standing ovation because the average of my school and college attendance was normally, never exceeding 60% a year!  I’m so amazed and pleased with myself.  (Now dancing to Channa Mereya by Arijit Singh)

When attending the class, the officials from Empower-ECER came to know about my cooking and baking experience and approached me if I’m interested to do cooking or baking demos for working adults and school students.  Still lacking in confidence, I hesitated, but they said….’It’s time’. From there, I am making History for myself! After the first demo with the parents of student from Sekolah Menengah Tunku Abdul Rashid in Tenggaroh 5, I got a lot of invitations to teach them a few recipes, using their community centres and their own pocket money.  I made a lot of new friends exploring new districts and their cultures.

Today, I would like to share, photos of my sessions with some teachers, and parents as well as students during the demos.

I would also like to thank the following people and company who have been regulars, using MyKuihStory food and catering service for 2016.  If I missed out… be sure that it is not intentionally.  

Here they are:
Orient Overseas Container Line (Johor) (En. Zulkmal, Wendy, Baiti & Friends)
Agility Warehouse Sdn Bhd (Kak Wan, Abang Man & Chronies)
Hyundai Shipping Malaysia (Johor) (Cik Norlela, Cik Wati & gang)
Mini Cafe69 Pandan Uptown (Puan Rohaya, En Halim, Puan Magelene, Puan Faziyana Fauzi and families)
Sekolah Menengah Tunku Abdul Rashid (Cikgu Adiah and fellow teachers)
Sekolah Agama Al-Khiriah
Sekolah Menengah Kebangsaan Mersing (Cikgu Aziyah Ali, Pengetua Zaleha Ismail & fellow teachers)
Sekolah Kebangsaan Mersing Kanan (Cikgu Leda Santan & fellow teachers)
Puan Rina Farhana of Jabatan Perpaduan Mersing, Puteri UMNO Mersing
Cik Sarimah Saliman of Puteri Pacific Hotel
Puan Fyda Yatno of Holiday Villa Hotel
Puan Zulaikha Khalid & Sharifah of New York Hotel
Puan Kalthom Abdullah of Thistle Hotel
Puan Ainon Siman of Johor Jaya
Puan Arie Abdul of Johor Jaya
En Rizal Sheikh Abdullah of Sekolah Kebangsaan Tamil JB
En Rizal of Sekolah Kebangsaan Taman Pelangi
En Mohd Hafiz of BenHafiz Enterprise
Pn Azizah of (B.A.G)
Cik Nadia of Malee Mineral Water Sdn Bhd
Pn Azie of Salju Biru
Pn Lini of Lini Hair Saloon
Pn Angah of Angah Tailor
Cik Miera Ruslieza of Cemara Supply and Services
En Hairiezam of Akasia Supply and Services
En Youzaimi Yusof of Naib Ketua UMNO Bahagian
Pn. Norazila Ngah of Public Bank Berhad
Pn. Norhidayah Mohamad of San Seng Lee Sdn Bhd
En Zaidi of Sekolah Sains Sultan Iskandar
En. Awang of Pejabat Hutan Mersing
Pn Rafilda Rahman
Pn Hasnieza Hashim
En. Johari of Air Merah
Pn. Rapeah and family of Kampung Sri Lumpur
Pn Rozayana Nasir


And some whom I can’t remember their names, Thank you for your love and support. 


 Demo Kek Pelajar SPM Sekolah Menengah Agama Al-Khiriah

 Kelas Kek untuk Staf dan Guru Sekolah Kebangsaan Mersing Kanan

 Demo Kek & Pizza Pelajar SPM Sekolah Menengah Agama Al-Khiriah

 Seminar Kerjaya Pelajar PT 3 Sekolah Menengah Kebangsaan Mersing

 Demo Kek untuk Pelajar PT3 dan SPM Sekolah Tunku Abdul Rashid

Program Hari Sukan Ibu Bapa Murid Sekolah Tunku Abdul Rashid

Friday, 12 August 2016

Custard Pudding


This is a very old recipe I inherited from my sister, only that I have altered to my own personal preference.  Rasanya memang ramai yang dah tau buat Custard Pudding Berkuah ni.  Masing masing ada cara dan citarasa yang tersendiri.  Beberapa hari sudah, aku ada terima lawatan dari some Government bodies, inciting the feeling of nervousness in my system.  Yerla, lawatan ad hoc, and I don’t know the apparent reason.  Since Raya, order berterusan sehinggalah sekarang and kat Mersing ni pulak, the ingredient stock is limited! All this while I’ve been hunting down my ingredients at Bakers Zone in JB and yes, the last time I was there was like two weeks ago!

