Monday, 25 April 2016

Manggo Sticky Rice - Lembing Awang Pulang ke Dayang

Pulut Mangga ni biasanya kita dapat atau nampak bila ada Siam Street Food Fair di Shopping shopping Mall, ataupun mostly at Kedai Kelantan yang banyak di serata Malaysia ni.  Sedikit membimbangkan, knowing that most people namakan Kedai masakan Kelantan but actually it has a lot of Siamese influence.  So, it is not a 100% Kelantanese food.  Ada pulak yang namakan their restaurant something like Thai Food restaurant but there’s no authenticity in the cooking.  Cooked in Malaysian way, and sadly enough they say, the Kelantan way.  Yes, it is good in some ways, especially how food has evolved by borrowing the recipe cross culturally, but the bad part is, our children will no longer be certain that where or how the recipe was created or who was the one that created it.

This Mango Sticky Rice was taught to me when I was still residing at Pandan Indah in KL back in the year 2007.  There is one supermarket there that is umpama ‘hidup segan mati tak mau’.  Amongst the local, we call it Fajar.  Every other month, in front of the mall akan ada this Siam Food Fest (well, that is what they call it, but there are only 2 stall that’s hawking there). So I could not fathom where is the Food Fest coming from.  I am quite a frequent customer of Fajar and whenever I go there, I will definitely drop by at one of the Siam stalls to quench my thirst with their super sedap longan drink (very fragrant and sweet!).  Bila dah selalu sangat kat situ, I made friends with this stocky Siamese guy who will always be the one that’s preparing my longan drink, and at times my crab fillet Tom Yam (I can’t say if I favour the Tom Yam because it is made from an instant paste.  I’d prefer the one made from scratch because it has a fresher taste).

This guy has always urged me to try this Mango Sticky Rice but most of the time I refused.  I always imagine that the combination of these two isn’t right.  There’s this one time I teased him on how sweet looking he looked with that slanted eyes and dimple on his cheeks and bet how he could make some girls heart melt with his smile.  Being a good and patience persuader or perhaps good sales person, he replied.  “Kalau you kata saya manis, you mesti mau try ini Pulut Mangga, saya yang buat .. ini confirm manis macam saya”.  Since he always tried to promote that sticky rice, I thought I might as well give it a try.  And yes, in my opinion and my preference, I didn’t like it.  But to jaga hati the hawker, I said not bad.  So I made this remarks “Haiyooo saya banyak suka ini Pulut Mangga, tapi how? You bukan selalu ada sini.  Kalau saya mau makan macam mana? You sekarang arr ada dua pilihan saja… you kawin sama saya, jadi you boleh masak ini Pulut Mangga bila saya mau makan atau you kasi saya resipi” hahaha…  Actually he agreed to both that made my joke makan tuan! So, I just ask him to teach me how to do it ..  and would love to share with you readers.. and oh, the tajuk – Lembing Awang Pulang ke Dayang .. this is a Thai dessert and when I prepare it, it always reminded me that my late grandfather from my father’s side is Siamese so as late grandmother from my mother’s side.  So some blood that flows in my body is originated there.  (Tapi kadang kadang tetap mengaku orang Kelantan pure jugak! Itu satu, lagi satu, lahir kat Johor pulak tu!).  So kebimbangan pasal ke aslian makanan sesuatu Negara tu tak berasaskan? Hahaha..

And some of you pun, mesti fikir .. I never did favour this dessert, tapi buat jugak? Well, request dari anak buah yang teringin nak makan .. just nak jadi bapak sedara contoh .. gagahkan diri jugak!

Bahan bahan:
600 gm beras pulut (aku guna Pulut Susu)
3 helai daun pandan (siat)
4 biji mangga siam
750 ml santan (perahan dari sebiji kelapa; kalau boleh perah sekali jer)
70 gm gula
1 sudu kecil garam
Daun pisang untuk mengukus pulut


Cara-cara:
Basuh dan Rendam pulut 3 atau 4 jam kemudian toskan airnya (kalau semalaman lagi bagus)
Panaskan air di dalam pengukus sehingga mendidih
Alaskan rak pengukus dengan daun pisang dan letakkan pulut di atasnya ..  selerakkan sedikit dan campakkan daun pandan di atasnya
Kukus pulut lebih kurang 30 minit atau sehingga masak (warna pulut akan jadi lutsinar bila dah masak)
Masa mengukus tu, potong kiub mangga dan dinginkan dalam peti sejuk baru best
Dalam periuk kecil panaskan santan, gula dan garam sehingga sekadar naik wap
Setelah pulut masak, alihkan ke dalam mangkuk besar dan tuangkan separuh dari santan yang telah di masak tadi dan kacau sehingga santan meresap dan pulut menyerap santan tersebut
Biarkan sejuk
Kemudian hidangkan pulut dan mangga lalu tuangkan sedikit lebihan santan ke atas pulut
 

Nah!!! Makannnn!!  

