Saturday, 6 September 2014

Siam-style Steamed Lemon Fish!


Mengada ek aku ni? Orang biasa pakai Thai-style aku nak tukar Siam, padahal rasa sama jer.  Bila berbicara pasal Siam ni, aku selalu tersenyum sendiri.  Family aku adalah generasi yang langsung tidak stick pada tradition when it comes to cooking.  Originally my grandfather from my father's side and grandmother of my mom's side were from the Land of Siam.  Tapi  masakan kami langsung tiada influence dari sana.  My mom is terror with masakan Kelantanese instead and my late father pun doesn't fancy Siamese food that much especially kaffir lime. Kalau aku masak Tomyam, sehari dia akan bising sebab ada daun limau purut tu. Tapi what is Tomyam without daun limau purut kan?


Bila mengenangkan daun limau purut ni, hati aku akan menjadi sayu reminiscing back the memories of my beloved late father.  When I was in my teens – I despised a lot of sayurs; Luffa (petola), brinjal, lady's finger, long bean and winged bean are some of the sayurs that will always make me lose my appetite during meal times.  My late father is a vege lover so it is a must-have dish in every meal dan aku tak akan terkecuali daripada harus memakan sayur yang mak aku masak.  When I made a great deal about having to eat the sayur that I don’t like, my dad will always say ‘Penak Mek mu, mmasok pah mu tok make. Amik so jah!’ (Translation – Penat Mak kamu masak lepas tu kamu tak makan.  Amik satu jer).  My father certainly has his ways to make me makan the sayur that I don't like and over the years, it became my favourite dan most of the time when aku makan sayur-sayuran ni semua, images of my father's cheeky smile and grin will come flashing back.

Tapi every Yings has their Yangs.  When I learnt that my father didn't like daun limau purut, idea-idea jahat terus menyelinap masuk dalam otak!  It’s payback time! Aku masih ingat lagi, masa tu aku masak fusili pasta salad with the touch of Asian herbs! Aku cincang lada hidup dengan daun limau purut tu halus-halus and tumis dalam olive oil dengan udang segala and then tosskan with the fusili.  He refused to makan but I make the same remark ‘Penat jer orang buat salad ni tapi Pa tak makan. SEMANGKUK jer!' I then filled his mangkuk penuh with the pasta salad and he had to eat. It makes me smile mengenangkan berapa banyak kerut kat muka dia makan benda alah tu and that one bowl is gone. Unlike him, I never succeeded in making him love kaffir lime leaves.  Sekarang ni walaupun dia dah tak ada, tapi daun limau purut akan sentiasa menghadirkan diri dia dalam bentuk kenangan untuk tetap bersama-sama dengan aku.

Oklah, sebelum ikan berenang balik ke tempat asal dia, lebih baik aku sertakan resipi simple ni. 

Bahan-bahan:

Seekor ikan siakap lebih kurang ½ kg (siang dan belah di bahagian perut, jangan sampai putus)

Sedikit garam
seinci halia (hiris nipis)
Daun bawang
Batang dan akar ketumbar

Dressing:
2 biji cili merah
Dua pokok daun ketumbar yang di cincang (simpan sedikit untuk ditaburkan ke atas ikan semasa menghidang)
2 biji bawang putih yang di cincang
2 sudu gula
3 sudu jus lemon (dan hirisan lemon sekali kalau suka)
2 sudu nampla sauce (sos ikan)
beberapa biji tomato belah baji
secawan air

Cara-cara:
Basuh ikan dan toskan. Kalau nak cepat lapkan dengan kitchen towel atau kitchen tissue
Ambil garam, lumurkan ke tapak tangan dan lumurkan pada ikan
Didihkan air dalam kukusan dan kukus ikan bersama batang dan daun ketumbar serta halia dan daun bawang selama lebih kurang 10 minit
Keluarkan dan buang air dalam bekas kukusan ikan 
Gaulkan bahan bahan dressing dan taburkan ke atas ikan
Kukus semula selama lebih kurang 5 minit
Keluarkan dan taburkan daun ketumbar yang dicincang dan sedia untuk di hidangkan.

Membesar di Bandar Mersing, Johor yang aktiviti utamanya adalah menangkap ikan dengan deretan bot-bot nelayan di sekitar sungai, tidak adil kalau aku tak share tips dan cara-cara untuk memilih ikan ikan segar.  (Cewahhh! Macam pandai sangat!)

Tips dan cara-cara untuk memilih ikan segar

Pergi menjala atau memancing sendiri! Mati aku kena maki hamun ngan pembaca blog ni.  Anyways, lets look on the bright side, boleh pakai jugak tips ni kan? Kalau kita tangkap sendiri dah tentu kita tau fresh ke tidak kan? Hahaha

Biasanya mak mak kita mesti pesan, kalau nak pilih ikan, jangan pilih yang mata merah (tandanya ikan tersebut adalah ikan lama). Bila korang tengok mata ikan tu, pastikan ia bercahaya dan jernih.  Kalau dah kelabu asap, kiranya dah lepas waktu perdana.  Masih sihat untuk di makan tapi banyak kebaikan dan vitamin ikan ni dah pun mati.

Pastikan sisik ikan tu berkilat, kalau dah nampak kusam atau dah terkopek-kopek tu, ianya setakat ok ok jer.

Kalau berani, korang cium ikan tu … kalau hanyir sangat, mungkin dah lama jugak naik ke darat.  Biasanya ikan yang baru tak teruk bau hanyir dia, paling teruk pun bau sarat air masin jer.

