Monday, 2 February 2015

Ice Cream Satuuuu!!

Nescafe buat aku pening.  Bukan Nescafe aje, tapi kalau minum kopi kat Starbucks ke, San Fransico ke, atau OldTown Kopitiam ke, aku mesti pening.  Memang apa apa yang berbentuk Café aku tak leh minum kot.  Tak pasti kenapa, nak kata caffeine, benda lain pun bercaffeine jugak, tak der pun pening. Biasanya aku hanya akan minum Nescafe yang kakak aku buat.  Sebab Nescafe dia buat memang power dan sedap, sampaikan aku sendiri tak boleh tolak melainkan bersedia untuk menghadapi cabaran memeningkan kepala aku. Cara dia godak air jer dah tau sedap.  Kalau tak, takkanlah sampai selang dua tiga buah rumah boleh dengar kan? Sampai kan ramai teman teman rapat cakap, kalau dengar cara godak air kat dapur dah tau siapa yang membuatnya. Hehe.

Aku ada sorang teman rapat yang aku kenal di tempat kerja yang pertama selepas aku tamat kolej, sebuah institusi kewangan yang dulunya di bawah pengurusan Idris Hydraulic.  Minah ni dengan aku memang akrab, sampaikan banyak hal peribadi dan keluarga kami share.  Hal bercakar tak yah cerita la ..Kalau orang lain, bila berjumpa siap bertukar tukar salam, tapi kalau kami, belum bukak pagar lagi dah kena maki sebakul.  Biasanya kat luar pagar aku biar dia maki aku dulu, bila dia dah masuk rumah, turn aku pulak maki dia.  Bila wanita dah mintak hak asasi yang sama dengan lelaki inilah kesan dia .. hehehe aku tak hold apa apa, maki macam aku maki kawan kawan jantan jugak.  Kata sama kann?? 

Ok, berbalik pada minah ni.  Aku kenal dah 22 tahun dah.  Dari remaja sampai dah lewat remaja ni kami masih keep in touch dan selalu menge’teh’ bila ada kesempatan.  Maklumlah tanggungjawab dia sebagai pengurus memerlukan komitmen dan masa yang banyak.  Nasib baik aku dah tidak berada dalam industri kalau tak memang jarang la jumpa.  Masa aku manage sebuah hotel kat Bandar JB ni dulu, tempat kerja kami tak sampai 5 minit jauh pun tapi nak jumpa sebulan sekali pun susah.  Masa berjumpa pun kadang-kadang di tempat kerja, samada dia jemput minum kat Hotel dia, atau aku jemput dia minum kat hotel aku.  Tapi bila kat tempat kerja masing-masing kenalah jaga kelakuan kan? Kalau nak maki pun kena berbisik bisik. Those were the days!

Isk dah jauh pulak aku walk down that memory lane.  Sebenarnya nak cerita yang Sarimah (nama minah ni), pun suka coffee .. tapi akan pening jugak.  Tapi kalau tak kena coffee tak boleh buat kerja katanya.  So, lepas hari raya tahun sudah (Ya Allah, pejam celik pejam celik dah nak masuk raya yang berikutnya kan?).  Dia call nak datang rumah.  Tapi aku bagi syarat, sebab masa tu level kemalasan aku dah melebihi paras bahaya.  Aku suruh dia buat air … dek kerana dia pun malas jugak, dibawaknya Instant Coffee ni .. Aku ok jer, janji tak payah angkat tangan tuk kacau air kan?  Bila kena seteguk macam best pulak.  So trus aku beli jadikan stok kat rumah.  Sesekali aku akan stonekan diri aku dengan coffee ni.  Sehinggalah aku buat Talam Lapis Diplomat guna Coffee with brown sugar ni … and now Ice Cream ni.  Haaaaa … datang kemaruk dia kan? Semua benda pun nak taruk coffee ni.  Housemate kata, tak nak try Coffee with Brown Sugar dan di infusekan dengan Selasih? Merasalah jugak dia kena cekut ngan aku.  Rasakan! Geram pulak kita!!

Actually, ice cream pun is not something that I ever crave for.  Kalau makan pun aku biasanya suka mint and chocolate chip flavour.  Other than that – tarukla 22 kg depan aku pun. Tak teruja.  Aku nak share this Ice Cream recipe ni bukannya apa, kalau korang buat sendiri kat rumah lebih muai! Dan.. yang pentingnya .. korang boleh adjust to your craving dengan menambahkan bahan bahan pilihan.  Tak payah lagi nak ke pasaraya dan sibuk terbelek-belek nak cari flavour apa.  Kadang-kadang bila dapat pun rasanya lebih yang artificial dari yang original.  So, kalau buat sendiri boleh taruk buah buahan favourite sekali.  Nak taruk buah hati pun boleh.  Kalau tega lah kan? Hahaha.  