(anyway, kalau tengok gambar kat atas, aku tak der tuang santan kat atas pulut tu... macam yang selalu aku cakap kalau kat kampung ni, dorang tak kira dah, nak amik gambar ker, nak buat blog ke.. yang penting mesti kena siapa cepat dia capai.  Belum sempat aku tuang santan, sudu dah sedap menyenduk pulut tu... dugaan betul!)

Monday, 18 April 2016

Jagung Gaul Kelapa


Another nostalgic moment occurred last week! My mom suddenly cakap nak makan jagung gaul kelapa, bila aku bagi tau yang aku nampak ada orang jual jagung on my way to Penyabung bila nak gi makan sata.  Hmmm I haven’t had this for a looooong time.  If I remember correctly, the last time I had this, was when I’m still schooling.  This is a fading heritage, of something our people no longer crave for.  You don’t see this anywhere, at least not often or perhaps, comes once in every 10 years.  Our youngsters can never recognised this other then sweet corn in a cup, or jagung rebus or bakar,  maybe also popcorns too – that is the best they can bet! Haha

Nak di jadikan cerita, one fine afternoon (cewah .. mcm narrator dalam Walt Disney pulak).  Adalah sorang abang ni naik motor dengan bakul kat belakang duk ponnnn ponnnn! Jual jagung dari rumah ke rumah.  Dah namanya rezeki kan… datang bergolek jugak.  Tapi eventually jagung ni kami rebus juga. 

Lepas beli, aku pun apa lagi, pegang jagung dua tiga ikat, sambil gelek inul depan mak aku nyanyi lagu Zaleha Hamid

Mau yang panjang atau yang pendek
terserah saja maunya anda
Mau yang besar atau yang kecil
yang tua enak yang muda asyik

Musim hujan paling asyik bakar jagung
pergi camping paling asyik bakar jagung
Berduaan sama pacar makan jagung
Nonton filem layar perak makan jagung

Rasa happy bila tengok mak aku gelak terkekeh kekeh …mendapat jugak sebatang jagung atas kepala akak ipar aku baling.  Geram tengok kelakuan aku.  Hahaha… Senario macam ni memang biasa dalam keluarga kami, adik beradik dan ipar duai memang rapat.  Bergurau 6 hari seminggu, bergaduh sekali seminggu!

Jagung yang guna untuk gaul dengan kelapa ni adalah jagung kering (boleh guna jagung ayam atau jagung tua). Nah cara buat jagung ni mudah aje..

Bahan-bahan:

Dua mangkuk jagung kering/tua
Semangkuk Kelapa Parut Putih
Gula Pasir ½ mangkuk (atau ikut tahap kemanisan yang korang suka)
½ sudu teh garam

Cara-cara :-
Rebus jagung sampai pecah perut (kemudian toskan)
Kalau guna jagung kering and ada unpleasant smell …gaulkan dengan larutan air kapur kemudian ramas untuk buang kulit dan toskan lalu rebus semula sampai air mendidih.

Toskan dan ketika masih panas panas tu, gaulkan dengan kelapa dan gula.  


Siap untuk di hidangkan!

Saturday, 16 April 2016

Garlic Butter Rice with Terriyaki Chicken and Boiled Green Mustard



Banyak ‘repeat order’ for this menu item, tapi rasanya kena lah tunggu lepas raya baru boleh tunaikan permintaan pelanggan pelanggan MyKuihStory.  Sekarang ni Abang Ross you all terpaksa bermastautin kat kamoung halaman Mersing untuk beberapa bulan sebab nak menyudahkan beberapa projek baru kat sini. Insya Allah, bukan sebab tamak, tapi dekat dengan Mak .. jadi boleh la manja manja lebih sikit beberapa bulan ni.  Duduk kat kampung ni sangat seronok, bangun subuh-subuh macam bangun kat Cameron, sejuk ya Rabbi! Bila siang pulak macam kat Gurun Sahara, panas yaaa ampunnn… hahaha.  Apapun rasa sangat nostalgic bila nampak a lot of familiar faces.  Ada beberapa orang juga yang sangka aku ni masih umur 30 tahun bila terserempak kat kedai runcit dekat dengan rumah.  Yelah, tak salahkan dia orang, tapi aku ni umur 15 tahun dah keluar dari Mersing, bersekolah kat tempat lain.  Kalau balik kampung pun lebih banyak terperap atas riba mak bapak.  Lagi satu aku ni anak bongsu dan family serta kawan kawan rapat family semua panggil aku adik.  Agaknya sebab tu walaupun usia dah nak menjangkau titian separuh abad ni, orang masih menganggap aku ni kecik atau muda lagi.

Back to our recipe, hidangan ni adalah salah satu menu yang pernah aku jadikan item untuk delivery services.  Reviewnya sangatlah memberangsangkan. Sampaikan beberapa orang yang sama order berkali kali.  Ada yang sanggup buat majlis makan makan guna menu ni.  Bagi aku pulak, buat menu ni bila malas nak memasak guna rempah ratus yang complicated.  Apapun, personally aku suka juga makan nasi ni dan ayam teriyaki serta sawi celur tu.  They compliment each other!  

Sekarang jom masak nasi!

