Friday, 21 November 2014

Ayam Belacan Goreng Terendam (Deep Fry Shrimp Paste Chicken)


This is a specialty of ToH! I made this a couple of times too, but since ToH mastered it, why should I dirty my hands in the kitchen when I can indulge in my novel while ToH is working on it kan? This recipe is super simple and is loved by many! 

Kak Lynn(yes the lazy one!) would go thru all the trouble to go to the supermarket and buy the chicken wings whenever we suggested making this recipe. The best part of all is that we don’t have to spend a single cent, as Kak Lynn will always be happy to sponsor. The only thing that we need to contribute is preparing and cooking it. But heck! Prepping time would only take about 10 minutes and 1 hour of refrigeration once the wings are marinated and then off to fry! We could eat this by it’s own or with steaming hot rice and veggies. Best to do when you’re short of time and there are ad hoc guests visiting. 

In my earlier entry (Nasi Kerabu A’la Mek Som), ToH prepared this as the side dish. We had 20 pieces of Chicken Wings and 5 invited guests as "testers". Guess What? Both the Sambal Nasi Kerabu and 20 pieces of Chicken Wings were gone in a flash. I don’t know whether to be happy or to be scared. Happy that they love it, or scared because I’m not sure what sort of creatures I have invited into the house?! Haha. 


All you need to have is just:
20 pieces of Chicken Wings. Separate the drummet and wingette and cut the tip off 
4 tablespoons of wheatflour 
10 cloves of garlic (crushed and minced) 
2 tablespoons of Pepper (you can also use black pepper if you want) 
5 tablespoons of powdered prawn paste. (If you can’t find these at your store; you can make your own. Fry the prawn paste on your wok without oil and keep on stirring until it crumbles then dry out and becomes powder) 
Salt to taste. 



How to:
In a bowl, toss your drummet and wingette with all the ingredients except flour.
Once all is coated, add flour and toss again.
Refrigerate at least an hour before deep frying.
You can also add in 2 lightly beaten egg whites if you wish.


** Happy Trying! **
 

Wednesday, 19 November 2014

Nasi Kerabu Tumis A’la Mek Som


This post is a tribute to someone that cultivated, inspired and guided me in my culinary journey even till today! 
My one and only, Mek!




Any part of Malaysia, kalau sebut nasi kerabu jer, immediately the image that come to mind is nasi warna biru dengan ulam ulaman, sambal kelapa dan budu.  Some will always imagine it dengan ayam atau daging bakar and top up with keropok ikan.  But let me stop you right there!

There are few types of nasi kerabu that exists!  The commonly known as nasi kerabu to Malaysian is the one yang warnanya biru. Tapi little did they know that nasi kerabu tu orang panggil nasi ‘Kerabu Hitam’.  Kalau mak-mak kita zaman dulu, untuk menghasilkan nasi kerabu hitam ni, mereka gunakan bunga telang sebagai ejen pewarna, but since we evolved with the technology, orang zaman sekarang lebih senang menggunakan pewarna.  Lagipun nak mendapatkan bunga telang tu punyalah azab!

Then, there is nasi kerabu kuning.  Yang ini pun jarang jarang juga kita jumpa.  Tapi for those yang memang meminati nasi kerabu ataupun yang berasal dari Kelantan dan Terengganu, ianya bukanlah sesuatu yang baru.  Dua dua nasi kerabu yang saya sebutkan tadi are mostly menggunakan cili padi yang dikisar bersama cuka sebagai sambalnya dan base untuk ulam-ulaman dan juga sambal kelapa adalah sama.

Yang berikutnya adalah Nasi Kerabu Tumis! Haaaaa nasi kerabu ni yang aku nak share dengan pembaca blog sekelian.  Masa zaman aku masih sekolah dulu (Jangan tanya aku bila, sebab kalau aku bagi tau, korang mesti terus menganggap aku ni Artifak antik zaman purbakala) mak aku jual nasi kerabu ni di Kampung.  And yes, sehinggalah sekarang .. kalau handai taulan datang berziarah, mesti ada yang tak reti-reti bahawasanya Mek aku tu dah pencen.  Masih memujuk dia untuk meniaga nasi kerabu ni.  Mek aku pulak, sifatnya mudah rasa simpati.  Sesekali dia akan buat jugak. But that is the beauty of it.  What she will do is dia akan bagi tau seorang kakak ni (Kamariah) yang dia akan buat Nasi Kerabu ni on certain date.  Then this lady will inform the other and the news spread.  Two days before the day, the order will come from every inch of the kampung so that my mother will know berapa banyak dia kena buat.  Yang seronoknya .. kerja sehari pendapatan beratus-ratus.  Kalau agak agak tengah sesak dan perlukan wang segera, Nasi Kerabu adalah Jawapannya.  Tak perlu pinjam Bank… hahaha.