Yang lainnya, korang kena check gills dia (insang), pastikan kaler merah darah.  Kalau merah dah pudar macam batu bata buruk tu, maknanya ikan tu dah tak fresh lagi.

Kalau penjual ikan tak nampak, korang picit sikit ikan tu.  Kalau kenyal, ikan tu masih fresh.  Kalau benyek, ikan tu dah lama. Kalau korang takut penjual ikan nampak korang picit ikan tu, buat buat angkat dan tanya berapa harga sekilo, sambil tu picit lah ikan tu!  Tapi jangan pulak kalau keras korang kata fresh.. kalau keras tu pun ikan dah lama naik ke darat

Fuiyoo! Panjang nyer entry ni... Siapa yang dapat baca habis tahniah la aku ucapkan. Aku pun macam tak larat nak baca untuk the 2nd time. Hehe


p/s : lupa nak bagi tau .. aku suruh buang jus ikan dari kukusan yang pertama tu sebab kadang-kadang dia akan spoilkan rasa sos yang kita buat tu.

Thursday, 4 September 2014

Poh Piah Basah - Vegetable Spring Rolls


While browsing through my photo collection in my lappy, only to find out that I have thousands of food pictures that I took since moving back to JB.  If I uploaded and placed them in the blog, it will not be less than 100 recipes that I can share.  Ya Allah! Banyaknya… dan banyak tu jugaklah rasanya aku melantak non-stop. Now aku tau, that one of my traits or perhaps one of my best attributes is ‘LAZINESS’! Kann?


Bila merengek nak kamera – ToH kasi Lumix LX3, belek-belek laptop – ToH kasi Macbook Air, bila mengeluh storage tak cukup – ToH kasi fridge besar… tapi aku tak manfaatkan sepenuhnya benda-benda ni, silap silap ToH kasi penampor satu baru tau... hehehe!

Well, ever since 3 or 4 years back, my flair in writing or narrating has simmered down.  Tak tau kenapa, perhaps age factor kot? Maybe jugak otak yang aku guna tak sampai 3% bestnya kalau jadi macam Scarlett Johannsen dalam filem Lucy tu.  100% brain capacity .. nak buat apa jer boleh! Dream on Ross – giler ko!


Going back and forth through the photo collection, last last aku decided nak share this Poh Piah recipe... Senang sikit. Tak Banyak kerja... hehe... Aku buat Poh Piah basah ni just ikut kehendak tekak dan juga personal preference of my favourite sayur and fillings.























Bahan-bahan:

Kulit poh piah ready made (malas nak buat sendiri sebab makan sorang jer)
Sengkuang
Timun 

Tauhu
Lobak merah (carrot)
Daun salad
Bawang goreng
Hoisin sauce
Cili sos
1 sudu udang kering
2 sudu kicap cair
1 sudu minyak bijan
2 sudu sos tiram
dan minyak untuk menggoreng


Cara-cara:
Potong tauhu secara memanjang.. nak dadu pun boleh then goreng garing

Kemudian tumiskan sedikit bawang putih yang telah dicincang bersama udang kering, pecahkan sebijik telur, taruk sesudu minyak bijan, dua sudu sos tiram dan dua sudu kicap cair




Masukkan sengkuang yang telah di hiris dan kacau sehingga lembut 

Sapukan hoisin sauce ke atas kulit pohpiah diikuti dengan sos cili

Kemudian isikan sayur-sayuran, tauhu bawang goreng dan sengkuang yang telah dimasak

Gulung dan sedia untuk di hidang

Senangkan? 
Resipi orang malas!

Tuesday, 2 September 2014

Pumpkin Butter Cake - Kek Mentega Labu






Hantu Labu! Haaa itulah aku... Selain digelar Hantu Daun Selasih dan Hantu Laut... eh eh silap... Hantu Makanan Laut!

Kalau Labu ni, korang buat apa pun tetap aku akan suka.  Masak lemak ke, masak kuih ker, masak manisan ke .. apa apa jelah!. Even biji labu and pucuk labu pun aku hentam sekali.  Anyway, I’m not going to talk much about this ‘Labu’ or pumpkin. I have had enough talking over the week... ramblings and nagging Kak Lynn for her lazy-slug-self to change her attitude.  So, I’m kinda jadedKak Lynn and ToH don’t really fancy pumpkin, so... I am making it for myself to indulge. Just a small one, feeling good that I can have it all for myself! Yeahhhh! 



Tapi… sadly enough, when its fresh out from the oven, it smelled and tasted so good that  I called everyone in the house to have a bite but I ended up with only crumbles left on the plate! (sigh).  I still have more than half of the pumpkin left but don’t think that I’ll make another.  Probably will be doing other types of cake.

Over the weekend, went out to Jusco to buy Portobello Mushrooms and Fresh Oregano for the "Jacket Potato" inspired from Ayu in her Curlybabe’s Satisfaction blog.  But heck! Too much activity going ons and they eventually ended up in the fridge.  ToH went back to Singapore last night so perhaps, I’m going to bake it on Wednesday when ToH is here.