Bahan-bahan (Untuk Nasi):
6 sudu butter
20 ulas bawang putih (cincang kasar)
1 kg beras Siam wangi (kalau boleh guna cap Naga Mutiara)
1200 ml air
Daun Ketumbar dan daun bawang  untuk hiasan 
10 gm garam

Cara-cara:
Di dalam kuali atau periuk, cairkan butter dan goreng bawang putih sehingga keperang-perangan kemudian angkat dan toskan di atas tuala kertas.  Biarkan minyak yang telah di 'infuse' kan dengan rasa bawang putih di dalam kuali.
Masukkan beras yang telah di basuh ke dalam kuali dan gaulkan sehingga minyak rata
Alihkan beras ke dalam rice cooker, tambahkan air dan garam
Setelah air mendidih kacau sekali, kemudian tutup semula dan biarkan sehingga masak.
Taburkan daun ketumbar dan daun bawang serta bawang putih yang telah di goreng tadi ke atas nasi..  Siap untuk di hidang.


Sawi celur
Panaskan air di dalam periuk
Campurkan sesudu garam dan sesudu minyak
Celur sehingga layu dan sedia untuk di hidang

Terriyaki Chicken (Shiny grilled Chicken)
Nota :  Sukatan yang saya gunakan ini adalah untuk dua ketul chicken thigh yang saya telah buang tulang (debone).  Jadi kalau masak nasi se kg tu, kena la buat dua tiga sukatan yer.  Tapi untuk ayam teriyaki ni sangat mudah jadi tak perlu risau, ianya tak lah berapa renyah.  Saya guna bahagian peha sebab ianya lebih lembut dan juicy. Tapi anda semua boleh guna mana mana bahagian ayam yang di sukai

Bahan-bahan:
2 bahagian peha ayam yang telah di buang tulang
1 sudu minyak makan untuk menggoreng

Bahan sos:
2 sudu makan kicap soya
1 sudu makan cuka
3 sudu makan jus anggur (kalau x ada boleh substitute dengan air biasa jer – tapi lebihkan gula sikit)
1 sudu makan gula
boleh tambah 1 sudu teh halia cincang atau 1 sudu teh bawang putih cincang.  Jangan taruk terlalu banyak nanti rasa dia over powering

Cara-cara:
Panaskan kuali non-stick dengan sesudu minyak
letakkan kepingan ayam (bahagian kulit di bawah) dan goreng dalam lingkungan 7 – 8 minit (kalau boleh tutup kuali), kemudian balikkan dan goreng lagi sekitar 3 – 4 minit (jangan goreng terlalu lama – ini akan membuatkan ayam tidak berapa bersari (tak juicy).
Angkat ayam dan toskan di atas tuala kertas.
Lapkan kesan minyak di dalam kuali dan tuang semua bahan sos
Biarkan ia merenih dan pekat .. kemudian masukkan ayam dan balik balikkan supaya meliputi ke serata bahagian ayam
Biarkan sekitar 1 atau 2 minit kemudian angkat
Biarkan seketika, kemudian potong dan sedia untuk di hidang





Nota : saya tak ada amik gambar individu untuk hidangan ni, saya amik gambar masa buat delivery hari tu aje sebab tak sempat.

Wednesday, 13 April 2016

Pandan Chiffon Cake - for Cik Hanna Hantuna

I’m glad that I’m able to sit back and start blogging again.  
Yes, the year has passed and that Kuih Story page is idled – so is the Tuan Empunya.  Lots going on and yet, not! Since last year’s Raya, I was busy with Cookies making and then exploring the homemade food delivery services project.  Now Im beginning a new project back in my own Hometown.  Hopefully just for 6 months.  The order for cookies this year has already started coming in and yes it’s going to be another restless fasting month, especially when the orders is more than double compared to last year.  Though dah ada yang sound, jangan sibuk kejar sangat duit then amal ibadat buat seciput.  Ok, there’s only half the truth in that sentence but still I find it very cynical.  The thing that I disagree is the true fact.  I’m doing it not solely for the money.  But for the joy I find in it, the therapeutic effect when I lay my hands to do the work.  Bukan ke, bekerja dan making people happy through what I do is part of amal ibadat?  Yes Ross! Don’t judge! Perhaps,  they never reach a level of understanding that the score that Allah is keeping not merely when you duduk berteleku atas tikar sembahyang .  It’s sad when you try to make some people happy, others don’t.

Baiklah, this entry is a special dedication to all readers out there, especially Cik Hanna.  Yes, she’s been asking me to teach her to do this Chiffon for more than a year but due to my busy schedule that always crash with her free time, I didn’t manage to grant her request.  Cik Hanna is one out of 4 of my best friends.  We have been experiencing a lot of weather together.  This year we are celebrating 30 years of good friendship.  We call her Hanna, but that Hantuna, both of us agreed to add the name at the back, referring to perangai dia (I mean in a jokingly manner) yang macam hantu.  I really hope that this friendship will last till we no longer enjoy the sun on earth!