Jom kita buat sekarang.

Bahan-bahan:
¼ cawan susu pekat manis
2 sachet Nescafe gula perang (korang boleh substitute dengan perisa lain mcm 3 sudu makan serbuk koko ker, atau 3 sudu makan Horlicks ke)
250 ml whipping cream


Cara-cara:
Di dalam mangkuk, satukan susu pekat manis dan Nescafe gula perang
Kacau sampai sebati
Di dalam mixer, putarkan whipping cream sampai ‘stiff’ (kaku kot dalam bahasa melayunya)
Kemudian, ambil sepertiga dari whipping cream tu dan masukkan kedalam sebatian susu tadi.  Pukul sehingga sebati.  Masa ni sebatian jadi cair sikit.
Kemudian tuangkan sebatian susu ni kedalam lebihan whipping cream tadi dan kaup balikkan (fold in) sehingga bergaul rata. (Jangan whisk ok?)
Tuang ke dalam bekas dan tutupkan dengan cling wrap.
Seju bekukan selama 5 – 6  jam atau semalaman.


p/s :- boleh digantikan dengan apa apa perisa sekali pun …






Thursday, 29 January 2015

Talam Lapis Diplomat


Agak lama jugak duk jenguk jenguk blog Sis Ayu dari Curlybabe's Satisfaction kita yang di Singapura.  Tapi belum ada update lagi … lama dah tak menjamu mata kat sana.  Maybe busy, maybe ada urusan yang lebih penting.  Apapun harap harap cepat la update yer..

However, di desak dek kerinduan nak kenyangkan mata kat blog dia tapi tak dapat … aku pun decidela nak buat one of the kuih yang dia penah feature dalam blog dia which is Talam Lapis Diplomat.  Kalau korang nak tengok versi Ayu ni, bolehlah klik: Curlybabe's Satisfaction

Minggu sudah aku ada buat Chocolate Cake yang di tempah oleh Cik Lela yang bekerja di Hyundai Malaysia, untuk majlis makan makan kat pejabat dia.  Dah terlanjur buat tu kan, terus buat dua bijik sekali gus.  Lupalah pulak yang penghuni rumah kami ni tak der sorang pun yang suka Chocolate.  So agak lama jugaklah baru nak jalan.  Last-last teringat apa yang Ayu buat on her blog and decided to give it a test-drive! Haaa .. macam kereta la pulak!

Tekstur kuih ni agak pudding-like.  Sedap kalau di makan bila dah di dinginkan. Lagipun aku tambah perisa sikit.  Memandangkan bawahnya coklat, aku meng’kopi’kan lapisan tengahnya.  Sebab teringat sorang kawan baik; Cik Sarimah Saliman yang bekerja sebagai Pengurus kat The Putri Pacific tu, kalau makan kek coklat mesti nak dibasuh dengan Coffee katanya!  Tapi bila dia bercakap, slang dia tetap ala ala Johor lama! So di mana Mat Sallehnya?! Hahaha.  Memang sah aku akan kena maki dalam facebook jap lagi.

Lately otak agak buntu, sebab tu boleh tahan lama jugak tak berentri.  Tak tau nak tulis apa.  Kalau nak selepuk taruk resepi jer .. macam bukan myself la (Wow! Feeling-feeling celebrity sesekali)

Lapisan pertama:
350 gm Choclate Butter Cake
3 biji telur
100 gm prune (cincang) – tak enhance rasa pun, tapi sebab saya ada dalam fridge saya taruk jer
150 ml susu cair
300 ml air

Cara-cara:
Satukan semua bahan dan biar kek serap cecair
Masukkan dalam loyang 10’ x 10’
Kukus 15 minit
Lorek lorekkan dengan garfu

Lapisan kedua:
70 gm tepung gandum
90 gm gula kastor
½ sudu teh garam
3 biji telur
1 sachet coffee with brown sugar (Jenama Nescafe)
100 ml santan
300 ml air

Cara-cara:
Satukan semua bahan dalam blender dan blend
Tuang kedalam periuk dan kacau sehingga naik wap
Tuang ke atas lapisan pertama dan kukus 15 minit
Cakar dengan garfu