Nasi kerabu tumis ni hanya gunakan nasi putih.  Kalau di Kelantan, kami suka guna ‘beras usang’. Kalau korang tengok, nasi kerabu moden ni, kebanyakkannya guna ulam-ulam moden macam kacang panjang, kobis, taugeh, timun daun kesum dan sebagainya.  For me, kalau makan ulaman moden ni kurang ‘feel’.  We’re always making this a great deal that the authenticity of the Nasi Kerabu is fading along with time.  Tapi nak buat macamana kan?  Baiklah, before this entry jadi sampai dua tiga page, let me start guiding you on how to do it ok?  

Let me list down the components of the Nasi Kerabu then the ingredients ok?

 Nasi
Sambal Santan Tumis
Sambal Kelapa
Ulam-ulaman
Budu
Lauk Sampingan (ni terpulang pada korang nak tambah apa.. ikan masin, telur asin, keropok, ayam bakar, solok lada and what not.  Tapi aku tak kan buat untuk kali ni sebab kalau aku sertakan sekali resipinya.. nescaya satu entry aku boleh merangkumi 15 blog entry yang lain. Hahaha)









Bahan untuk Nasi:
Macam biasa, tanak je nasi putih.  Ikut suka hati korang nak guna beras apa.  Ikut tembolok masing masing

Bahan untuk Sambal Santan Tumis:
30 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
(kisar semua bahan di atas)
Santan pekat dari 1 ½ biji kelapa
1 keping asam keping
gula merah secukup rasa
garam secukup rasa
ajinomoto (jika suka)

Cara-cara Untuk Sambal Santan Tumis:
Jerang santan di dalam periuk atau kuali.  Biarkan sehingga ia mendidih dan berkepala (minyak akan terhasil dan santan akan jadi berketul2.  Macam nak buat tahi minyak.. tapi jangan sampai warna bertukar menjadi perang)  Bila dah naik bau dia. Masukkan bahan kisar, gula dan asam keping.  Jerang sehingga lada masak, kemudian perasakan dengan garam dan ajinomoto. Kemudia angkat.

Bahan Sambal Kelapa:
½ biji kelapa parut (goreng tanpa minyak sehingga kering dan bewarna kecoklatan.  Kemudian ramas sehingga halus
2 ekor ikan selayang/kembung (panggang atau goreng tanpa minyak)
2 batang serai (mayang halus)
6 ulas bawang merah (mayang)
halia sebesar  ibu jari (mayang)
Lada Hijau (potong kasar)
Garam dan gula secukup rasa
Ajinomot (jika suka)

Cara-cara Sambal Kelapa:
Asingkan isi ikan (buang tulang) kemudian masukkan kedalam lesung bersama serai, halia, bawang merah yang telah di mayang.  Tumbuk kasar.
Kemudian gaulkan bersama kelapa yang telah di ramas dan perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto. Campurkan lada hijau dan gaul

Ulam-ulaman:
Yang ni general.  Semuanya kena mayang atau racik halus.  Aku lebih suka guna ulam ulam kampung macam tok nenek kita zaman dulu.  In this recipe aku gunakan bunga kantan, daun selasih, daun kunyit, ulam raja (asalnya cari pucuk beruas dan pucuk gajus tapi tak der. So berpuas hati jela dengan apa yang ada), timun.

Budu:
Korang boleh opt untuk masak atau just perahkan asam limau then picit lada dalam budu. 


Cara makan:
Sendukkan nasi putih atas pinggan, taburkan ulam-ulaman, sambal tumis dan budu.  Gaul dan sedia untuk di makan.  Nampak rumit, tapi penyediaannya lebih kuran 1 ½ jam jer.



ps: Thank you Bernama for featuring My Kuih Story in your Youth Travelog Page!!



Sunday, 16 November 2014

Kek Lapis Kukus Biawak Comodore (Nestum & Seri Kaya)

Bila dengar nama lapis ni jer,  mesti ramai yang seram sejuk dan geli geleman nak membuatnya.  Hahaha. Saja kawan-kawan menamakan kek lapis ni macam tu sebab colour dan juga teksturnya. Tapi biawak biawak pun, dua hari dah habis licin!  Termasuk aku sekali yang melahap.  Bila dah makan sekeping, kena kepingan yang kedua, tiga dan lagi dan lagi…  Bila bawak ke Mini 69 CafĂ© di Pandan, terus dapat order untuk hari raya.  Perghhhh … dia ingat hari raya macam bulan depan jerk!  Tapi Alhamdulillah, rezeki jangan di tolak kan?