When I’m back at my parents a few weeks back, my sister-in-law was bugging me to do some cakes or desserts for afternoon tea, knowing that I brought back some of my kitchen utensils.  Lepas bersilat dan berkungfu dengan dia and other sister, I mengalah and gave-in.  Bila teringat keinginan Cik Hanna Hantuna kita, I was thinking that it’s best to do this Chiffon so that I can put it in this blog so that she can refer.  Though, as usual, dek kerana sifat sabar yang kurang ada in my family members, right out of the oven, tak payah tunggu sejuk dia orang dah korek keluarkan from the baking tin, and without letting it cool jugak, they potong and makan… so, no plating guys, just enjoy this somewhat crappy looking chiffon but very delicious one!  Two baking tins gone in 60 seconds!

Bahan-bahan:
5 egg yolk (kuning telur)
20 gm caster sugar
100 gm self raising flour (ayak dengan baking powder, kalau boleh 3 atau 4 kali)
1 tsp baking powder
100 ml coconunt milk (santan)
2 tbs pandan juice (5 helai daun pandan blend dengan 2 sudu makan air)
3 tbs olive oil (boleh tukar guna minyak sayuran atau minyak biasa)

For meringue:
5 egg white
70 gm castor sugar (kalau suka manis boleh tambah gula either here or dalam adunan tepung)
½ tsp cream of tar tar

How to:
Beat egg white till frothy
Then add cream of tar tar and beat till incorporated
Add caster sugar and beat till stiff (at this stage nak tau dia dah ok ke belum cuba terbalikkan mangkuk, kalau adunan tu tak tumpah or menitik maknanya it’s done
In a separate bowl, beat egg yolk and caster sugar till dissoleve
Add coconut milk and pandan juice
Add 1/3 of self raising flour and mix till incorporated then another 1/3 and repeat the process till the last 1/3
Add olive oil and stir till incorporated

Lastly fold in  1/3 of meringue till incorporated.
Repeat the process with another 1/3 and lastly the remaining 1/3
Transfer to the cake tin
Bake for 40 – 45 minutes at 160 degree celcius (jangan lupa to preheat the oven)
When it’s done, invert the cake tin and let it cool on a wire rack.


p/s : to know that it’s a success, when it’s cool, try to press the cake slowly sampai bawah, if it bounces back to the normal shape, then you’ve done a very good job.  Jangan lupa tepuk tangan when you reach that victory!!!


Monday, 2 February 2015

Ice Cream Satuuuu!!

Nescafe buat aku pening.  Bukan Nescafe aje, tapi kalau minum kopi kat Starbucks ke, San Fransico ke, atau OldTown Kopitiam ke, aku mesti pening.  Memang apa apa yang berbentuk CafĂ© aku tak leh minum kot.  Tak pasti kenapa, nak kata caffeine, benda lain pun bercaffeine jugak, tak der pun pening. Biasanya aku hanya akan minum Nescafe yang kakak aku buat.  Sebab Nescafe dia buat memang power dan sedap, sampaikan aku sendiri tak boleh tolak melainkan bersedia untuk menghadapi cabaran memeningkan kepala aku. Cara dia godak air jer dah tau sedap.  Kalau tak, takkanlah sampai selang dua tiga buah rumah boleh dengar kan? Sampai kan ramai teman teman rapat cakap, kalau dengar cara godak air kat dapur dah tau siapa yang membuatnya. Hehe.

Aku ada sorang teman rapat yang aku kenal di tempat kerja yang pertama selepas aku tamat kolej, sebuah institusi kewangan yang dulunya di bawah pengurusan Idris Hydraulic.  Minah ni dengan aku memang akrab, sampaikan banyak hal peribadi dan keluarga kami share.  Hal bercakar tak yah cerita la ..Kalau orang lain, bila berjumpa siap bertukar tukar salam, tapi kalau kami, belum bukak pagar lagi dah kena maki sebakul.  Biasanya kat luar pagar aku biar dia maki aku dulu, bila dia dah masuk rumah, turn aku pulak maki dia.  Bila wanita dah mintak hak asasi yang sama dengan lelaki inilah kesan dia .. hehehe aku tak hold apa apa, maki macam aku maki kawan kawan jantan jugak.  Kata sama kann?? 

Ok, berbalik pada minah ni.  Aku kenal dah 22 tahun dah.  Dari remaja sampai dah lewat remaja ni kami masih keep in touch dan selalu menge’teh’ bila ada kesempatan.  Maklumlah tanggungjawab dia sebagai pengurus memerlukan komitmen dan masa yang banyak.  Nasib baik aku dah tidak berada dalam industri kalau tak memang jarang la jumpa.  Masa aku manage sebuah hotel kat Bandar JB ni dulu, tempat kerja kami tak sampai 5 minit jauh pun tapi nak jumpa sebulan sekali pun susah.  Masa berjumpa pun kadang-kadang di tempat kerja, samada dia jemput minum kat Hotel dia, atau aku jemput dia minum kat hotel aku.  Tapi bila kat tempat kerja masing-masing kenalah jaga kelakuan kan? Kalau nak maki pun kena berbisik bisik. Those were the days!