Geledah punya geledak my provision rack and cupboard, I have Canned Fruit Cocktail, custard powder and evaporated milk, the rest is mostly cakes and kuih punya ingredients.  Since the visit is just 2 hours away, this is the only saviour I could think of.  Takkan nak beli kuih kat gerai? Jatuhlah air muka aku sebagai pembuat kuih terkenal kat Jalan Abdul Hamid ni kan? Hahahahaha (feeling glamour, padahal kat Sri Pantai ni berapa kerat sangatlah orang yang kenal aku!)  Pernah pergi kedai yang sekangkang kera dari rumah ni pun ada orang tanya "Awak baru pindah sini ker? Tak pernah nampak pun?"  Padahal dah tiga empat keturunan aku bermastautin kat sini.  Hina sangat rasa diri yang comel ni sampai orang tak kenal.  

Huk Alohhhh!!

This recipe yields 15 serving

For the  custard pudding:
I cup Custard Powder (Better to use Custard Bird’s Brand)
5 cup plain water
4 tablespoons condensed milk
2 tablespoons sugar (you can adjust to your liking – but not too sweet as the cocktails is also sweet)

How to:
1.Place Milk, Sugar and water in a pot/saucepan
2. Turn the gas cooker to a medium low heat, stir and slowly pour the custard powder and let it dissolves. (if you have a hand whisk, use it)
3.  Keep on stirring until it thickens and starts boiling, lets do this for a few minutes more until it becomes glossy.
4. Transfer to the mould and let it cool

For the cocktail:
1 can evaporated milk
1 can plain water (measure with the evaporated milk can)
1 can Mix Fruit Cocktail (avoid buying the tropical ones, though they contains more vitamins they tends to be very soggy)
Sugar to taste
1 tablespoon vanilla essence
1 egg yolk
1 tablespoon custard powder

How to:
1.Place milk, plain water, sugar, vanilla essence and the juice of mix fruit cocktails in a pot
2. Mix egg yolk with custard powder and some water then pour inside the mixture.
3. Turn the gas cooker to low heat and stir the mixture constantly till the steam come out from the mixture.  Don’t let it boil or the mixture will curdle. Add in the fruit cocktail mix and stir for a while
4. Pour on top of the pudding and place in refrigerator for a few hours because this one is heaven when serve cold.

** Happy Trying **






Monday, 25 April 2016

Manggo Sticky Rice - Lembing Awang Pulang ke Dayang

Pulut Mangga ni biasanya kita dapat atau nampak bila ada Siam Street Food Fair di Shopping shopping Mall, ataupun mostly at Kedai Kelantan yang banyak di serata Malaysia ni.  Sedikit membimbangkan, knowing that most people namakan Kedai masakan Kelantan but actually it has a lot of Siamese influence.  So, it is not a 100% Kelantanese food.  Ada pulak yang namakan their restaurant something like Thai Food restaurant but there’s no authenticity in the cooking.  Cooked in Malaysian way, and sadly enough they say, the Kelantan way.  Yes, it is good in some ways, especially how food has evolved by borrowing the recipe cross culturally, but the bad part is, our children will no longer be certain that where or how the recipe was created or who was the one that created it.

This Mango Sticky Rice was taught to me when I was still residing at Pandan Indah in KL back in the year 2007.  There is one supermarket there that is umpama ‘hidup segan mati tak mau’.  Amongst the local, we call it Fajar.  Every other month, in front of the mall akan ada this Siam Food Fest (well, that is what they call it, but there are only 2 stall that’s hawking there). So I could not fathom where is the Food Fest coming from.  I am quite a frequent customer of Fajar and whenever I go there, I will definitely drop by at one of the Siam stalls to quench my thirst with their super sedap longan drink (very fragrant and sweet!).  Bila dah selalu sangat kat situ, I made friends with this stocky Siamese guy who will always be the one that’s preparing my longan drink, and at times my crab fillet Tom Yam (I can’t say if I favour the Tom Yam because it is made from an instant paste.  I’d prefer the one made from scratch because it has a fresher taste).