Sebenarnya membuat kek lapis ni adalah dalam "keharusan".. masa hari Raya Puasa dulu, rakan sekolah introduce dengan sorang kakak yang merupakan jiran dia.  Kebetulan masa sambutan ‘The Blue Raya’, Kakak Chomel ni bertandang ke rumah kami.  Bawak pulak buah tangan Kaya (Dia kerja di kilang Zara Foodstuff).  Jadi, dah berbulan kaya tu dalam simpanan.  Sementelah rakan serumah aku ni tak berapa berminat dengan roti and just ‘kaya’, terpaksalah aku mevariasikan kaya yang ada ni sebelum tamat tempoh.  Tak baik kan buang buang rezeki ni.  To honest, bila dah siap korang biar semalaman dulu baru makan.  Rasa biawak komodore ni Lazat!



Bahan-bahan:
500 gm margerin (aku guna jenama Amor yang Chef Wan jadi dutanya)
200 gm gula kastor
12 biji telur (aku guna gred B)
200 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
200 gm kaya pandan
160 gm nestum
1 sudu makan coklat emulco
Pewarna biru dan hijau

Cara-cara
Panaskan air di dalam kukus
Sementara air mendidih, putar margerine dan gula sehingga kembang
Masukkan telur dan pukul satu persatu
Campurkan kaya  dan pukul sebati
Masukkan tepung yang telah di ayakkan bersama baking powder kemudia masukkan nestum dan gaul lagi.
Bahagikan kepada 3 bahagian; 1 dicampurkan dengan pewarna hijau, satu pewarna biru dan 1 chocolate emulco (kalau korang nak gantikan dengan warna lain pun tak per, tak kena bunuhnya dengan aku)
Alaskan loyang kek yang telah disapu dengan sedikit margerine dengan kertas minyak
Setelah air menggelegak, masukkan loyang kek dan taruk sedikit adunan pertama (tak kiralah nak warna apa dulu yang korang suka) dan ratakan.  Kukus selama lebih kurang 7 minit atau sehingga masak
Kemudian tuangkan adunan  yang kedua (pun ikut suka nak masukkan yang mana dulu) dan ratakan….
Ulang melapis sehinggalah adunan habis.  Aku cuma buat 9 lapis saja… kalau korang nak buat lagi banyak lapis atau lagi kurang lapis terpulanglah yer.  Citarasa masing masing .. polis tak tangkapnya kalau korang tak ikut step dalam entry ni ..
Last sekali tu kukus lah lama sikit..
Bila dah masak, kalau boleh biarlah tunggu betul2 sejuk baru di potong…

Untuk rasa yang lebih sedap… biarkan semalaman dulu baru di potong dan di makan



Tapi ingat ye.. makan sikit sikit sudah, jangan macam aku and the gang .. selagi tak tutup mata, lepas satu satu … 


Friday, 14 November 2014

Sweet Bun for Bun Bun (Boon Boon)

I’ve been holding on for this recipe for years, but never once make any in my kitchen in JB.  Tapi memandangkan aku dah beli beberapa kilogram tepung hi-protein hari tu (Tamak punya angkara la ni), dan banyak lebihan lepas buat pizza, nampak gayanya kena la make use sebelum budak budak rumah ni main baling baling tepung and telur since Kak Lynn punya Birthday is just around the corner.
Resepi ni di ajar oleh salah seorang tenaga pengajar; Cik Hanim masa aku bekerja dan mengajar di salah sebuah kolej kat JB.  Kami trade recipe, aku kasi dia resepi one of my cookies and I get this one in return.

It’s a basic sweet bun dough, but for beginners, once you’ve mastered the skill of this bun, then korang boleh proceed for shaping and doing other buns macam, roti pizza, roti sosej, roti yang ada filling and what not.  It’s easy, you only need practice.

I made half a kilo of the recipe, niat hati nak buat kunyah kunyah masa tengok tv or masa bersembang sembang ngan ToH, tapi that night, dia ajak lepak kat kedai anak buah di Pasar Borong.  Since aku pun dah lama tak jumpa Danish (Cucu Sedara), I called my sister to come and meet me up kat sana so that I can bring some buns for Danish.  Tapi, I catch them a bit late, Danish dah keluar dengan grandpa nyer pegi merambu .. but the Father was on the way with the little brother.  BunBun! Hmmmm … BunBun pun ok jugak la … dia ni masih takut2 dengan aku unlike his brother.  Yelah, budak mana yang tak takut bila ‘toyol’ dekat ngan dia orang kan? Yang bestnya .. BunBun makan Bun ni 3 biji … bangga Tok Cu toyol dia tengok!