Lapisan ke tiga:
50 gm tepung kastad
120 gm caster sugar
secubit garam
2 biji telur
1 sudu the esen vanilla
100 ml santan
300 ml air

Cara-cara:
Satukan semua bahan di dalam blender
Blend dan kacau di dalam periuk sehingga naik wap
Tuangkan di atas lapisan ke dua
Kukus selama 20 minit
Tunggu sehingga betul-betul sejuk baru di potong

Kalau nak lagi sedap, simpan dalam fridge sampai sejuk baru potong dan makan





















Tuesday, 27 January 2015

Baked Parmesan Garlic Chicken Wings


One of the things for our get-together is always Chicken Wings! We have this on numerous occasion – simply because it is easy to prepare and loved by most friends.  That’s why I labelled such entries as My Chicken Wing Series.  Yes, prepared a lot of this.  I mean the Chicken Wings.  Tried and tested more than 20 recipes over some period of time.  Too bad that during half of my trial and error heydays, the Camera phone was not in the market yet and a Digital Camera is damn expensive.  Otherwise I could have hundreds of entries by now!  (Yeah, I wish! Macam lah aku ni rajin sangat.  Nak siapkan satu entry pun makan minggu. Hehehe)

Kerana itulah, a few weeks ago .. the external hardisk yang aku simpan thousands and thousands of my photo collection for a decade went berserk,  leaving me only with less than 20 photos.  Amek kau! Suka sangat tangguh kerja.  Sudahnya dapat blank page jer.  Hard lesson learnt! Nasib baik gambar kenangan family and stuff aku simpan kat different domain.  Kalau tak maybe 13 hari aku meraung!  At times aku tengok kecik besar, kecik besar jer aku external hardisk tu.  Kalau ikut hati nak jer aku buat resepi hardisk goreng! Abadikan dalam blog.  Sentappp!!




Bahan-bahan:
1 kg Chicken Wings (Separate Winggette dan Drummetnya)
1 sudu teh Oregano kering
1 sudu teh Rosemary kering
½ sudu teh  serbuk jintan putih
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak (kalau nak macam orang putih sikit 2 sudu makan mentega yang di cairkan)
2 sudu makan daun selasih (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
¼ cawan keju parmesan yang di parut (beli yang dah siap parut pun boleh)

Cara-cara:
Panaskan oven 200 darjah celcius
Dalam mangkuk kecil satukan oregano, rosemary, jintan dan garam
Aturkan Kepak Ayam atas baking sheet dan taburkan rempah di atasnya
Bakar Kepak Ayam selama 25 minit
Agak-agak ayam dah nak masak tu, campurkan bahan bahan lain di dalam mangkuk besar
Bila kepak ayam dah masak, masukan ke dalam campuran  parmesan cheese dan ‘toss’ (lambung-lambung atau macam tampi tu hah) supaya ayam bersalut dengan keju tu


** Siap untuk di hidang **


Friday, 16 January 2015

Sunkist Orange Buttercake


Mendatang dari daerah perkampungan terpencil dan dari keluarga yang berpendapatan rendah (suatu ketika dulu), Oren Sunkist ni boleh dikategorikan dalam rangkaian makanan yang mewah.  Sekurang kurangnya mewah la bagi aku. Kalau tak mewah bagi korang semua that means korang kaya la kan?

Kalau pergi pasar malam, arwah ayah aku selalu offer Oren ni, tapi aku will always settled for limau yang kulit hijau tu.  Not that aku tak suka Oren Sunkist ni, tapi… kalau aku beli limau hijau tu, lagi berkilo aku boleh dapat.  Kecik-kecik lagi aku dah pandai mengamalkan konsep ‘value for money’ kan?  Haha!

In the 80’s, kalau korang bertandang ke rumah saudara mara, Oren dan Epal menjadi salah satu daripada buah tangan yang akan di hadiahkan ketika berkunjung.  Majlis keraian macam majlis harijadi, kahwin, makan-makan and what not mesti ada buah ni sebagai pencuci mulut.  Nostalgic kan?