Let’s look at this extremely simple recipe

Ingredients:
150 gm Butter
120 gm Caster Sugar
3 eggs (B size)
50 gm milk
200 gm self-raising flour
150 gm pumpkin (steam or cook then mash it up)
Pumpking seeds for topping … the more you sprinkle the better

Method:
Beat the butter and caster sugar till fluffy
Add eggs – one at a time and beat well
Add self raising flour and milk alternately
Add pumpkin ada mix with spatula
Pour the mixture into loaf pan (not sure the size – mine is about 8’x3’ and about 2.5 inches in height. Bought it at Daiso and don’t really measure)
Sprinkle the pumpkin seed on top
Bake at 170 degree celcius about 40 – 50 minutes depending on your oven





Let it cool completely before consuming.  Mine was still hot when I sliced it.. but this is the time when the taste and smell will wake up your tastebuds!  I baked some leftover batter in ramekins and they turned out beautiful too!



Thursday, 28 August 2014

Bingka Telur dan Sambutan "The Blue Raya"


Sebelum Aidilfitri melabuhkan tirai untuk sesi 2014, aku dan rakan rakan sempat jugak mengadakan jamuan untuk meraikan kaum keluarga dan sahabat handai sebagai tanda mensyukuri kurniaan Allah kerana memberikan kami kesihatan dan kesempatan untuk menjalani Ibadah puasa dan mengecapi nikmat menyambut Syawal untuk yang kesekian kalinya.


Seronok tak terhingga bila dapat berkumpul, bercerita dan bergurau senda memandangkan kami jarang dapat kesempatan yang macam ni.  Segala penat lelah pun tak terasa.  Untuk yang sudi meluangkan masa dan memeriahkan majlis, aku ingin mengucapkan berbanyak banyak terima kasih.  Juga pada yang membantu harap harap jangan serik ye?!


Alhamdulillah, tahun ni semuanya kami buat sendiri. Dari juadah utama, sehinggalah ke pencuci mulut dan kuih raya.  Dalam riuh rendah majlis, ada juga yang bertanyakan resipi kuih Bingka Telur, Seri Muka dan Puding Kenyal yang aku buat.  Memandangkan ada juga mengambil gambar sekeping dua, dapatlah jugak aku selitkan untuk buat entry dan resipi kat sini.  Selain untuk pembaca blog, boleh juga untuk rujukan sendiri di kemudian hari.

Bingka telur ni ala-ala kuih bakar.  Ada tekstur yang lembut dan rasa seakan akan ‘vanilla custard’ dan campuran rasa daun pandan yang lemak manis.  Pada majlis tu, kuih ni yang habis dulu.  Tapi buatpun tak lah banyak, dalam 100 biji.  

Bahan-bahan:
250 gm tepung gandum
6 biji telur
230 gm gula pasir
10 gm garam
900 ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 sudu minyak makan
1 sudu makan esen vanilla
1 sudu makan pewarna kuning

Cara-cara:
kisar semua bahan di atas dan tapiskan adunan
lengser loyang 10’ x 10’ dengan minyak atau mentega
tuangkan adunan kedalam loyang dan bakar di dalam oven 180 darjah celcius selama satu jam
biarkan sejuk barulah dipotong



Senangkan cara buat dia?

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera



Saturday, 16 August 2014

Cashew Nut Cookies

Memandangkan kita masih di bulan Syawal ni kan, I'm blogging yet another Cookies Recipe. Bertahun tahun bila raya jer, aku tak dapat menzahirkan bakat membuat kuih-kuih lain sementelah sibuk dengan kuih Nig Nog yang satu tu jer (Bukan complaint, cuma nak ceritakan aje).

Tapi, raya tahun ni aku bertekad nak buat biskut lain dan masukkan dalam blog sebagai back up plan. Manala tau buku resipi peribadi aku tu hilang ke, kena banjir ke (mintak sisihkan!), terbakar ker (lagila mintak jauhkan!) kan?

Walaupun dalam badan aku masih banyak mendapan juadah raya, tetap aku gagahkan diri untuk buat dan abadikan dalam blog ni.  Lagipun order cookies masih berlarutan (Alhamdulillah! Rezeki). Dengan toksin rendang, minyak sapi, kambing, daging, ayam, santan lemang dan ketupat segala yang masih bersisa dalam badan ku yang gebu bak bantal kekabu ni aku berusaha jugak menyelongkar segala peralatan dan bahan bahan untuk membuat biskut ni.

Baiklah, aku rasa korang kenal rupa bentuk gajus yang macam buah pinggang ni kan? Macam tak selera pulak bila fikir yang nak buat biskut dari buah pinggang. Hahaha. Tak macam buah buahan lain yang kebanyakkan nya biji di dalam, tapi gajus ni bijinya kat luar. Tergantung kat bawah buah jambunya.  And to this day, I believe ada generasi baru yang tak pernah pun melihat gajus ni.  From where I grew up, gajus ni dulu dulu banyak tumbuh melata di kawasan persisiran pantai.  Pucuknya sangat sedap di jadikan ulam, cicah budu ataupun sambal belacan.  Rangup dan ada rasa masam dan kelat. Serasanya, seluruh family aku semuanya suka ulam pucuk gajus ni.  Ianya boleh di kategorikan sebagai buah buahan tropika kot?  Yela, tumbuh dengan mudah kat Malaysia kan? Kiranya buah buahan tropika la .. tapi asalnya dari Brazil.  Jadi kalau ingat Brazil ingatlah Gajus … siapa siapa yang minat team bola Brazil tu, kita boleh anggap peminat Gajus! Hahaha .. nampaknya aku dah mula mengarut.  Lama aku tahan diri dari merepek.  Nak tulis blog yang kelihatan ‘skema’ tapi Nampak gayanya tak boleh la .. aku rasa lagi 5 atau 6 ‘entry’ akan datang, kemerapuan aku akan teserlah jugak!