This guy has always urged me to try this Mango Sticky Rice but most of the time I refused.  I always imagine that the combination of these two isn’t right.  There’s this one time I teased him on how sweet looking he looked with that slanted eyes and dimple on his cheeks and bet how he could make some girls heart melt with his smile.  Being a good and patience persuader or perhaps good sales person, he replied.  “Kalau you kata saya manis, you mesti mau try ini Pulut Mangga, saya yang buat .. ini confirm manis macam saya”.  Since he always tried to promote that sticky rice, I thought I might as well give it a try.  And yes, in my opinion and my preference, I didn’t like it.  But to jaga hati the hawker, I said not bad.  So I made this remarks “Haiyooo saya banyak suka ini Pulut Mangga, tapi how? You bukan selalu ada sini.  Kalau saya mau makan macam mana? You sekarang arr ada dua pilihan saja… you kawin sama saya, jadi you boleh masak ini Pulut Mangga bila saya mau makan atau you kasi saya resipi” hahaha…  Actually he agreed to both that made my joke makan tuan! So, I just ask him to teach me how to do it ..  and would love to share with you readers.. and oh, the tajuk – Lembing Awang Pulang ke Dayang .. this is a Thai dessert and when I prepare it, it always reminded me that my late grandfather from my father’s side is Siamese so as late grandmother from my mother’s side.  So some blood that flows in my body is originated there.  (Tapi kadang kadang tetap mengaku orang Kelantan pure jugak! Itu satu, lagi satu, lahir kat Johor pulak tu!).  So kebimbangan pasal ke aslian makanan sesuatu Negara tu tak berasaskan? Hahaha..

And some of you pun, mesti fikir .. I never did favour this dessert, tapi buat jugak? Well, request dari anak buah yang teringin nak makan .. just nak jadi bapak sedara contoh .. gagahkan diri jugak!

Bahan bahan:
600 gm beras pulut (aku guna Pulut Susu)
3 helai daun pandan (siat)
4 biji mangga siam
750 ml santan (perahan dari sebiji kelapa; kalau boleh perah sekali jer)
70 gm gula
1 sudu kecil garam
Daun pisang untuk mengukus pulut


Cara-cara:
Basuh dan Rendam pulut 3 atau 4 jam kemudian toskan airnya (kalau semalaman lagi bagus)
Panaskan air di dalam pengukus sehingga mendidih
Alaskan rak pengukus dengan daun pisang dan letakkan pulut di atasnya ..  selerakkan sedikit dan campakkan daun pandan di atasnya
Kukus pulut lebih kurang 30 minit atau sehingga masak (warna pulut akan jadi lutsinar bila dah masak)
Masa mengukus tu, potong kiub mangga dan dinginkan dalam peti sejuk baru best
Dalam periuk kecil panaskan santan, gula dan garam sehingga sekadar naik wap
Setelah pulut masak, alihkan ke dalam mangkuk besar dan tuangkan separuh dari santan yang telah di masak tadi dan kacau sehingga santan meresap dan pulut menyerap santan tersebut
Biarkan sejuk
Kemudian hidangkan pulut dan mangga lalu tuangkan sedikit lebihan santan ke atas pulut
 

Nah!!! Makannnn!!  

(anyway, kalau tengok gambar kat atas, aku tak der tuang santan kat atas pulut tu... macam yang selalu aku cakap kalau kat kampung ni, dorang tak kira dah, nak amik gambar ker, nak buat blog ke.. yang penting mesti kena siapa cepat dia capai.  Belum sempat aku tuang santan, sudu dah sedap menyenduk pulut tu... dugaan betul!)

Monday, 18 April 2016

Jagung Gaul Kelapa


Another nostalgic moment occurred last week! My mom suddenly cakap nak makan jagung gaul kelapa, bila aku bagi tau yang aku nampak ada orang jual jagung on my way to Penyabung bila nak gi makan sata.  Hmmm I haven’t had this for a looooong time.  If I remember correctly, the last time I had this, was when I’m still schooling.  This is a fading heritage, of something our people no longer crave for.  You don’t see this anywhere, at least not often or perhaps, comes once in every 10 years.  Our youngsters can never recognised this other then sweet corn in a cup, or jagung rebus or bakar,  maybe also popcorns too – that is the best they can bet! Haha

Nak di jadikan cerita, one fine afternoon (cewah .. mcm narrator dalam Walt Disney pulak).  Adalah sorang abang ni naik motor dengan bakul kat belakang duk ponnnn ponnnn! Jual jagung dari rumah ke rumah.  Dah namanya rezeki kan… datang bergolek jugak.  Tapi eventually jagung ni kami rebus juga. 