Now, over the years, macam macam dah orang pelbagaikan cara hidangan buah oren ni.  Selain dari minuman, ada yang campur dalam yoghurt, jadikan serbet, buat pudding dan tak terkecuali jugak dari buat salad dan kek.  Haaaaa… berbicara pasal kek, hari ni aku nak share resepi kek Oren yang aku buat semalam.  Zaman mak mak kita dulu, kek ni pakai kisar dengan blender jer.  Rasanya tetap sedap sampai crumbs atas pinggan pun kita kutip jugak (Bukanlah nak menunjukkan yang aku ni daif atau kebulur sangat hokeyyyy? Just nak explain how this cake is yummy that you can’t even let single crumbs slip right out of your fingers)

Now, jom kita venture on how to do this Sunkist Orange cake sebelum kepala aku berpusing korang baling dengan Oren ni:



Untuk Loaf Pan 8’x3’x3 (double the amount kalau nak buat dalam bekas besar)
150 gm butter/mentega
120 gm gula kastor
3 biji telur
50 gm susu
1 biji Oren Sunkist (kisar dengan kulit kulit sekali! Jgn bimbang, Oren Sunkist tak pahit kulitnya)
200 gm tepung naik sendiri

Cara-cara:
Pukul mentega dengan gula kastor sampai kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati
Masukkan oreng yang telah dikisar
Masukkan telur selang seli dengan susu
Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 40 minit atau sampai masak!

















Dah, lepas buat kerja kemas dapur! Jangan nak menyerak je kerjanya!

Monday, 12 January 2015

Udang Masak Lemak Daun Selasih



Mungkin ada yang pernah baca tentang bagaimana aku ni di panggil ‘Hantu Selasih’ dek kerana ke’gila’an aku terhadap herba ni.  Sampaikan kalau aku masak, tak kiralah masakan apa pun… budak budak ni akan tanya. Contohnya aku masak ayam kicap… dorang akan tanya “Ayam Kicap Masak Selasih ker?”.  Sampaikan kalau aku goreng ikan pun dorang akan tanya “Ikan Goreng Selasih ke?”.  Sampai macam tu sekali!  So, korang dapat bayangkanla ekkk macamana.  At times rasa funny, at times rasa intimidated with the remarks and cheeky grin dia orang.

Bila aku mula mula berhenti kerja kat salah satu Resort Chain kat JB ni, kerja aku tak der lain.  Hari hari aku merayau ke pasar sana sini, tesco, giant, cold storage, smart, econsave, Jusco dan Carrefour! Ex-colleague pun siap tanya aku ni jadi mystery shopper ker apa sebab everytime dia orang call, aku mesti kat tempat tempat ni semua.  Of all the places, kalau aku ke Jusco dan Cold Storage aku akan pergi ke fresh herb section dan my eyes will always get the attention from these herbs.  Dek kerana desakan yang memanggil manggil tu, last last aku beli jugak and tanam kat rumah.  Senang!  Sebab evertime I need to use it jer, it is just a few steps away.

Selasih ni asalnya dari India, so kita boleh kategorikan herba ni adalah herba yang berasal dari Asia lah kan?  Tapi orang Italy ker Perancis ke banyak jugak guna influence selasih ni dalam masakan dia orang.  Kalau di Asia Tenggara pulak sebahagian besar Negara Negara kat sini guna selasih dalam masakan dia orang especially Indonesia, Thailand, Vietnam dan Malaysia.



                            Lemon Basil


                        Sweet Basil

Kat sini aku nak share jugak gambar pokok selasih yang aku tanam (dengan rasa bangganya!) Hahaha.  Aku ada dua jenis kat rumah ni ..  Satu Lemon Basil dan satu lagi Sweet Basil.  Pastu aku nak sertakan sekali resepi Udang Masak Lemak Daun Selasih!
(Haaa dah dengar tu Kak Lynn berbunyi ..  Apa??  Selasihhh Lagiiiii!)

Selasih ni mudah tumbuhnya (bagi aku la .. mungkin sebab aku minat so dia pun minat kat aku)  Kalau akak aku tanam, memang mudah hidup, tapi tak derla merimbun macam aku punya.  
Dalam masa 2 minggu jer dah penuh sepasu! 

Bahan-Bahan:
1 1/2 kg Udang (bersihkan – aku just gunting kepala and sesungut jer)
2 liter santan dari sebijik kelapa
2 biji bawang besar – tumbuk kasar
4 biji bawang putih – tumbuk kasar
1 inci kunyit – tumbuk kasar
10 biji cili padi pedas – tumbuk kasar
1 keping Asam Keping
3 batang serai (di titik)
Secukup garam
Secukup aji (kalau suka)
Sedikit gula (sikit jer, bukan nak buat pengat yer tuan tuan dan puan puan sekelian. Hehehe)
Secekak daun selasih

Cara-cara:
Satukan semua bahan dalam periuk kecuali udang, daun selasih dan bahan perasa
Kacau sentiasa di atas api sederhana (jangan sampai santan berkepala)

Bila santan dah menggelegak, perasakan dengan garam, gula dan aji

Taruk udang (sekejap je, kalau tak udang jadi kenyal – tak best!, apa pun terpulang)

Sebelum angkat, taburkan daun selasih, kacau dan tutupkan api.