Masa aku kecik kecik dulu, aku suka makan jambu gajus ni.  Duduk atas pokok macam  kawan baik tarzan lepas tu ngap buah dia.  Masam dan kelat, tapi sedap dan lemak.  Buah dia kalau dah di petik tu, kena makan jam tu jugak .. kalau simpan lebih sehari alamatnya korang rasa mcm tapai le. Jaga jaga dengan getahnya, ada orang kalau allery, boleh buatkan tepi bibir tu berkudis.  Tapi aku immune!  Maklumlah, lama benar berkawan ngan Tarzan kan? Ayat ni masa kecik kecik memang selalu akak aku guna.  Kawan baik Tarzan (monyet)!

Baiklah pembaca sekelian, sebelum aku jadi professor dan terangkan macamana pulak cara cara nak menanam pokok jambu gajus, lebih baiklah aku mulakan bercerita macamana nak buat biskut gajus ni kan? Kalau tidak sampai pagi besok pun korang takkan habis baca entry aku.

Biskut ni bagi aku sangat sedap.  Kenapa sedap? Pertama sebab umur aku dah pun melepasi 4 series! Yer, bila 4 series tu maksudnya tua.  Orang orang tua kan suka benda benda yang ada unsur kekacang?, kemudian biskut ni pulak rapuh dan rangup, tak berapa manis dan boleh jugak mengembalikan nostalgia zaman muda.  Dulu dulu mak kita akan buat biskut ni dan kita pulak akan sibuk tolong tolong sapukan telur dan susun biji gajus atas kuih kan? Satu susun satu masuk mulut!

Jomm kita tengok cara penyediaan biskut gajus ni

Bahan-bahan:
220gm mentega
140gm gula kastor
2 penutup esen vanilla (kalau ada pure extract lagi bagus)
1 biji telur
100 gm gajus kisar (panggang gajus ni lebih kurang 15 minit guna 180 degree celcius)
360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
30gm tepung jagung
1 biji telur (asingkan kuning dan putih untuk di sapu di atas biskut)
belahan biji gajus untuk hiasan



Cara-cara:
Pukul mentega dan gula sehingga kembang (kalau dulu dulu mak mak kita pukul untuk hancurkan gula je, lepas tu terus masuk bahan lain.  Tapi aku dah modified sukatan dia, korang boleh pukul sampai butter kembang pun x der hal)
Masukkan esen vanilla
Masukkan telur dan pukul sampai sebati
Masukkan gajus kisar
Masukkan tepung gandum yang di ayak bersama baking powder dan tepung jagung
Uli sampai jadi doh
Canaikan dan teraplah  mengikut acuan yang korang suka. (Aku guna bentuk bulan sabit sebab memang dari kecik kecik dulu ini lah bentuknya)
Susun di atas dulang pembakar
Sapukan putih telur di atas biskut dan susun belahan gajus untuk hiasan
Sapukan kuning telur di atas gajus yang telah di atur
Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 18 minit sampai kuning keemasan



Keluarkan dari oven, tunggu sejuk dan bolehlah ‘ngap’!


Tips dan nota:
Fungsi putih telur adalah untuk melekatkan gajus pada biskut bila di bakar

Fungsi kuning telur pula adalah untuk menjadikan bahagian atas biskut kuning keemasan


Fungsi aku? Laraskan tangan dan jari-jemari, capai biskut dalam loyang lalu bengkokan tangan dan sua ke dalam mulut ... hmmmmm enakkkk!!



Monday, 11 August 2014

Mixed Herb Grilled Chicken (Ayam Panggang Herba Campur)


That night kami gelak sakan bila Abang Man buat remark “Kita ni species apa agaknya ek? Ayam sekor 5 orang makan sampai habis?”.  Yeah, to think of it, aku pun duk berfikir, kami ni species apa.    Melantak punya melantak, memang tak sedar ayam tinggal tulang jer.  Asalnya kes malas masak, nak cari benda paling senang buat, last last panggang ayam jer .. itupun licin! Phewww … tak tau tahap kelaparan kita orang mencecah berapa skala richter.

Hari ni nak kongsi resepi ayam panggang yang hanya tinggal tulang ni dengan my blog readers.  

It’s good, really.. light and tasty, yet very juicy!

Mixed Herb Grilled Chicken (Ayam Panggang Herba Campuran) – macam tak kena nama Melayu dia kan?


Bahan-bahan:

  1. 1 ekor ayam (anggaran berat dalam 2kg)
  2. Segenggam Mixed Herb
  3. 1 biji lemon
  4. Segenggam lada hitam (tumbuk kasar)
  5. 4 sudu mentega
  6. Lobak merah (carrot)
  7. Kentang (kalau boleh pakai kentang russet)
  8. Capsicum (lada benggala)
  9. 8 biji bawang putih (cincang)
  10. Garam secukup rasa
  11. Aluminium Foil (kertas aluminium)
  12. Tali untuk mengikat kaki ayam (aku ikat pakai foil jer)

Cara-cara:

  1. Basuh dan bersihkan ayam (toskan, kalau nak cepat, lapkan dengan paper towel)
  2. Gaulkan bawang putih, mixed herb, sedikit garam dan sesudu mentega lalu sumbat dan sapu rata dalam perut ayam
  3. Belah dua lemon dan satu bahagian masukkan dalam perut ayam
  4. Ikat kedua dua kaki ayam dengan kemas agar bahan-bahan di dalamnya tidak terkeluar ketika memanggang nanti
  5. Perahkan lagi sebahagian lemon dan curahkan ke atas ayam
  6. Ambil sedikit garam, sapukan di atas telapak tangan lalu sapukan di serata bahagian badan ayam
  7. Di atas dulang pembakar, alaskan kertas aluminium, sapukan sedikit butter dan susun lobak merah, kentang dan juga lada benggala.
  8. Taburkan sedikit lada hitam
  9. Letakkan ayam yang sudah di ikat di atas  susunan lobak, kentang dan lada benggala
  10. Taburkan lada hitam (sebelum tabur lada hitam kalau nak taruk minyak zaitun pun boleh) ke serata bahagian badan ayam
  11. Akhir sekali sudukan lebihan butter
  12. Tutup loyang pembakar (nak guna apapun boleh .. paling senang pakai aluminium foil)
  13. Panggang  pada suhu 180 darjah celcius selama 1 1/2 jam
  14. Sebelum angkat buka aluminium foil dan bakar menggunakan api atas lebih kurang 15 minit atau sehingga kulit ayam garing, kemudian balik ayam dan ulangi proses yang sama.

Tips dan nota:
Untuk memastikan agar ayam sudah masak, cucuk bahagian peha ayam dengan pisau dan lihat jus yang keluar – kalau warnanya jernih, maknanya ayam sudah masak.  Kalau masih kelabu .. kena panggang lagi.

Sebelum hidangkan, lebih baik tutup dahulu ayam dengan aluminium foil selama ½ jam supaya segala aroma dan jus meresap semula ke dalam ayam untuk mengelakkan ayam yang di hidangkan kering dan kurang enak.

Boleh di hidangkan bersama butter rice atau makan saja dengan sauce samada black pepper atau mushroom

Selamat mencuba
tapi tolonglah, jangan makan 5 orang jer .. nanti mak mertua tak suka!





Wednesday, 6 August 2014

Melting Memories


Hmmm disebabkan Aidilfitri masih belum berakhir, aku rasa sesuai kalau aku uploadkan entry resepi biskut raya. Ini juga merupakan dedikasi khas untuk penyokong penyokong MyKuihStory yang memborong biskut raya Nig Nog and Chocolate Fingers tahun ni.  Ingatkan market KL besar, rupa rupanya kat JB pun aku dah tak terbuat.  Nasib baik tutup order awal, kalau tak, aku beraya depan oven agaknya. 

Well, aku namakan biskut ni Melting Memories sebab ada significantnya.  Go through my entry and I hope you will understand what I mean.

Masa aku kecik-kecik dulu, biskut raya akan dihasilkan hampir disetiap rumah.  Kalau dibelipun hanya sebalang dua, yang lain biasanya dibuat sendiri oleh tuan rumah.

Lagi beberapa hari nak raya, rumah-rumah kat kampung dah wangi dengan aroma vanilla dan mentega daripada oven-oven yang di gunakan untuk membakar kuih muih dan biskut raya ni.  The best part is bila biskut raya ni fresh keluar dari oven, akan confirm ada tangan-tangan gatal yang mencapai dan menghadiahkan mulut mereka dengan biskut raya yang baru masak.  Kadang kadang tu, satu adunan kuih akan habis pada malam yang sama!

Kalau diberi peluang, I would like to re-live the moment again.

Jadi, to honour those beautiful and sweet memories, aku hadiahkan this entry untuk pembaca MyKuihStory.  Resipi ni juga aku hasilkan menggunakan ‘basic dough’ yang mak mak atau kakak kakak kita gunakan untuk menghasilkan biskut raya lebih kurang dua dekad yang lalu. So rasanya juga agak ‘retro’, don't hope for something fancy ok?

So peeps… Indulge!


Bahan-bahan
100 gm butter

120 gm icing sugar
1 biji kuning telur
1 sudu makan susu cair
1 sudu makan esen vanilla
1 sudu teh baking powder
200 gm tepung gandum (ayakkan bersama baking powder)
1/3 cawan susu cair

Cornflake (ramas)


Cara-cara

1.    Pukul butter sampai kembang
2.    Masukkan icing sugar dan gaul rata


3.    Masukkan kuning telur dan gaul


4.    Masukkan esen vanilla


5.    Masukkan susu cair


6.    Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kacau rata



7.    Bentukkan adunan menjadi bebola kecil


8.    Celupkan adunan yang telah dibentukkan menjadi bebola ke dalam susu cair


9.    Salutkan bebola dengan cornflakes yang telah di ramas dan aturkan di atas loyang pembakar
     
10. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 18 minit

Monday, 21 April 2014

Banana Creme Caramel (Krim Karamel Pisang)

Phew! Bila dah beberapa minggu tak update blog dan blog hopping pada beberapa favourite blog, rasa macam dungu pulak.  Otak dah tak boleh send signal pada jari jemari untuk menaip naskhah bagi tatapan pembaca blog aku nih (pergh!! Masalahnya ada ke orang baca?  Haha)


This time nak upload resipi simple, untuk rujukan kemudian hari.  Juga dedikasi khas untuk anak buah aku Rina Farhana yang selalu di gesa untuk buat benda alah ni, especially time bulan puasa.  Walaupun banyak boleh dapat kat Bazaar Ramadhan, tapi tetap dia kena buat jugak, simply sebab kita orang boleh melantak banyak banyak! But this time, aku dah alter sikit, tak buat macam the original.  Ada a gist of local fruit flavor. 