Bahan-bahan:
500 gm Tepung Roti
100 gm gula pasir
15 gm susu tepung
6 gm garam
5 gm bread improver
10 gm dry yeast
50 gm telur
230 ml air
100 gm mentega


Cara-cara :
Kalau guna mixer (dough hook), campur semua bahan dan uli sampai doh elastik
Kemudian baru campur butter dan uli lagi sampai doh jadi licin
Tutup dengan plastik dan rehatkan doh sehingga menjadi kembang sampai dua kali ganda
Kemudian tumbuk doh dan bagi bagi kan .. at this stage korang boleh timbang 30 gm for smaller bun and 40 for a bigger one
Kalau dalam gambar aku tu aku buat 30 gm and this yields more than 30 pieces
bila dah timbang ketatkan dough tu (for those yang tak pasti maksud ketatkan doh .. this is how … letak doh atas your working table di bawah tapak tangan yang di mungkumkan lalu gelekkan tangan dengan circular motion sampai dough jadi bulat dan licin.  Lupa pulak nak amik gambar as to how to do it, kalau ada illustration lagi senang kan?)
Kalau nak makan yang kosong, just atur atas loyang pembakar dan jarak jarakkan yer, sebab roti ni bila di bakar kembang nanti. Biarkan naik lagi satu kali ganda, then sapu telur atas roti dan bakarlah pada suhu 170 selama 15 minit
Tapi ingat, jangan biarkan doh tu naik tu full maximum baru di bakar, nanti dia jatuh lepas keluar dari oven and tak cantik
Kalau korang nak bentukkan atau tambah inti atau sosej, lepas dia dah naik untuk kali kedua tu, boleh la di bentukkan.
Untuk bentukkan roti tu, entry yang akan datang aku ajarkan yer? Nak masukkan dalam satu entry nanti terbeliak pulak biji mata tengok entry panjang berjela.
Masa rehatkan bun yang dibentukkan kali kedua tu, korang check2 la jugak, kalau too dry boleh renjiskan air sikit.  Tapi jangan sampai basah lencun pulak. Hehe!

Seriously, this sweet bun is nice to makan just like that, atau ikut sifat kekampungan aku yang suka cicah ngan air teh ‘o’!



**Selamat mencuba and selamat mencipta nostalgia**

Wednesday, 12 November 2014

Triple Chocolate Cookies

Berminggu jugak tak update blog ni.  Bukan tak der masa, bukan tak der bahan, tapi masih belum ada semangat dan seru.  Kebelakangan ni rasa macam malas buat semua benda .. kadang2 nak makan pun malas. 
Pagi tadi, bila belek2 dan kemas rak bahan2 buat cookies dan kek, ternampak butterscotch chocolate chip and coffee chocolate chip yang beli bulan sudah, tapi tak jugak di gunakan.  Lama lama nanti expired, pastu jadi hal pulak bila kena catit dek Malaikat Atid, pasal pembaziran … kan ke tu amalan Syaitooonnn… Lepas pegang letak balik, pastu pegang semula, pastu letak balik… last last amik jugak sambil sambil pasakkan pada minda yang sesungguhnya … sifat malas aku ni bukanlah satu sifat terpuji!

Teringat pulak pada hari raya, masa kelam kabut dengan
order Chocolate Fingers yang banyak sampaikan aku yang tak der cukup rambut ni pun meresai dibuatnya!  Right after hari raya, sibuk pulak memikirkan yang aku harus substitute Chocolate Fingers ni dengan something yang lebih mudah untuk dibuat tanpa mengkompromi rasanya.  Last last aku came out with this idea of buat Triple Chocolate Cookies.  Aku namakan triple chocolate sebab aku guna butterscotch, coffee and dark chocolate dalam this recipe.  Recipe ni masih menggunakan recipe  asal dough Chocolate Fingers.  Yelah, masa aku inform ejen dan juga penempah kuih raya yang next year aku takkan jual Chocolate Fingers ni, macam2 reaksi yang aku terima.  Kebanyakkannya suruh buat untuk dia org jer, dia orang janji takkan marketkan.  Tergelak jugak aku … yelah, kalau buat untuk dia orang saja pun ada lebih sepuluh orang .. kalau sorang nak dua tiga balang, nampak gayanya meresai lagi rambut aku yang tak seberapa ni!