** Daun Selasih LaLa La La La**

Wednesday, 7 January 2015

Top Crust Creamy Chicken & Mushroom Pie


Yeeeehaaaaa!! Orang putih lagiiii!!  Lately aku rasa macam mata aku nak bertukar colour jadik biru la.  Bangun pagi western, tengahari western, malampun western. ToH had a stressing work week, and the only thing that I can do is to make makan time as a stress-free time. So, jalan mudah … jadilah Mat Salleh British celup buat sementara.


One of the best Chicken Pie yang aku pernah rasa is made by my former Superior when I was still working as the Administrator for Havana Club & Card Services in the year 2000  (Wow, 14 years ago… didn’t realise the passing of time).  Nadia Lee Abdullah is a convert Chinese lady who made the best Chicken Pie, Sambal Belacan and Kari Ayam kering that I have ever tasted. She's one of my Chinese friends yang masak makanan melayu and makan makanan melayu lebih dari melayu sendiri! Ha kau, banyak pulak aku ulang ulang perkataan melayu tu. Saja nak remind diri sendiri.

Just for info, some of us mungkin tak tahu panggilan panggilan pie ni.  It can either be sweet or savoury.  Up to your choice.

Filled Pie adalah pie yang di buat dengan pastrynya yang di bentangkan di bawah dan keliling baking dish, manakala intinya di biarkan di atas dan terbuka.  Kalau kat British ni (Teringat makan pie masa berlakon citer James Bond dulu – halusinasi) Filled Pie ni di panggil Single Pie Crust.

A Cobbler Pie pulak adalah pie yang dibuat dimana intinya di isikan dalam baking tray dan di atasnya barulah di tutup dengan pastry.  Macam yang aku buat ni! Haaa… kalau kat Britian jugak, pie ni dikenali dengan nama Top Crust Pie.

Lastlly, Pie yang di tutup keseluruhan dengan pastry dimana intinya di letakkan di tengah tengah.  Yang ini paling biasa kita tengok di kedai kedai kek.  Kalau Pie jenis ni, kat Britain orang panggil  Two-Crust Pie.  Mesti korang yang baca ni tertanya-tanya kenapa pulak aku ni sibuk sangat menyebut Negara Britain kan? Hahaha… sebenarnya, setau aku lah (harap harap ni bukan ajaran sesatla) Pie ni berasal dari sana la.

Apapun, jangan sangka yang pie ni mesti kena ada pastry yang jadi pengiring atau kulit luarannya ya? Kena tau jugak yang pie moden sekarang ada yang langsung tak der letak apa apa pun kecuali filling.  On top of that, korang juga kena tau yang pie ni tak semestinya harus menggunakan pastry sebagai kulitnya.  Ingat tak entry sheperd pie aku tuh? Haaa feeling-feeling macam ramai sangat orang yang baca blog aku ni, padahal hit pun tak seberapa. Uwaaaa…  Crustnya korang boleh guna macam macam… kentang ker, biskut lempung or biskut lemak manis ker, serbuk roti ker.. atau apa apa jelah.

Sekarang, mari kita mulakan memasak!

Bahan-bahan:
10 keping ready made puff pastry (small size)
10 biji remekin untuk membakar (boleh guna aluminium casing juga)
2 sudu makan butter
1 biji bawang besar cincang (kalau ada Holland lagi bagus) – guna yang besar sikit
¼ cawan tepung gandum
2 cawan susu
1 sudu makan stok ayam
2 batang lobak merah saiz sederhana (potong dadu)
500 gm isi ayam (boleh guna bahagian peha atau dada)
Beberapa keping cendawan – Aku guna French Brown Mushroom
1 sudu teh thyme kering
1 sudu teh Aji-Shio atau lada sulah (nak gantikan ngan black pepper pun boleh)
1 biji telur yang telah di pukul sedikit
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius

Cara-cara:
Di dalam kuali (kalau ada skillet lagi bagus) cairkan butter.  
Tumiskan bawang sampai layu atau warnanya bertukar jadi jernih
Taburkan tepung gandum dan kacau sebati (kalau nak senang pakai balloon whisk)
Masukkan cendawan dan kacau
Masukkan stok ayam dan susu dan kacau
Masukkan carrot dan ayam
Masukkan thyme kering dan biarkan sos merenih dan kacau sehingga pekat
Gunakan cookie cutter bulat (yang ngam ngam ngan mulut remekins korang (aku ni berangan nak grand sikit so aku potong pastry memanjang dan jalin macam tikar then baru potong bulat
Sudukan filling ke dalam remekins shingga ¾ penuh dan tutupkan dengan pastry yg dah potong bulat tadi
Sapukan egg wash dan bakar lebih kurang 25 minit atau sampai crustnya kuning keemasan




Ingat! Berkokok dulu sebelum makan!






Monday, 5 January 2015

Homemade Long John Silver's Chicken with Honey Mustard Dipping Sauce


Hmmmm bila baca tajuk entry ni jer, mesti  ramai yang akan terbayangkan watak antagonis fictional dalam drama bersiri Treasure Island.  Mungkin generasi baru tak tau kot, tapi those yang dah hidup tahun 80-an, sangat kenal akan watak opportunist mamat ni yang kesana kemari dengan sebelah kaki kayu dan burung kakak tua atas bahu dia.  Yer, zaman kecik kecik dulu aku selalu berangan jadi hero under Long John Silver (tapi aku tak ingat la apa ke nama hero tuh) dan abang aku Lan jadi Long John Silver.  Tapi aku dah tak ingat binatang apa yang jadi mangsa jadi Captain Flint.  Budak budak zaman sekarang mungkin hanya kenal Captain Jack Sparrow yang kalau nak dibandingkan dengan Long John Silver ni, kelicikannya tak sampai separuh pun. Oklah, that’s that.

Hari ni, bukan nak bercerita sangat pasal Treasure Island, atau pun bukan nak memasak burung kakak tua yang bermulut jahat tu.  Hari ni nak share resipi one of the famous fast food outlet based or originally from the United States yang menyediakan hidangan berasaskan makanan laut.  Nama outlet pun I think di ambil dari cerita Long John Silver ni yang sebenarnya di adaptasi dari novel hasil karya Robert Louis Stevenson. 

Hari ni aku nak belot pada Long John Silver.  Haha I wished that aku boleh memasak this thing in the ambience of a pirate ship or the likes. Tapi malangnya kat tengah tengah Bandar ni mana nak cari ekk? Tak pelah, rumah aku yang berselerak ni pun boleh di kira pirate ship jugakla… baru lepas bertempur dengan pirate pirate bedebah yang ada kat rumah ni, namely Kak Lynn, ToH, Remy & Cae.

Jom!

Aku guna 15 keping fillet yang aku hiris dari dada ayam.  (Slice it thinly)
(Kalau nak guna fillet ikan dory pon boleh jugak)

Untuk batter:
1 cawan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
½ sudu teh soda bicarbonate
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
1 cawan air

Cara-cara:
Ayak semua bahan kering ke dalam mangkuk
Campurkan air dan kacau sehingga tak berbintil bintil
Celupkan fillet ayam dan goreng terendam
Kalau korang nak perasakan dengan lada sulah atau lada hitam or cayenne pepper pun boleh.  Tapi aku suka this thing plain aje.

Untuk dipping sauce (pencicah):
1 ½ cawan mayonnaise
¼ cawan Dijon mustard
½ cawan madu

Cara-cara:
Campur dan gaul sebati semua bahan ni dan sedia untuk di hidang


Mudahkan?



Wednesday, 24 December 2014

Puff Pocket Don't Copet


OK, Ignore the ‘Don’t Copet’! Part.  Saja nak try my skill in the Rhyming Division.  Sounds nice and of course appropriate.  Reason being .. bila this thing is out of the oven, banyak pulak tangan tangan yang bersimpang siur mencopet dari baking tray!  Yes, bila tengok resepi yang ada ala ala omputih ni, memang tengah mengikut halwa tekak si ToH la.  Berangan Mat Saleh sangat, padahal kulit tu macam gula perang yang aku buat ayam BBQ tu jer aku tengok.  Hahaha.  Gurau je!  

Actually benda alah ni namanya Vol au Vent! Haa… kau! BerPerancis lah pulak kita!  Atau nama omputihnya is Puff Pastry Shell.