Kalau masa kat KL, aku lebih senang bake this pudding, well, aku panggil flan.  Now, kalau ikut sejarah, flan ni dah wujud sejak zaman Empayar Rome purba lagi.  Orang orang Roman dulukala menternak ayam untuk dapatkan telur dan dengan bantuan orang orang Greek yang sememangnya terkenal dengan seni masak memasak telah merekacipta flan ni.

Bila Christopher Columbus menemui dan membuka Amerika, dia membawa bersama resipi flan ini yang digemari rata rata rakyat di sana, tak kiralah Amerika Tengah atau Amerika Selatan.  Di Mexico flan ini di hasilkan oleh hampir semua rumah, tak kiralah kaya raya atau miskin maupun papa kedana.  Haaaa… macam tu la betapa hebatnya penangan flan ni.

Ajaibnya, Flan ini mampu merentasi masa dan juga beberapa benua dan di gemari hinggalah ke Malaysia sampai sekarang.  Dari resipi yang asas (basic) sehinggalah bermacam macam jenis di hasilkan untuk memuaskan halwa tekak si pembuatnya.

Apapun, lebih baiklah aku segera paparkan resipi flan Banana Crème Caramel sekarang.. dah jauh aku melalut dari Zaman Empayar Rome, ke Zaman Christopher Columbus.. kang tak pasal pasal cerita Hang Tuah pulak keluar ... yelah, mana tau dia pun pernah makan kan?

Bahan-Bahan
Untuk Gula Hangus
1.    120gm gula 

Untuk Karamel
1.    200gm susu cair
2.    200 gm air
3.    60 gm gula pasir
4.    150 gm pisang
5.    15 gm tepung kastad
6.    3 biji telur
7.    1 sudu teh esen vanilla
8.    secubit garam

Cara-cara
1. Cairkan gula di dalam periuk sehingga sedikit
    keperangan
2. Tuangkan ke dalam loyang atau caserole dish
    (rujuk gambar)
3. Panaskan kukus
4. Campur kesemua bahan untuk karamel dan 
    kisar (blend) sehingga halus
5. Tuang ke dalam loyang dan kukus 30 - 40
    minit.
6. Tunggu sehingga sejuk (boleh juga di
    masukkan ke dalam peti sejuk) barulah di
    keluarkan dari loyang dengan cara 
    menterbalikkan loyang tersebut

7. Potong dan sedia untuk di 
    terkam

Tips:
1. Apabila mencairkan gula, jangan sampai 
   terlalu perang / coklat kerana karamel ini akan 
   berasa pahit
2. Boleh menggunakan loyang yang lebih besar 
   dengan menggandakan jumlah bahan-bahan
3. Jika tidak mahu menggunakan pisang, boleh 
    menggunakan bahan yang lain sahaja, tetapi 
    jumlah kandungan tepung kastad hendaklah 
    ditambah menjadi dua kali ganda.  Untuk 
    effect yang lebih smooth, boleh di kisar 
    sekali dengan 4 keping biskut marie
4. Anda boleh juga membakar adunan ini di 
    dalam oven dengan suhu 150 darjah selsius 
    dengan kaedah stim bath selama 1 1/2 jam
5. Kalau rajin dan ada bahan ... korang boleh 
    aturkan buah buahan macam peach, apricot 
    dan apa apa la yang di sukai sebelum 
    menuangkan bahan karamel ke dalam loyang



Nota : kalau ikut resepi .... sukatan bahan bahan hanya untuk satu loyang sahaja.  Dalam gambar aku gandakan adunan untuk dapatkan dua loyang.







Monday, 24 March 2014

Perompak dalam bidang Kulinari….. Hear Me Out!

Let me start with this!  Ilmu itu perlu di kongsi! Lebih banyak kamu memberi lebih banyak manfaat yang kamu akan dapat.

Baiklah, ada sebab aku cakap mcm ni.  Masa aku di KL dulu, bila aku tengok majalah – majalah yang memaparkan resipi dan juga ilustrasi yang menarik aku sangat teruja untuk memiliki dan membelinya.  Walaupun keluarga aku rata-ratanya pernah menjadikan masakan sebagai pendapatan utama mereka dan menurunkan ilmu itu kepada aku…. Ini tidak menolak keinginan aku untuk memiliki majalah resipi yang banyak di jual di kedai-kedai buku.  Aku membeli majalah tersebut semata mata untuk di jadikan koleksi dan inspirasi ketika otak buntu untuk memikirkan juadah apa yang bakal aku hidangkan untuk tetamu yang bakal bertandang.

Namun, keindahan yang di ciptakan itu sekadar mengaburi mata mereka yang mungkin belum di isi dengan ilmu dalam bidang kulinari.  Cantik pada gambar, namun pengisiannya atau bagaimana mau menghasilkan juadah seindah gambar tidak pernah di paparkan dengan telus. Lompang sana sini…  Pada suatu ketika, aku pernah melanggani majalah  RASA dan SAJI yang mendahului  pasaran tempatan.  Kali pertama menghadap ke dua dua majalah terbabit, aku temui banyak kesilapan dari segi ejaan dan juga banyak info yang tidak di sertakan.  Kadang-kadang gambar yang di paparkan, bahan-bahannya tidak terdapat dalam bahan yang digunakan untuk memasak.  Juga bahasa yang digunakan tidak konsisten dan mengelirukan pembaca.  Pada asalnya, aku menganggap itu hanya kesilapan teknik dan lompang itu sekadar perkara yang terlepas pandang oleh pihak Editor! - ‘satu jawatan yang memikul tanggungjawab yang berat’! Tapi setelah memiliki beberapa edisi dan kesilapan yang sama tetap berulang, kredibiliti majalah dan juga semua krew penerbitan aku pertikaikan.  Merompak pembeli di siang hari!