Lepas beli, aku pun apa lagi, pegang jagung dua tiga ikat, sambil gelek inul depan mak aku nyanyi lagu Zaleha Hamid

Mau yang panjang atau yang pendek
terserah saja maunya anda
Mau yang besar atau yang kecil
yang tua enak yang muda asyik

Musim hujan paling asyik bakar jagung
pergi camping paling asyik bakar jagung
Berduaan sama pacar makan jagung
Nonton filem layar perak makan jagung

Rasa happy bila tengok mak aku gelak terkekeh kekeh …mendapat jugak sebatang jagung atas kepala akak ipar aku baling.  Geram tengok kelakuan aku.  Hahaha… Senario macam ni memang biasa dalam keluarga kami, adik beradik dan ipar duai memang rapat.  Bergurau 6 hari seminggu, bergaduh sekali seminggu!

Jagung yang guna untuk gaul dengan kelapa ni adalah jagung kering (boleh guna jagung ayam atau jagung tua). Nah cara buat jagung ni mudah aje..

Bahan-bahan:

Dua mangkuk jagung kering/tua
Semangkuk Kelapa Parut Putih
Gula Pasir ½ mangkuk (atau ikut tahap kemanisan yang korang suka)
½ sudu teh garam

Cara-cara :-
Rebus jagung sampai pecah perut (kemudian toskan)
Kalau guna jagung kering and ada unpleasant smell …gaulkan dengan larutan air kapur kemudian ramas untuk buang kulit dan toskan lalu rebus semula sampai air mendidih.

Toskan dan ketika masih panas panas tu, gaulkan dengan kelapa dan gula.  


Siap untuk di hidangkan!

Saturday, 16 April 2016

Garlic Butter Rice with Terriyaki Chicken and Boiled Green Mustard



Banyak ‘repeat order’ for this menu item, tapi rasanya kena lah tunggu lepas raya baru boleh tunaikan permintaan pelanggan pelanggan MyKuihStory.  Sekarang ni Abang Ross you all terpaksa bermastautin kat kamoung halaman Mersing untuk beberapa bulan sebab nak menyudahkan beberapa projek baru kat sini. Insya Allah, bukan sebab tamak, tapi dekat dengan Mak .. jadi boleh la manja manja lebih sikit beberapa bulan ni.  Duduk kat kampung ni sangat seronok, bangun subuh-subuh macam bangun kat Cameron, sejuk ya Rabbi! Bila siang pulak macam kat Gurun Sahara, panas yaaa ampunnn… hahaha.  Apapun rasa sangat nostalgic bila nampak a lot of familiar faces.  Ada beberapa orang juga yang sangka aku ni masih umur 30 tahun bila terserempak kat kedai runcit dekat dengan rumah.  Yelah, tak salahkan dia orang, tapi aku ni umur 15 tahun dah keluar dari Mersing, bersekolah kat tempat lain.  Kalau balik kampung pun lebih banyak terperap atas riba mak bapak.  Lagi satu aku ni anak bongsu dan family serta kawan kawan rapat family semua panggil aku adik.  Agaknya sebab tu walaupun usia dah nak menjangkau titian separuh abad ni, orang masih menganggap aku ni kecik atau muda lagi.

Back to our recipe, hidangan ni adalah salah satu menu yang pernah aku jadikan item untuk delivery services.  Reviewnya sangatlah memberangsangkan. Sampaikan beberapa orang yang sama order berkali kali.  Ada yang sanggup buat majlis makan makan guna menu ni.  Bagi aku pulak, buat menu ni bila malas nak memasak guna rempah ratus yang complicated.  Apapun, personally aku suka juga makan nasi ni dan ayam teriyaki serta sawi celur tu.  They compliment each other!  

Sekarang jom masak nasi!