Isk dah jauh pulak aku walk down that memory lane.  Sebenarnya nak cerita yang Sarimah (nama minah ni), pun suka coffee .. tapi akan pening jugak.  Tapi kalau tak kena coffee tak boleh buat kerja katanya.  So, lepas hari raya tahun sudah (Ya Allah, pejam celik pejam celik dah nak masuk raya yang berikutnya kan?).  Dia call nak datang rumah.  Tapi aku bagi syarat, sebab masa tu level kemalasan aku dah melebihi paras bahaya.  Aku suruh dia buat air … dek kerana dia pun malas jugak, dibawaknya Instant Coffee ni .. Aku ok jer, janji tak payah angkat tangan tuk kacau air kan?  Bila kena seteguk macam best pulak.  So trus aku beli jadikan stok kat rumah.  Sesekali aku akan stonekan diri aku dengan coffee ni.  Sehinggalah aku buat Talam Lapis Diplomat guna Coffee with brown sugar ni … and now Ice Cream ni.  Haaaaa … datang kemaruk dia kan? Semua benda pun nak taruk coffee ni.  Housemate kata, tak nak try Coffee with Brown Sugar dan di infusekan dengan Selasih? Merasalah jugak dia kena cekut ngan aku.  Rasakan! Geram pulak kita!!

Actually, ice cream pun is not something that I ever crave for.  Kalau makan pun aku biasanya suka mint and chocolate chip flavour.  Other than that – tarukla 22 kg depan aku pun. Tak teruja.  Aku nak share this Ice Cream recipe ni bukannya apa, kalau korang buat sendiri kat rumah lebih muai! Dan.. yang pentingnya .. korang boleh adjust to your craving dengan menambahkan bahan bahan pilihan.  Tak payah lagi nak ke pasaraya dan sibuk terbelek-belek nak cari flavour apa.  Kadang-kadang bila dapat pun rasanya lebih yang artificial dari yang original.  So, kalau buat sendiri boleh taruk buah buahan favourite sekali.  Nak taruk buah hati pun boleh.  Kalau tega lah kan? Hahaha.  

Jom kita buat sekarang.

Bahan-bahan:
¼ cawan susu pekat manis
2 sachet Nescafe gula perang (korang boleh substitute dengan perisa lain mcm 3 sudu makan serbuk koko ker, atau 3 sudu makan Horlicks ke)
250 ml whipping cream


Cara-cara:
Di dalam mangkuk, satukan susu pekat manis dan Nescafe gula perang
Kacau sampai sebati
Di dalam mixer, putarkan whipping cream sampai ‘stiff’ (kaku kot dalam bahasa melayunya)
Kemudian, ambil sepertiga dari whipping cream tu dan masukkan kedalam sebatian susu tadi.  Pukul sehingga sebati.  Masa ni sebatian jadi cair sikit.
Kemudian tuangkan sebatian susu ni kedalam lebihan whipping cream tadi dan kaup balikkan (fold in) sehingga bergaul rata. (Jangan whisk ok?)
Tuang ke dalam bekas dan tutupkan dengan cling wrap.
Seju bekukan selama 5 – 6  jam atau semalaman.


p/s :- boleh digantikan dengan apa apa perisa sekali pun …






Thursday, 29 January 2015

Talam Lapis Diplomat


Agak lama jugak duk jenguk jenguk blog Sis Ayu dari Curlybabe's Satisfaction kita yang di Singapura.  Tapi belum ada update lagi … lama dah tak menjamu mata kat sana.  Maybe busy, maybe ada urusan yang lebih penting.  Apapun harap harap cepat la update yer..

However, di desak dek kerinduan nak kenyangkan mata kat blog dia tapi tak dapat … aku pun decidela nak buat one of the kuih yang dia penah feature dalam blog dia which is Talam Lapis Diplomat.  Kalau korang nak tengok versi Ayu ni, bolehlah klik: Curlybabe's Satisfaction

Minggu sudah aku ada buat Chocolate Cake yang di tempah oleh Cik Lela yang bekerja di Hyundai Malaysia, untuk majlis makan makan kat pejabat dia.  Dah terlanjur buat tu kan, terus buat dua bijik sekali gus.  Lupalah pulak yang penghuni rumah kami ni tak der sorang pun yang suka Chocolate.  So agak lama jugaklah baru nak jalan.  Last-last teringat apa yang Ayu buat on her blog and decided to give it a test-drive! Haaa .. macam kereta la pulak!

Tekstur kuih ni agak pudding-like.  Sedap kalau di makan bila dah di dinginkan. Lagipun aku tambah perisa sikit.  Memandangkan bawahnya coklat, aku meng’kopi’kan lapisan tengahnya.  Sebab teringat sorang kawan baik; Cik Sarimah Saliman yang bekerja sebagai Pengurus kat The Putri Pacific tu, kalau makan kek coklat mesti nak dibasuh dengan Coffee katanya!  Tapi bila dia bercakap, slang dia tetap ala ala Johor lama! So di mana Mat Sallehnya?! Hahaha.  Memang sah aku akan kena maki dalam facebook jap lagi.