Bayangkan! Mereka yang tidak mampu ke kelas masakan (walaupun bagi sesetengah daripada kita harganya tidaklah berapa mahal) ataupun mereka yang mempunyai rutin kerja yang padat dan tidak mempunyai masa yang terluang untuk mengikuti kelas. Memandangkan jadual kelas tidak dapat di selaraskan dengan waktu rehat mereka, ataupun mereka yang jauh di pedalaman yang tidak mampu untuk mengembara berpuluh kilometer demi menimba ilmu, atau yang baru sahaja mahu cuba-cuba mengasah bakat dalam bidang kulinari ataupun pastri.  Tidak kiralah, mereka tergolong dalam kategori manapun tapi tujuan tetap sama, dan juga pencapaian matlamat awal tersebut bertumpu pada satu dan yang paling murah dan mudah di dapati, iaitu Majalah Resepi! Namun jika maklumat yang disertakan tidak lengkap, tidak wajarkah kalau aku mengatakan itu semua adalah satu sindiket penipuan? Merompak wang pembeli tanpa mereka sedari? Atau menindas mereka yang masih kurang pengetahuan?

Pernah juga beberapa sahabat handai mengeluh dan menyangkakan diri mereka tidak ada bakat dalam bidang masakan gara-gara resipi yang dicuba dari majalah resipi tidak menjadi.  Bukan sekali malahan beberapa kali… bila berbincang dan dikaji, ada beberapa langkah yang di ajarkan tidak sempurna, juga beberapa bahan yang sepatutnya di masukkan tapi tidak disertakan.  Kadang-kadang, apa yang disertakan di bahagian bahan-bahan, tidak dinyatakan bila harus dimasukkan kedalam masakan. 

Kali terakhir aku melanggan majalah resepi kalau tak silap aku adalah pada tahun 2008.  Semata-mata kerana rasa tidak puas hati terhadap sidang produksi mereka.  Namun ketika menemani seorang sahabat akrab yang di kenali sejak dari bangku sekolah mengambil keputusan untuk pertukaran tempat kerja sebagai Penjawat Awam di Putra Jaya minggu lalu, aku memecah tradisi apabila membeli beberapa majalah resepi yang tidak pernah aku lihat sebelum ini.  Kali pertama!! Setelah 5 atau 6 tahun ‘memboikot’ industri ini.  Dengan teknologi yang canggih dan juga minda serta celik akal yang dimiliki oleh manusia zaman sekarang, aku beranggapan, mungkin trend telah berubah.  Mungkin mereka bersifat lebih bijak, mungkin mereka paparkan sesuatu yang lebih baik atau mungkin mereka sudah melunaskan tanggungjawab yang sepatutnya mereka sempurnakan sejak lama dahulu.  Memaparkan atau menjadi pendidik yang lebih ikhlas dan tulus.  Tapi hampa! Ternyata sangkaan aku meleset sama sekali.  Ianya tidak pernah berubah .. yang bekerja semata-mata mahu makan gaji.  Tidak pernah mau memikirkan kesan dan tanggungjawab besar yang mereka galas.  Nampaknya orang orang yang sesat di laluan kulinari yang luas dan terang akan terus bertebaran di tipu oleh perompak-perompak moden di waktu siang bolong!

Dibawah ini, aku sertakan beberapa petikan dari majalah Aroma yang aku beli, tapi dicetak sambil lewa oleh Majalah tersebut.  Samada penulis nak cepat sebab sakit perut atau mungkin Editor terdelete ketika menyemak cetakan tersebut tidaklah dapat dipastikan.  Tapi yang pasti Editor-Editor ini akan memberi sepatah dua kata sebagai pembukaan dengan disertakan gambar mereka yang anggun ataupun kacak disolek  oleh Juru Solek bertauliah.  Itu sajalah yang mereka tahu dan pentingkan. Apapun, cubalah berlaku adil kepada pembeli.  Mungkin harga senaskhah majalah tersebut tidak mahal, tetapi itu tidak memberi pihak majalah satu laluan untuk menyamun wang pembeli sewenang-wenangnya.  Aku sedang meneliti majalah Sedap (yang di beli bersama majalah Aroma) dengan harapan ia boleh mengembalikan kepercayaan aku pada pihak penerbitan majalah kulinari yang semakin hari semakin bertambah.


Lihatlah Resipi Sambal Kelapa Lenggong yang di paparkan  di dalam Majalah Aroma ini, Di ruang bahan-bahan, mana kelapanya? Kemudian di bahagian Cara Penyediaan juga di mana kelapanya? Oh, lupa pula saya .. di gambar rupanya! Logik ker?



Untuk Kek Mousse Dragon Fruit ni ... untuk buat sweet crust ni ada dinyatakan bahan-bahannya, tapi bila cara penyediaan tiba tiba ada biskut yang di ramas sedangkan tidak dinyatakan pada bahan-bahan.  Bagi kita yang dah tau, mungkin ini tidak memberi masalah yang besar.. tapi bagi yang baru mula bertatih? Tak ke pembohong tu namanya?