Bahan-bahan (Untuk Nasi):
6 sudu butter
20 ulas bawang putih (cincang kasar)
1 kg beras Siam wangi (kalau boleh guna cap Naga Mutiara)
1200 ml air
Daun Ketumbar dan daun bawang  untuk hiasan 
10 gm garam

Cara-cara:
Di dalam kuali atau periuk, cairkan butter dan goreng bawang putih sehingga keperang-perangan kemudian angkat dan toskan di atas tuala kertas.  Biarkan minyak yang telah di 'infuse' kan dengan rasa bawang putih di dalam kuali.
Masukkan beras yang telah di basuh ke dalam kuali dan gaulkan sehingga minyak rata
Alihkan beras ke dalam rice cooker, tambahkan air dan garam
Setelah air mendidih kacau sekali, kemudian tutup semula dan biarkan sehingga masak.
Taburkan daun ketumbar dan daun bawang serta bawang putih yang telah di goreng tadi ke atas nasi..  Siap untuk di hidang.


Sawi celur
Panaskan air di dalam periuk
Campurkan sesudu garam dan sesudu minyak
Celur sehingga layu dan sedia untuk di hidang

Terriyaki Chicken (Shiny grilled Chicken)
Nota :  Sukatan yang saya gunakan ini adalah untuk dua ketul chicken thigh yang saya telah buang tulang (debone).  Jadi kalau masak nasi se kg tu, kena la buat dua tiga sukatan yer.  Tapi untuk ayam teriyaki ni sangat mudah jadi tak perlu risau, ianya tak lah berapa renyah.  Saya guna bahagian peha sebab ianya lebih lembut dan juicy. Tapi anda semua boleh guna mana mana bahagian ayam yang di sukai

Bahan-bahan:
2 bahagian peha ayam yang telah di buang tulang
1 sudu minyak makan untuk menggoreng

Bahan sos:
2 sudu makan kicap soya
1 sudu makan cuka
3 sudu makan jus anggur (kalau x ada boleh substitute dengan air biasa jer – tapi lebihkan gula sikit)
1 sudu makan gula
boleh tambah 1 sudu teh halia cincang atau 1 sudu teh bawang putih cincang.  Jangan taruk terlalu banyak nanti rasa dia over powering

Cara-cara:
Panaskan kuali non-stick dengan sesudu minyak
letakkan kepingan ayam (bahagian kulit di bawah) dan goreng dalam lingkungan 7 – 8 minit (kalau boleh tutup kuali), kemudian balikkan dan goreng lagi sekitar 3 – 4 minit (jangan goreng terlalu lama – ini akan membuatkan ayam tidak berapa bersari (tak juicy).
Angkat ayam dan toskan di atas tuala kertas.
Lapkan kesan minyak di dalam kuali dan tuang semua bahan sos
Biarkan ia merenih dan pekat .. kemudian masukkan ayam dan balik balikkan supaya meliputi ke serata bahagian ayam
Biarkan sekitar 1 atau 2 minit kemudian angkat
Biarkan seketika, kemudian potong dan sedia untuk di hidang





Nota : saya tak ada amik gambar individu untuk hidangan ni, saya amik gambar masa buat delivery hari tu aje sebab tak sempat.

Wednesday, 13 April 2016

Pandan Chiffon Cake - for Cik Hanna Hantuna

I’m glad that I’m able to sit back and start blogging again.  
Yes, the year has passed and that Kuih Story page is idled – so is the Tuan Empunya.  Lots going on and yet, not! Since last year’s Raya, I was busy with Cookies making and then exploring the homemade food delivery services project.  Now Im beginning a new project back in my own Hometown.  Hopefully just for 6 months.  The order for cookies this year has already started coming in and yes it’s going to be another restless fasting month, especially when the orders is more than double compared to last year.  Though dah ada yang sound, jangan sibuk kejar sangat duit then amal ibadat buat seciput.  Ok, there’s only half the truth in that sentence but still I find it very cynical.  The thing that I disagree is the true fact.  I’m doing it not solely for the money.  But for the joy I find in it, the therapeutic effect when I lay my hands to do the work.  Bukan ke, bekerja dan making people happy through what I do is part of amal ibadat?  Yes Ross! Don’t judge! Perhaps,  they never reach a level of understanding that the score that Allah is keeping not merely when you duduk berteleku atas tikar sembahyang .  It’s sad when you try to make some people happy, others don’t.