Without further ado, lets look at the recipe

Bahan-bahan:
  1. 125 gm butter
  2. 50 gm caster sugar
  3. 2 sudu makan susu pekat manis
  4. 1 sudu teh esen vanilla
  5. 185 gm tepung gandum
  6. 1 sudu the baking powder
  7. 40 gm butterscotch chocolate chip
  8. 40 gm coffee chocolate chip
 Bahan-bahan untuk topping:
150 gm chocolate masakan (saya biasanya gunakan Collatta dark compound)
15 gm shortening / butter

Cara-cara:
Putar 1, 2, 3 & 4 sehingga kembang atau pucat
Masukkan 5 yang telah di ayak dengan 6
Masukkan 7 dan 8 dan di kacau rata
Ambil doh sekitar 7 gm, bulat bulatkan dan letakkan di dalam cawan kertas
Bakar pada suhu 170 darjah Celcius selama 15 minit
Biarkan sejuk seketika
Sambil itu, cairkan coklat masakan bersama shortening (boleh gunakan kaedah double boiler ataupun letak jer atas oven semasa bakar kuih.  Jangan masukkan dalam oven pulak, kang terbakar aku jugak yang kena marah!)
Bila biskut dah sejuk, sudu atau paipkan coklat diatasnya.  Biarkan sekejap .. kemudian bolehlah di cekik ataupun simpan di dalam bekas kedap udara.

This one yields about 65 – 75 pieces! 

Yummy!

Monday, 10 November 2014

Garlic Herbs Crust Pizza

The drive to cook seeps away from me lately.  There’s a lot going on in my life at the moment that is slowly draining away my passion.  I hope that this is just going to be something temporary.  I pity ToH, despite of a busy schedule, never fail trying to cheer me up or keep reminding me that I still have good left inside of me to excel in life.  Not to mention after coming home from work feeling tired and all but still taking me to the stores to buy groceries and then cook dinner. Yeah, that’s that!  Anyways, ToH’s been cooking quite a lot of local or Asian dishes lately.  For someone who loves western cuisine, that’s odd. I never complained. I think ToH got the hang of it.  

So, over the weekend, I got out of bed thinking that perhaps I’ll let ToH rest and take back charge in the kitchen.  Sigh! Still the drive isn’t there yet, so I decided to make something simple and not Asian!  I opt Pizza!  How corny right?! While we’re having our morning tea, Kak Lynn brought up one of the funny moments we had during the last raya in JB, at Subway in Kotaraya, mentioning something about our footlong oregano bread and not managing to finish it.  Suddenly an idea came crashing to my head!  I'm gonna do a pizza dough with a gist of that herb, something rather different then a plain regular pizza dough.  


It turned out really wonderful and so, its a must share with my blog readers!




For the dough:
350 gm bread flour
7 gm dry instant yeast
200 ml water
1 tbs olive oil
2 cloves of garlic (minced)
A pinch of salt
1 tsp dried basil leave
1 tsp dried oregano leaves



I made 2 types of toppings, but I’m going to put only 1 of it since the other one is quite commonly made

Tuna and Crab filament topping:
2 tbs of butter
2 tbs of wheat flour
120 gm mozzarella cheese (and extra for toppings)
250 ml fresh milk
190 gm tuna (in water)
60 gm of crab filament
a dash of white or black pepper
Some parmesan cheese



Method for dough:
Put all the dough in the mixing bowl and using dough hook, mix everything together until it form a nice elastic ball
Let it rest for 10 minutes
Lightly floured your working table and shape the dough into a small, flat disk, then working from the center, push the dough outward using your finger or rolling pin, to make the disk larger
Then using a fork, prick the dough thouroughly (but not up to the edges)
and place on the pizza pan (well, I don’t have any so I just bake it using my baking tray)



Method for topping:
Heat the butter until dissolve then add the flour and whisk it till it dissolve
Add in cheese and milk and stir until it dissolve and thickens, add in tuna and crab filament and season with ground pepper
Spread on top of the pizza dough
Sprinkle some mozzarella and parmesan on top
Bake for about 10 – 15 minutes



**Remove from the oven and ready to eat!**


Saturday, 6 September 2014

Siam-style Steamed Lemon Fish!