Lately otak agak buntu, sebab tu boleh tahan lama jugak tak berentri.  Tak tau nak tulis apa.  Kalau nak selepuk taruk resepi jer .. macam bukan myself la (Wow! Feeling-feeling celebrity sesekali)

Lapisan pertama:
350 gm Choclate Butter Cake
3 biji telur
100 gm prune (cincang) – tak enhance rasa pun, tapi sebab saya ada dalam fridge saya taruk jer
150 ml susu cair
300 ml air

Cara-cara:
Satukan semua bahan dan biar kek serap cecair
Masukkan dalam loyang 10’ x 10’
Kukus 15 minit
Lorek lorekkan dengan garfu

Lapisan kedua:
70 gm tepung gandum
90 gm gula kastor
½ sudu teh garam
3 biji telur
1 sachet coffee with brown sugar (Jenama Nescafe)
100 ml santan
300 ml air

Cara-cara:
Satukan semua bahan dalam blender dan blend
Tuang kedalam periuk dan kacau sehingga naik wap
Tuang ke atas lapisan pertama dan kukus 15 minit
Cakar dengan garfu

Lapisan ke tiga:
50 gm tepung kastad
120 gm caster sugar
secubit garam
2 biji telur
1 sudu the esen vanilla
100 ml santan
300 ml air

Cara-cara:
Satukan semua bahan di dalam blender
Blend dan kacau di dalam periuk sehingga naik wap
Tuangkan di atas lapisan ke dua
Kukus selama 20 minit
Tunggu sehingga betul-betul sejuk baru di potong

Kalau nak lagi sedap, simpan dalam fridge sampai sejuk baru potong dan makan





















Tuesday, 27 January 2015

Baked Parmesan Garlic Chicken Wings


One of the things for our get-together is always Chicken Wings! We have this on numerous occasion – simply because it is easy to prepare and loved by most friends.  That’s why I labelled such entries as My Chicken Wing Series.  Yes, prepared a lot of this.  I mean the Chicken Wings.  Tried and tested more than 20 recipes over some period of time.  Too bad that during half of my trial and error heydays, the Camera phone was not in the market yet and a Digital Camera is damn expensive.  Otherwise I could have hundreds of entries by now!  (Yeah, I wish! Macam lah aku ni rajin sangat.  Nak siapkan satu entry pun makan minggu. Hehehe)

Kerana itulah, a few weeks ago .. the external hardisk yang aku simpan thousands and thousands of my photo collection for a decade went berserk,  leaving me only with less than 20 photos.  Amek kau! Suka sangat tangguh kerja.  Sudahnya dapat blank page jer.  Hard lesson learnt! Nasib baik gambar kenangan family and stuff aku simpan kat different domain.  Kalau tak maybe 13 hari aku meraung!  At times aku tengok kecik besar, kecik besar jer aku external hardisk tu.  Kalau ikut hati nak jer aku buat resepi hardisk goreng! Abadikan dalam blog.  Sentappp!!




Bahan-bahan:
1 kg Chicken Wings (Separate Winggette dan Drummetnya)
1 sudu teh Oregano kering
1 sudu teh Rosemary kering
½ sudu teh  serbuk jintan putih
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak (kalau nak macam orang putih sikit 2 sudu makan mentega yang di cairkan)
2 sudu makan daun selasih (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
¼ cawan keju parmesan yang di parut (beli yang dah siap parut pun boleh)

Cara-cara:
Panaskan oven 200 darjah celcius
Dalam mangkuk kecil satukan oregano, rosemary, jintan dan garam
Aturkan Kepak Ayam atas baking sheet dan taburkan rempah di atasnya
Bakar Kepak Ayam selama 25 minit
Agak-agak ayam dah nak masak tu, campurkan bahan bahan lain di dalam mangkuk besar
Bila kepak ayam dah masak, masukan ke dalam campuran  parmesan cheese dan ‘toss’ (lambung-lambung atau macam tampi tu hah) supaya ayam bersalut dengan keju tu


** Siap untuk di hidang **


Friday, 16 January 2015

Sunkist Orange Buttercake


Mendatang dari daerah perkampungan terpencil dan dari keluarga yang berpendapatan rendah (suatu ketika dulu), Oren Sunkist ni boleh dikategorikan dalam rangkaian makanan yang mewah.  Sekurang kurangnya mewah la bagi aku. Kalau tak mewah bagi korang semua that means korang kaya la kan?

Kalau pergi pasar malam, arwah ayah aku selalu offer Oren ni, tapi aku will always settled for limau yang kulit hijau tu.  Not that aku tak suka Oren Sunkist ni, tapi… kalau aku beli limau hijau tu, lagi berkilo aku boleh dapat.  Kecik-kecik lagi aku dah pandai mengamalkan konsep ‘value for money’ kan?  Haha!

In the 80’s, kalau korang bertandang ke rumah saudara mara, Oren dan Epal menjadi salah satu daripada buah tangan yang akan di hadiahkan ketika berkunjung.  Majlis keraian macam majlis harijadi, kahwin, makan-makan and what not mesti ada buah ni sebagai pencuci mulut.  Nostalgic kan?