Baiklah, this entry is a special dedication to all readers out there, especially Cik Hanna.  Yes, she’s been asking me to teach her to do this Chiffon for more than a year but due to my busy schedule that always crash with her free time, I didn’t manage to grant her request.  Cik Hanna is one out of 4 of my best friends.  We have been experiencing a lot of weather together.  This year we are celebrating 30 years of good friendship.  We call her Hanna, but that Hantuna, both of us agreed to add the name at the back, referring to perangai dia (I mean in a jokingly manner) yang macam hantu.  I really hope that this friendship will last till we no longer enjoy the sun on earth!

When I’m back at my parents a few weeks back, my sister-in-law was bugging me to do some cakes or desserts for afternoon tea, knowing that I brought back some of my kitchen utensils.  Lepas bersilat dan berkungfu dengan dia and other sister, I mengalah and gave-in.  Bila teringat keinginan Cik Hanna Hantuna kita, I was thinking that it’s best to do this Chiffon so that I can put it in this blog so that she can refer.  Though, as usual, dek kerana sifat sabar yang kurang ada in my family members, right out of the oven, tak payah tunggu sejuk dia orang dah korek keluarkan from the baking tin, and without letting it cool jugak, they potong and makan… so, no plating guys, just enjoy this somewhat crappy looking chiffon but very delicious one!  Two baking tins gone in 60 seconds!

Bahan-bahan:
5 egg yolk (kuning telur)
20 gm caster sugar
100 gm self raising flour (ayak dengan baking powder, kalau boleh 3 atau 4 kali)
1 tsp baking powder
100 ml coconunt milk (santan)
2 tbs pandan juice (5 helai daun pandan blend dengan 2 sudu makan air)
3 tbs olive oil (boleh tukar guna minyak sayuran atau minyak biasa)

For meringue:
5 egg white
70 gm castor sugar (kalau suka manis boleh tambah gula either here or dalam adunan tepung)
½ tsp cream of tar tar

How to:
Beat egg white till frothy
Then add cream of tar tar and beat till incorporated
Add caster sugar and beat till stiff (at this stage nak tau dia dah ok ke belum cuba terbalikkan mangkuk, kalau adunan tu tak tumpah or menitik maknanya it’s done
In a separate bowl, beat egg yolk and caster sugar till dissoleve
Add coconut milk and pandan juice
Add 1/3 of self raising flour and mix till incorporated then another 1/3 and repeat the process till the last 1/3
Add olive oil and stir till incorporated

Lastly fold in  1/3 of meringue till incorporated.
Repeat the process with another 1/3 and lastly the remaining 1/3
Transfer to the cake tin
Bake for 40 – 45 minutes at 160 degree celcius (jangan lupa to preheat the oven)
When it’s done, invert the cake tin and let it cool on a wire rack.


p/s : to know that it’s a success, when it’s cool, try to press the cake slowly sampai bawah, if it bounces back to the normal shape, then you’ve done a very good job.  Jangan lupa tepuk tangan when you reach that victory!!!


Monday, 2 February 2015

Ice Cream Satuuuu!!

Nescafe buat aku pening.  Bukan Nescafe aje, tapi kalau minum kopi kat Starbucks ke, San Fransico ke, atau OldTown Kopitiam ke, aku mesti pening.  Memang apa apa yang berbentuk CafĂ© aku tak leh minum kot.  Tak pasti kenapa, nak kata caffeine, benda lain pun bercaffeine jugak, tak der pun pening. Biasanya aku hanya akan minum Nescafe yang kakak aku buat.  Sebab Nescafe dia buat memang power dan sedap, sampaikan aku sendiri tak boleh tolak melainkan bersedia untuk menghadapi cabaran memeningkan kepala aku. Cara dia godak air jer dah tau sedap.  Kalau tak, takkanlah sampai selang dua tiga buah rumah boleh dengar kan? Sampai kan ramai teman teman rapat cakap, kalau dengar cara godak air kat dapur dah tau siapa yang membuatnya. Hehe.

Aku ada sorang teman rapat yang aku kenal di tempat kerja yang pertama selepas aku tamat kolej, sebuah institusi kewangan yang dulunya di bawah pengurusan Idris Hydraulic.  Minah ni dengan aku memang akrab, sampaikan banyak hal peribadi dan keluarga kami share.  Hal bercakar tak yah cerita la ..Kalau orang lain, bila berjumpa siap bertukar tukar salam, tapi kalau kami, belum bukak pagar lagi dah kena maki sebakul.  Biasanya kat luar pagar aku biar dia maki aku dulu, bila dia dah masuk rumah, turn aku pulak maki dia.  Bila wanita dah mintak hak asasi yang sama dengan lelaki inilah kesan dia .. hehehe aku tak hold apa apa, maki macam aku maki kawan kawan jantan jugak.  Kata sama kann?? 