Untuk chiffon kek ni, ntah berapa kali masuk oven, lepas tu dah keluarkan dengan pisau dan hias kek, lepas tu keluarkan dari oven dan terbalikkan kek (redundant process) ... dah hias lepas tu terbalikkan kek? Kerja gila... aku pun tak faham.  Proof reading apa yang dia orang buat or somehow nentah apa yang editor check sampai kesilapan yang simple macm ni boleh berlaku, walhal .. tiga kesilapan ini aku jumpa tak sampai setengah muka surat dari keseluruhan majalah aku belek.  Bosan dengan kerja sambil lewa ni, aku campak jer majalah ni kat bahagian recycle paper kat dapur.  Boleh buat alas bontot periuk yang hitam tu.... layakla!

Mungkin apa yang aku bebelkan di sini tidak akan memberi impak kepada seluruh produksi penerbitan, juga tidak akan menurunkan statistik jualan majalah mereka, tapi sebagai salah seorang pengguna, aku rasa aku juga punya tanggungjawab yang perlu aku lakukan.  Bukan niat menjadi pembela, tetapi aku harus memberitahu kepada mereka bahawa hak mereka sebagai pembeli tidak boleh di pandang ringan.  Itu tanggungjawab pihak penerbitan.

Cukuplah! Penat pulak membebel ni.  Tahniah dan sekalung penghargaan pada Chef Wan sebab rakan-rakan yang aku hadiahkan buku masakan beliau memberitahu resipi yang mereka cuba dari buku "Simply Sedap Chef Wan" menjadi dan enak! 










Tuesday, 11 March 2014

Kek Pisang Se Gebu Ross Eunos


First thing first nak mintak maaf…amik gambar tu unintentionally… Housemate aku cakap macam terposing lucah.. no pun intended, seriously!  Nak gantikan dengan yang lain.. all pisang’s gone.  Jadi terpaksala contented with that one.

Asalnya, beli pisang ni nak buat ‘banana and peanut butter with chocolate coating’ untuk Wan Chu Ping, tapi our meeting was cancelled sbb husbandnya ajak balik kampung, ada urusan sikit.

ToH’s been bugging me to buat kek pisang ni since last few weeks and Cik Zarafhyze pulak sibuk nak makan jemput pisang.  Seriously, I am torn between keinginan  of these 3 people that I love in my life.  Nasib baik Abg Man pulak jenis tak kisah…. "Apa apa pun kita boleh telan.." katanya!! Bila masuk dapur, mata terus ternampak butter, nampak gayanya ToH’s winning this time.  Kek Pisang la jawabnya! Resipi kek pisang yang aku selalu buat dah tak tau kemana, aku rasa aku dah terjual dengan dengan netbook aku sekali.  So, I am creating this one dengan harapan menjadi and yes! berkat keikhlasan hati aku, menjadi jugak akhirnya. (berangan terrer la sangat!)

Follow these very simple steps and I can guarantee 99% that ianya akan menjadi kalau korang ikut this recipe!

Bahan-Bahan
1.   300 gm tepung naik sendiri
2.   250 gm butter
3.   210 gm gula kaster
4.   2 sudu makan vanilla essence
5.   4 sudu makan susu cair (fresh ke sejat ke 

      hentam saja – depends on apa yg korang 
      ada dalam fridge)
6.   4 biji telur saiz B
7.   4 biji pisang (kalau korang tak sure besar 

      mana, korang boleh measure, kasi sama       
      berat dengan tepung lebih kurang 300 – 
      350gm) – lenyekkan bersama vanilla essence

Cara-cara
1.   Pukul telur ngan gula sampai kembang , pucat 

      dan ringan
2.   Lepas tu taruk butter dan pukul hingga sebati
3.   Lepas tu ikut korang nak taruk apa dulu … 

      peringkat ni dah tak der pantang larang… 
      asalkan masuk semua bahan
4.   Sapu butter pada Loyang, masukkan adunan 

      dan bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama       40 – 50 minit


** You are Done! Simple kan? **

Tapi for us the experimentation did not end there. Once dah masak, tanpa sabar dan tanpa menunggu sejuk… kita orang dah bedah kek tu, sebab tu korang tengok dia masih crumbly.  

ToH with his quest nak layeredkan the banana cake dengan Nutella spread! (mentang-mentangla aku ada dua jar nutella besar – tetap dia nak khianat jugak).  

As for Zarrafhyze pulak, nak makan ngan aiskrim… tak paham aku diorang ni. Weird tastebuds .. aku just makan yang plain aje.

When I dig my teeth into the texture.. aku rasa macam touching myself jerk! Alamak.. betul ke ayat ni? Hehe I mean, gebu, milky .. and enak! You can always try if you are wondering whether you have the same citarasa macam aku!

p/s : ToH punya chocolate dollop on the plate nampak mcm tadpole ... hehe






Nota dan Tips
  • Kalau pisang yang korang nak gunakan tak berapa masak, korang boleh cuba this method.  Ambil sebijik epal, masukkan dalam zip-lock plastik dengan pisang yang tak berapa masak, seal dan biarkan dalam 3 atau 4 jam … the acidic content that the apple releases akan mempercepatkan proses meranumkan pisang tersebut
  • To be more adventurous, korang boleh tambahkan other ingredients mcm walnut cincang (don’t be more than 100 gms), boleh juga taruk cranberry, raisin, prune or even parutan kulit oren.  It will add on to the taste the gist of a subtle nutty and citrusy flavour.
  • Boleh tukarkan butter kepada minyak jagung dengan timbang berat yang sama


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...