Now, over the years, macam macam dah orang pelbagaikan cara hidangan buah oren ni.  Selain dari minuman, ada yang campur dalam yoghurt, jadikan serbet, buat pudding dan tak terkecuali jugak dari buat salad dan kek.  Haaaaa… berbicara pasal kek, hari ni aku nak share resepi kek Oren yang aku buat semalam.  Zaman mak mak kita dulu, kek ni pakai kisar dengan blender jer.  Rasanya tetap sedap sampai crumbs atas pinggan pun kita kutip jugak (Bukanlah nak menunjukkan yang aku ni daif atau kebulur sangat hokeyyyy? Just nak explain how this cake is yummy that you can’t even let single crumbs slip right out of your fingers)

Now, jom kita venture on how to do this Sunkist Orange cake sebelum kepala aku berpusing korang baling dengan Oren ni:



Untuk Loaf Pan 8’x3’x3 (double the amount kalau nak buat dalam bekas besar)
150 gm butter/mentega
120 gm gula kastor
3 biji telur
50 gm susu
1 biji Oren Sunkist (kisar dengan kulit kulit sekali! Jgn bimbang, Oren Sunkist tak pahit kulitnya)
200 gm tepung naik sendiri

Cara-cara:
Pukul mentega dengan gula kastor sampai kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati
Masukkan oreng yang telah dikisar
Masukkan telur selang seli dengan susu
Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 40 minit atau sampai masak!

















Dah, lepas buat kerja kemas dapur! Jangan nak menyerak je kerjanya!

Monday, 12 January 2015

Udang Masak Lemak Daun Selasih



Mungkin ada yang pernah baca tentang bagaimana aku ni di panggil ‘Hantu Selasih’ dek kerana ke’gila’an aku terhadap herba ni.  Sampaikan kalau aku masak, tak kiralah masakan apa pun… budak budak ni akan tanya. Contohnya aku masak ayam kicap… dorang akan tanya “Ayam Kicap Masak Selasih ker?”.  Sampaikan kalau aku goreng ikan pun dorang akan tanya “Ikan Goreng Selasih ke?”.  Sampai macam tu sekali!  So, korang dapat bayangkanla ekkk macamana.  At times rasa funny, at times rasa intimidated with the remarks and cheeky grin dia orang.

Bila aku mula mula berhenti kerja kat salah satu Resort Chain kat JB ni, kerja aku tak der lain.  Hari hari aku merayau ke pasar sana sini, tesco, giant, cold storage, smart, econsave, Jusco dan Carrefour! Ex-colleague pun siap tanya aku ni jadi mystery shopper ker apa sebab everytime dia orang call, aku mesti kat tempat tempat ni semua.  Of all the places, kalau aku ke Jusco dan Cold Storage aku akan pergi ke fresh herb section dan my eyes will always get the attention from these herbs.  Dek kerana desakan yang memanggil manggil tu, last last aku beli jugak and tanam kat rumah.  Senang!  Sebab evertime I need to use it jer, it is just a few steps away.

Selasih ni asalnya dari India, so kita boleh kategorikan herba ni adalah herba yang berasal dari Asia lah kan?  Tapi orang Italy ker Perancis ke banyak jugak guna influence selasih ni dalam masakan dia orang.  Kalau di Asia Tenggara pulak sebahagian besar Negara Negara kat sini guna selasih dalam masakan dia orang especially Indonesia, Thailand, Vietnam dan Malaysia.



                            Lemon Basil


                        Sweet Basil

Kat sini aku nak share jugak gambar pokok selasih yang aku tanam (dengan rasa bangganya!) Hahaha.  Aku ada dua jenis kat rumah ni ..  Satu Lemon Basil dan satu lagi Sweet Basil.  Pastu aku nak sertakan sekali resepi Udang Masak Lemak Daun Selasih!
(Haaa dah dengar tu Kak Lynn berbunyi ..  Apa??  Selasihhh Lagiiiii!)

Selasih ni mudah tumbuhnya (bagi aku la .. mungkin sebab aku minat so dia pun minat kat aku)  Kalau akak aku tanam, memang mudah hidup, tapi tak derla merimbun macam aku punya.  
Dalam masa 2 minggu jer dah penuh sepasu! 

Bahan-Bahan:
1 1/2 kg Udang (bersihkan – aku just gunting kepala and sesungut jer)
2 liter santan dari sebijik kelapa
2 biji bawang besar – tumbuk kasar
4 biji bawang putih – tumbuk kasar
1 inci kunyit – tumbuk kasar
10 biji cili padi pedas – tumbuk kasar
1 keping Asam Keping
3 batang serai (di titik)
Secukup garam
Secukup aji (kalau suka)
Sedikit gula (sikit jer, bukan nak buat pengat yer tuan tuan dan puan puan sekelian. Hehehe)
Secekak daun selasih

Cara-cara:
Satukan semua bahan dalam periuk kecuali udang, daun selasih dan bahan perasa
Kacau sentiasa di atas api sederhana (jangan sampai santan berkepala)

Bila santan dah menggelegak, perasakan dengan garam, gula dan aji

Taruk udang (sekejap je, kalau tak udang jadi kenyal – tak best!, apa pun terpulang)

Sebelum angkat, taburkan daun selasih, kacau dan tutupkan api.