Mengada ek aku ni? Orang biasa pakai Thai-style aku nak tukar Siam, padahal rasa sama jer.  Bila berbicara pasal Siam ni, aku selalu tersenyum sendiri.  Family aku adalah generasi yang langsung tidak stick pada tradition when it comes to cooking.  Originally my grandfather from my father's side and grandmother of my mom's side were from the Land of Siam.  Tapi  masakan kami langsung tiada influence dari sana.  My mom is terror with masakan Kelantanese instead and my late father pun doesn't fancy Siamese food that much especially kaffir lime. Kalau aku masak Tomyam, sehari dia akan bising sebab ada daun limau purut tu. Tapi what is Tomyam without daun limau purut kan?


Bila mengenangkan daun limau purut ni, hati aku akan menjadi sayu reminiscing back the memories of my beloved late father.  When I was in my teens – I despised a lot of sayurs; Luffa (petola), brinjal, lady's finger, long bean and winged bean are some of the sayurs that will always make me lose my appetite during meal times.  My late father is a vege lover so it is a must-have dish in every meal dan aku tak akan terkecuali daripada harus memakan sayur yang mak aku masak.  When I made a great deal about having to eat the sayur that I don’t like, my dad will always say ‘Penak Mek mu, mmasok pah mu tok make. Amik so jah!’ (Translation – Penat Mak kamu masak lepas tu kamu tak makan.  Amik satu jer).  My father certainly has his ways to make me makan the sayur that I don't like and over the years, it became my favourite dan most of the time when aku makan sayur-sayuran ni semua, images of my father's cheeky smile and grin will come flashing back.

Tapi every Yings has their Yangs.  When I learnt that my father didn't like daun limau purut, idea-idea jahat terus menyelinap masuk dalam otak!  It’s payback time! Aku masih ingat lagi, masa tu aku masak fusili pasta salad with the touch of Asian herbs! Aku cincang lada hidup dengan daun limau purut tu halus-halus and tumis dalam olive oil dengan udang segala and then tosskan with the fusili.  He refused to makan but I make the same remark ‘Penat jer orang buat salad ni tapi Pa tak makan. SEMANGKUK jer!' I then filled his mangkuk penuh with the pasta salad and he had to eat. It makes me smile mengenangkan berapa banyak kerut kat muka dia makan benda alah tu and that one bowl is gone. Unlike him, I never succeeded in making him love kaffir lime leaves.  Sekarang ni walaupun dia dah tak ada, tapi daun limau purut akan sentiasa menghadirkan diri dia dalam bentuk kenangan untuk tetap bersama-sama dengan aku.

Oklah, sebelum ikan berenang balik ke tempat asal dia, lebih baik aku sertakan resipi simple ni. 

Bahan-bahan:

Seekor ikan siakap lebih kurang ½ kg (siang dan belah di bahagian perut, jangan sampai putus)

Sedikit garam
seinci halia (hiris nipis)
Daun bawang
Batang dan akar ketumbar

Dressing:
2 biji cili merah
Dua pokok daun ketumbar yang di cincang (simpan sedikit untuk ditaburkan ke atas ikan semasa menghidang)
2 biji bawang putih yang di cincang
2 sudu gula
3 sudu jus lemon (dan hirisan lemon sekali kalau suka)
2 sudu nampla sauce (sos ikan)
beberapa biji tomato belah baji
secawan air

Cara-cara:
Basuh ikan dan toskan. Kalau nak cepat lapkan dengan kitchen towel atau kitchen tissue
Ambil garam, lumurkan ke tapak tangan dan lumurkan pada ikan
Didihkan air dalam kukusan dan kukus ikan bersama batang dan daun ketumbar serta halia dan daun bawang selama lebih kurang 10 minit
Keluarkan dan buang air dalam bekas kukusan ikan 
Gaulkan bahan bahan dressing dan taburkan ke atas ikan
Kukus semula selama lebih kurang 5 minit
Keluarkan dan taburkan daun ketumbar yang dicincang dan sedia untuk di hidangkan.

Membesar di Bandar Mersing, Johor yang aktiviti utamanya adalah menangkap ikan dengan deretan bot-bot nelayan di sekitar sungai, tidak adil kalau aku tak share tips dan cara-cara untuk memilih ikan ikan segar.  (Cewahhh! Macam pandai sangat!)