Ok, berbalik pada minah ni.  Aku kenal dah 22 tahun dah.  Dari remaja sampai dah lewat remaja ni kami masih keep in touch dan selalu menge’teh’ bila ada kesempatan.  Maklumlah tanggungjawab dia sebagai pengurus memerlukan komitmen dan masa yang banyak.  Nasib baik aku dah tidak berada dalam industri kalau tak memang jarang la jumpa.  Masa aku manage sebuah hotel kat Bandar JB ni dulu, tempat kerja kami tak sampai 5 minit jauh pun tapi nak jumpa sebulan sekali pun susah.  Masa berjumpa pun kadang-kadang di tempat kerja, samada dia jemput minum kat Hotel dia, atau aku jemput dia minum kat hotel aku.  Tapi bila kat tempat kerja masing-masing kenalah jaga kelakuan kan? Kalau nak maki pun kena berbisik bisik. Those were the days!

Isk dah jauh pulak aku walk down that memory lane.  Sebenarnya nak cerita yang Sarimah (nama minah ni), pun suka coffee .. tapi akan pening jugak.  Tapi kalau tak kena coffee tak boleh buat kerja katanya.  So, lepas hari raya tahun sudah (Ya Allah, pejam celik pejam celik dah nak masuk raya yang berikutnya kan?).  Dia call nak datang rumah.  Tapi aku bagi syarat, sebab masa tu level kemalasan aku dah melebihi paras bahaya.  Aku suruh dia buat air … dek kerana dia pun malas jugak, dibawaknya Instant Coffee ni .. Aku ok jer, janji tak payah angkat tangan tuk kacau air kan?  Bila kena seteguk macam best pulak.  So trus aku beli jadikan stok kat rumah.  Sesekali aku akan stonekan diri aku dengan coffee ni.  Sehinggalah aku buat Talam Lapis Diplomat guna Coffee with brown sugar ni … and now Ice Cream ni.  Haaaaa … datang kemaruk dia kan? Semua benda pun nak taruk coffee ni.  Housemate kata, tak nak try Coffee with Brown Sugar dan di infusekan dengan Selasih? Merasalah jugak dia kena cekut ngan aku.  Rasakan! Geram pulak kita!!

Actually, ice cream pun is not something that I ever crave for.  Kalau makan pun aku biasanya suka mint and chocolate chip flavour.  Other than that – tarukla 22 kg depan aku pun. Tak teruja.  Aku nak share this Ice Cream recipe ni bukannya apa, kalau korang buat sendiri kat rumah lebih muai! Dan.. yang pentingnya .. korang boleh adjust to your craving dengan menambahkan bahan bahan pilihan.  Tak payah lagi nak ke pasaraya dan sibuk terbelek-belek nak cari flavour apa.  Kadang-kadang bila dapat pun rasanya lebih yang artificial dari yang original.  So, kalau buat sendiri boleh taruk buah buahan favourite sekali.  Nak taruk buah hati pun boleh.  Kalau tega lah kan? Hahaha.  

Jom kita buat sekarang.

Bahan-bahan:
¼ cawan susu pekat manis
2 sachet Nescafe gula perang (korang boleh substitute dengan perisa lain mcm 3 sudu makan serbuk koko ker, atau 3 sudu makan Horlicks ke)
250 ml whipping cream


Cara-cara:
Di dalam mangkuk, satukan susu pekat manis dan Nescafe gula perang
Kacau sampai sebati
Di dalam mixer, putarkan whipping cream sampai ‘stiff’ (kaku kot dalam bahasa melayunya)
Kemudian, ambil sepertiga dari whipping cream tu dan masukkan kedalam sebatian susu tadi.  Pukul sehingga sebati.  Masa ni sebatian jadi cair sikit.
Kemudian tuangkan sebatian susu ni kedalam lebihan whipping cream tadi dan kaup balikkan (fold in) sehingga bergaul rata. (Jangan whisk ok?)
Tuang ke dalam bekas dan tutupkan dengan cling wrap.
Seju bekukan selama 5 – 6  jam atau semalaman.


p/s :- boleh digantikan dengan apa apa perisa sekali pun …






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...