Boleh tahan sedapnya; especially bagi aku yang mempunyai halwa tekak Melayu totok (Walaupun salasilah keturunan aku berintipatikan siam sebahagiannya) kan?  This could be something that korang boleh buat as appertizer with the filling of your choice! Tapi today aku buat creamy prawn filling. 




Bahan-bahan:
20 keping puff pastry (saiz kecil)
2 Cookie Cutter Bulat (satu saiz besar, satu saiz kecil) Kalau ada yang petak 2 saiz pun boleh (tapi tak leh panggil pastry shell lagi, panggil pastry box! Hahaha)

Method:
Dengan menggunakan Cookie Cutter bulat, potong pastry sheet untuk bahagian bawah. Sapukan dengan  eggwash.  
Potong bulatan yang kedua – tapi kali ni, setelah di potong pastry sheet tu, gunakan Cookie Cutter bulat yang lebih kecil dan terapkan di tengah tengah pastry sheet kedua yang sudah di potong bulat.  Angkat Cookie Cutter tersebut tapi biarkan sahaja pastrynya ‘intact’ disitu, jangan keluarkan.  Lapiskan di atas Pastry yang telah dipotong dan disapukan dengan eggwash tadi.  Ulangi proses ini sehinggalah semua Pastry Sheet habis digunakan.  

Frozenkan lebihan Pastry Sheet yang ada – dalam entry yang akan datang, saya akan ajarkan resepi lain pulak dengan menggunakan lebihan pastry sheet ni.  

Sapukan eggwash di atas semua Puff Pastry dan Bakar di dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 170 darjah Celcius selama 20 – 25 minit.

Setelah masak, biarkan dia suam suam sikit, kemudian potonglah bahagian atas mengikut bulatan Cookie Cutter yang kecil.  Masukkan semula dalam oven biar dia suam suam.  
Sementara itu, sediakan fillingnyer

Bahan-bahan Filling:
½ kg udang (buang kulit dan potong kecil kecil)
2 sudu minyak sapi
½ cawan cooking cream (heavy creampun bolehlah)
2 biji kuning telur
1 sudu the Cayenne Pepper (boleh juga guna lada sulah atau lada hitam)
Fresh Parsley

Cara-cara:
Panaskan minyak sapi dan goreng udang sebentar (jangan overcook sebab nanti bila udang kenyal sangat tak sedap) 
Kemudian angkat dan toskan.  Biarkan air udang di dalam kuali
Didalam bekas yang lain satukan cream, kuning telur dan Cayenne Pepper dan pukul sebentar.  Panaskan semula minyak dan air udang tadi lalu masukkan cream dan telur yang dah di pukul sehingga pekat.  Jangan terlalu lama nanti dia akan bergentel2 (tengok gambar … bahana sepupu aku call, tak leh buat apa dah .. so the consistency is not that right)

Sebelum angkat perasakan dengan garam.  
Akhir sekali, tabur daun parsely dan masukkan kedalam pastry pocket tu.  



Hidang! Makan! Lepas tu jangan lupa basuh pinggan!




Wednesday, 17 December 2014

Steamed Egg (Telur Kukus)



In 1998, I was retrenched from  an Architect Firm in JB where I served 2 wonderful years under the ever-cool Irish Lady, Elizabeth Sarah McIlhagger.  Yes, it was a major economic downturn here in Malaysia then, where  Building and Construction Businesses were the most affected ones.  

Taking a huge leap of faith, I made my way up to KL.  There, I stayed with a Chinese family before I joined Maxis as a Call Center Consultant.  I can’t really describe the family type as the father is of  Middle Eastern muslim descendant, the mother is of a Chinese-Baba-Nyonya line who has not converted.  They have three children which is NorIman @ Villeo Soon Yat Sun, Sophia Soon Jade Li and Marina Soon Jade Kim.  So you see, they have sort of Malay/Muslim name at the front and Chinese name at the back.  Interesting family right?  Their mother, Auntie Vie (Vivian) is one of the best cooks I’ve ever known!  She turns everything into wonder (only that everything is vegetarian and she doesn’t eat meat or fish.  Only eggs).  

I learned a few wonderful Chinese dishes taught by her in which I later substituted the artificial meat or fish made by soy bean with the actual meat.  At times I missed her cooking but its disheartening that we haven’t had the chance to visit each other often nowadays.  Anyway, to honor those memories that I had with the family, I’d like to share this simple Steam Egg recipe with my blog readers.  

It is easy and cheap and fast.  Let’s indulge!