Tips dan cara-cara untuk memilih ikan segar

Pergi menjala atau memancing sendiri! Mati aku kena maki hamun ngan pembaca blog ni.  Anyways, lets look on the bright side, boleh pakai jugak tips ni kan? Kalau kita tangkap sendiri dah tentu kita tau fresh ke tidak kan? Hahaha

Biasanya mak mak kita mesti pesan, kalau nak pilih ikan, jangan pilih yang mata merah (tandanya ikan tersebut adalah ikan lama). Bila korang tengok mata ikan tu, pastikan ia bercahaya dan jernih.  Kalau dah kelabu asap, kiranya dah lepas waktu perdana.  Masih sihat untuk di makan tapi banyak kebaikan dan vitamin ikan ni dah pun mati.

Pastikan sisik ikan tu berkilat, kalau dah nampak kusam atau dah terkopek-kopek tu, ianya setakat ok ok jer.

Kalau berani, korang cium ikan tu … kalau hanyir sangat, mungkin dah lama jugak naik ke darat.  Biasanya ikan yang baru tak teruk bau hanyir dia, paling teruk pun bau sarat air masin jer.

Yang lainnya, korang kena check gills dia (insang), pastikan kaler merah darah.  Kalau merah dah pudar macam batu bata buruk tu, maknanya ikan tu dah tak fresh lagi.

Kalau penjual ikan tak nampak, korang picit sikit ikan tu.  Kalau kenyal, ikan tu masih fresh.  Kalau benyek, ikan tu dah lama. Kalau korang takut penjual ikan nampak korang picit ikan tu, buat buat angkat dan tanya berapa harga sekilo, sambil tu picit lah ikan tu!  Tapi jangan pulak kalau keras korang kata fresh.. kalau keras tu pun ikan dah lama naik ke darat

Fuiyoo! Panjang nyer entry ni... Siapa yang dapat baca habis tahniah la aku ucapkan. Aku pun macam tak larat nak baca untuk the 2nd time. Hehe


p/s : lupa nak bagi tau .. aku suruh buang jus ikan dari kukusan yang pertama tu sebab kadang-kadang dia akan spoilkan rasa sos yang kita buat tu.

Thursday, 4 September 2014

Poh Piah Basah - Vegetable Spring Rolls


While browsing through my photo collection in my lappy, only to find out that I have thousands of food pictures that I took since moving back to JB.  If I uploaded and placed them in the blog, it will not be less than 100 recipes that I can share.  Ya Allah! Banyaknya… dan banyak tu jugaklah rasanya aku melantak non-stop. Now aku tau, that one of my traits or perhaps one of my best attributes is ‘LAZINESS’! Kann?


Bila merengek nak kamera – ToH kasi Lumix LX3, belek-belek laptop – ToH kasi Macbook Air, bila mengeluh storage tak cukup – ToH kasi fridge besar… tapi aku tak manfaatkan sepenuhnya benda-benda ni, silap silap ToH kasi penampor satu baru tau... hehehe!

Well, ever since 3 or 4 years back, my flair in writing or narrating has simmered down.  Tak tau kenapa, perhaps age factor kot? Maybe jugak otak yang aku guna tak sampai 3% bestnya kalau jadi macam Scarlett Johannsen dalam filem Lucy tu.  100% brain capacity .. nak buat apa jer boleh! Dream on Ross – giler ko!


Going back and forth through the photo collection, last last aku decided nak share this Poh Piah recipe... Senang sikit. Tak Banyak kerja... hehe... Aku buat Poh Piah basah ni just ikut kehendak tekak dan juga personal preference of my favourite sayur and fillings.























Bahan-bahan:

Kulit poh piah ready made (malas nak buat sendiri sebab makan sorang jer)
Sengkuang
Timun 

Tauhu
Lobak merah (carrot)
Daun salad
Bawang goreng
Hoisin sauce
Cili sos
1 sudu udang kering
2 sudu kicap cair
1 sudu minyak bijan
2 sudu sos tiram
dan minyak untuk menggoreng


Cara-cara:
Potong tauhu secara memanjang.. nak dadu pun boleh then goreng garing

Kemudian tumiskan sedikit bawang putih yang telah dicincang bersama udang kering, pecahkan sebijik telur, taruk sesudu minyak bijan, dua sudu sos tiram dan dua sudu kicap cair




Masukkan sengkuang yang telah di hiris dan kacau sehingga lembut 

Sapukan hoisin sauce ke atas kulit pohpiah diikuti dengan sos cili

Kemudian isikan sayur-sayuran, tauhu bawang goreng dan sengkuang yang telah dimasak

Gulung dan sedia untuk di hidang

Senangkan? 
Resipi orang malas!

Tuesday, 2 September 2014

Pumpkin Butter Cake - Kek Mentega Labu






Hantu Labu! Haaa itulah aku... Selain digelar Hantu Daun Selasih dan Hantu Laut... eh eh silap... Hantu Makanan Laut!