** Daun Selasih LaLa La La La**

Wednesday, 7 January 2015

Top Crust Creamy Chicken & Mushroom Pie


Yeeeehaaaaa!! Orang putih lagiiii!!  Lately aku rasa macam mata aku nak bertukar colour jadik biru la.  Bangun pagi western, tengahari western, malampun western. ToH had a stressing work week, and the only thing that I can do is to make makan time as a stress-free time. So, jalan mudah … jadilah Mat Salleh British celup buat sementara.


One of the best Chicken Pie yang aku pernah rasa is made by my former Superior when I was still working as the Administrator for Havana Club & Card Services in the year 2000  (Wow, 14 years ago… didn’t realise the passing of time).  Nadia Lee Abdullah is a convert Chinese lady who made the best Chicken Pie, Sambal Belacan and Kari Ayam kering that I have ever tasted. She's one of my Chinese friends yang masak makanan melayu and makan makanan melayu lebih dari melayu sendiri! Ha kau, banyak pulak aku ulang ulang perkataan melayu tu. Saja nak remind diri sendiri.

Just for info, some of us mungkin tak tahu panggilan panggilan pie ni.  It can either be sweet or savoury.  Up to your choice.

Filled Pie adalah pie yang di buat dengan pastrynya yang di bentangkan di bawah dan keliling baking dish, manakala intinya di biarkan di atas dan terbuka.  Kalau kat British ni (Teringat makan pie masa berlakon citer James Bond dulu – halusinasi) Filled Pie ni di panggil Single Pie Crust.

A Cobbler Pie pulak adalah pie yang dibuat dimana intinya di isikan dalam baking tray dan di atasnya barulah di tutup dengan pastry.  Macam yang aku buat ni! Haaa… kalau kat Britian jugak, pie ni dikenali dengan nama Top Crust Pie.

Lastlly, Pie yang di tutup keseluruhan dengan pastry dimana intinya di letakkan di tengah tengah.  Yang ini paling biasa kita tengok di kedai kedai kek.  Kalau Pie jenis ni, kat Britain orang panggil  Two-Crust Pie.  Mesti korang yang baca ni tertanya-tanya kenapa pulak aku ni sibuk sangat menyebut Negara Britain kan? Hahaha… sebenarnya, setau aku lah (harap harap ni bukan ajaran sesatla) Pie ni berasal dari sana la.

Apapun, jangan sangka yang pie ni mesti kena ada pastry yang jadi pengiring atau kulit luarannya ya? Kena tau jugak yang pie moden sekarang ada yang langsung tak der letak apa apa pun kecuali filling.  On top of that, korang juga kena tau yang pie ni tak semestinya harus menggunakan pastry sebagai kulitnya.  Ingat tak entry sheperd pie aku tuh? Haaa feeling-feeling macam ramai sangat orang yang baca blog aku ni, padahal hit pun tak seberapa. Uwaaaa…  Crustnya korang boleh guna macam macam… kentang ker, biskut lempung or biskut lemak manis ker, serbuk roti ker.. atau apa apa jelah.

Sekarang, mari kita mulakan memasak!

Bahan-bahan:
10 keping ready made puff pastry (small size)
10 biji remekin untuk membakar (boleh guna aluminium casing juga)
2 sudu makan butter
1 biji bawang besar cincang (kalau ada Holland lagi bagus) – guna yang besar sikit
¼ cawan tepung gandum
2 cawan susu
1 sudu makan stok ayam
2 batang lobak merah saiz sederhana (potong dadu)
500 gm isi ayam (boleh guna bahagian peha atau dada)
Beberapa keping cendawan – Aku guna French Brown Mushroom
1 sudu teh thyme kering
1 sudu teh Aji-Shio atau lada sulah (nak gantikan ngan black pepper pun boleh)
1 biji telur yang telah di pukul sedikit
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius

Cara-cara:
Di dalam kuali (kalau ada skillet lagi bagus) cairkan butter.  
Tumiskan bawang sampai layu atau warnanya bertukar jadi jernih
Taburkan tepung gandum dan kacau sebati (kalau nak senang pakai balloon whisk)
Masukkan cendawan dan kacau
Masukkan stok ayam dan susu dan kacau
Masukkan carrot dan ayam
Masukkan thyme kering dan biarkan sos merenih dan kacau sehingga pekat
Gunakan cookie cutter bulat (yang ngam ngam ngan mulut remekins korang (aku ni berangan nak grand sikit so aku potong pastry memanjang dan jalin macam tikar then baru potong bulat
Sudukan filling ke dalam remekins shingga ¾ penuh dan tutupkan dengan pastry yg dah potong bulat tadi
Sapukan egg wash dan bakar lebih kurang 25 minit atau sampai crustnya kuning keemasan




Ingat! Berkokok dulu sebelum makan!






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...