Ingredients:
2  eggs
Warm water – double the amount of the eggs
1 tsp chicken stock
A pinch of salt
A pinch of sugar
1 tsp sesame oil
Some spring onions and red chilli for garnishing

Method:
Lightly beat the egg
In a separate bowl, mix the lukewarm water, chicken stock, salt and sugar and stir until all is mixed
Slowly pour into the beaten egg
Add in the sesame oil and mix again
Bring a water in a steamer or pan into boil
Steam the steaming bowl in the steamer for about 1 minutes
Sieve the mixture into the steaming bowl
Steam the egg for three minutes and then turn off the heat
Let the egg in the steamer for another 15 minutes (don’t open the lid)

After 15 minutes, open the lid and garnish with spring onion and red chilli

**Ready to eat!**

Thursday, 11 December 2014

Fried Hokkien Mee


Hari ni nak men ‘Chinese’ pulaklah.  Kalau korang tanya aku, what sort of cooking yang aku suka  my immediate answer will be local malay cuisine.  Tapi kalau korang tanya what sort of food yang aku suka – my answer will be ‘Chinese’!  Twisted kan?  Haha .. Whateverla… Tapi that’s the truth.  Memang susah nak percaya.  Aku rasa aku suka Chinese food because its light and most flavourings are subtle. I can’t get enough with just a portion so I must eat a lot of it! Only then the accumulated subtlety will give me the wholesome-ness and satisfaction.  Ok, absurd! I know!

Today nak share recipe Fried Hokkien Noodles.  I make quite a lot of this sebab tetamu ramai.  Tapi I’ll share a small portion for you all to do (kalau nak buatla kan?).  Nanti kang buat banyak banyak kasi kenyang tong sampah nak buat apa, ye tak? 

Ok, lets jump to the ingredients: (I had a long chat with my ex-colleague cum one of my good friend earlier on so not really in a chatty mood now.  Dah lenguh rahang ni).  This recipe serves 4.

Untuk Stok Udang:
3 biji bawang putih yang telah di cincang
3 biji bawang merah yang telah di cincang
4 sudu makan minyak masak
Kulit udang dari 250gm udang
1 liter air
½ sudu teh lada sulah
1 sudu gula batu (gula biasapun boleh)
1 sudu makan sos ikan
segenggam ikan bilis


Cara-cara buat Stok Udang:
Panaskan periuk atau kuali. Masukkan minyak dan goreng kulit udang sehingga naik bau.
Campurkan bahan bahan lain sehingga mendidih
Kecilkan api dan biar stok merenih lebih kurang 15 minit. 


Untuk Mee:

5 sudu makan minyak
2 biji telur di pukul
100 gm bihun (rendam sampai lembut)
250 gm mee kuning
2 cawan (500 ml) stok udang
250 gm udang yang telah dibuang kepala dan kulit (biarkan ekor)
2 ekor sotong sederhana besar (di hiris bulat)
3 biji bawang putih yang di cincang
2 sudu makan nampla sauce (sos ikan)
2 keping fishcake di hiris
1 sudu makan kicap pekat
garam secukup rasa



Cara-cara:
Dalam kuali panaskan 2 sudu minyak makan dan masukkan telur dan kacau (Macam buat scramble egg.  Tapi jangan sampai garing kang jadi mee goreng mamak pulak.. hahaha). Bila telur dah macam 3 suku masak jer, masukkan bihun ngan mee kuning tadi
Goreng dengan api sederhana kemudian tambahkan satu sudu minyak
Lepas tu masukkan 2 cawan stok udang dan goreng supaya bihun dapat menyerap stok udang tu. (Lebih kurang 1 minit – sekejap jer)
Lepastu masukkan lagi lebihan stok kacau lebih kurang seminit lagi
Bila air dah nak kering sikit .. tolakkan me ke tepi guna sudip, masukkan balance minyak tadi dan masukkan bawang putih.  Goreng sampai naik bau.
Kemudian gaulkan dengan mee.
Tambahkan sos ikan, fish cake, sotong dan udang. 
Perasakan dengan garam
Tambahkan kicap pekat.


** Sedia untuk di hidang **


Nota:
Untuk rasa yang lebih intense korang boleh masukkan taugeh dan kucai.  Aku tak taruk sebab kat rumah ni tak der.  Dah malas nak ke mini market takut Cina tu meluat, balik balik muka aku yang duk bertandang ke kedai dia sampai dua tiga kali sehari.
Boleh juga taburkan bawang goreng jika suka


Aku buat extra sambal bilis kering untuk makan ngan mee ni.












LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...