Kalau Labu ni, korang buat apa pun tetap aku akan suka.  Masak lemak ke, masak kuih ker, masak manisan ke .. apa apa jelah!. Even biji labu and pucuk labu pun aku hentam sekali.  Anyway, I’m not going to talk much about this ‘Labu’ or pumpkin. I have had enough talking over the week... ramblings and nagging Kak Lynn for her lazy-slug-self to change her attitude.  So, I’m kinda jadedKak Lynn and ToH don’t really fancy pumpkin, so... I am making it for myself to indulge. Just a small one, feeling good that I can have it all for myself! Yeahhhh! 



Tapi… sadly enough, when its fresh out from the oven, it smelled and tasted so good that  I called everyone in the house to have a bite but I ended up with only crumbles left on the plate! (sigh).  I still have more than half of the pumpkin left but don’t think that I’ll make another.  Probably will be doing other types of cake.

Over the weekend, went out to Jusco to buy Portobello Mushrooms and Fresh Oregano for the "Jacket Potato" inspired from Ayu in her Curlybabe’s Satisfaction blog.  But heck! Too much activity going ons and they eventually ended up in the fridge.  ToH went back to Singapore last night so perhaps, I’m going to bake it on Wednesday when ToH is here.

Let’s look at this extremely simple recipe

Ingredients:
150 gm Butter
120 gm Caster Sugar
3 eggs (B size)
50 gm milk
200 gm self-raising flour
150 gm pumpkin (steam or cook then mash it up)
Pumpking seeds for topping … the more you sprinkle the better

Method:
Beat the butter and caster sugar till fluffy
Add eggs – one at a time and beat well
Add self raising flour and milk alternately
Add pumpkin ada mix with spatula
Pour the mixture into loaf pan (not sure the size – mine is about 8’x3’ and about 2.5 inches in height. Bought it at Daiso and don’t really measure)
Sprinkle the pumpkin seed on top
Bake at 170 degree celcius about 40 – 50 minutes depending on your oven





Let it cool completely before consuming.  Mine was still hot when I sliced it.. but this is the time when the taste and smell will wake up your tastebuds!  I baked some leftover batter in ramekins and they turned out beautiful too!



Thursday, 28 August 2014

Bingka Telur dan Sambutan "The Blue Raya"


Sebelum Aidilfitri melabuhkan tirai untuk sesi 2014, aku dan rakan rakan sempat jugak mengadakan jamuan untuk meraikan kaum keluarga dan sahabat handai sebagai tanda mensyukuri kurniaan Allah kerana memberikan kami kesihatan dan kesempatan untuk menjalani Ibadah puasa dan mengecapi nikmat menyambut Syawal untuk yang kesekian kalinya.


Seronok tak terhingga bila dapat berkumpul, bercerita dan bergurau senda memandangkan kami jarang dapat kesempatan yang macam ni.  Segala penat lelah pun tak terasa.  Untuk yang sudi meluangkan masa dan memeriahkan majlis, aku ingin mengucapkan berbanyak banyak terima kasih.  Juga pada yang membantu harap harap jangan serik ye?!


Alhamdulillah, tahun ni semuanya kami buat sendiri. Dari juadah utama, sehinggalah ke pencuci mulut dan kuih raya.  Dalam riuh rendah majlis, ada juga yang bertanyakan resipi kuih Bingka Telur, Seri Muka dan Puding Kenyal yang aku buat.  Memandangkan ada juga mengambil gambar sekeping dua, dapatlah jugak aku selitkan untuk buat entry dan resipi kat sini.  Selain untuk pembaca blog, boleh juga untuk rujukan sendiri di kemudian hari.

Bingka telur ni ala-ala kuih bakar.  Ada tekstur yang lembut dan rasa seakan akan ‘vanilla custard’ dan campuran rasa daun pandan yang lemak manis.  Pada majlis tu, kuih ni yang habis dulu.  Tapi buatpun tak lah banyak, dalam 100 biji.  

Bahan-bahan:
250 gm tepung gandum
6 biji telur
230 gm gula pasir
10 gm garam
900 ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 sudu minyak makan
1 sudu makan esen vanilla
1 sudu makan pewarna kuning

Cara-cara:
kisar semua bahan di atas dan tapiskan adunan
lengser loyang 10’ x 10’ dengan minyak atau mentega
tuangkan adunan kedalam loyang dan bakar di dalam oven 180 darjah celcius selama satu jam
biarkan sejuk barulah dipotong



Senangkan cara buat dia?

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...