Friday, 16 January 2015

Sunkist Orange Buttercake


Mendatang dari daerah perkampungan terpencil dan dari keluarga yang berpendapatan rendah (suatu ketika dulu), Oren Sunkist ni boleh dikategorikan dalam rangkaian makanan yang mewah.  Sekurang kurangnya mewah la bagi aku. Kalau tak mewah bagi korang semua that means korang kaya la kan?

Kalau pergi pasar malam, arwah ayah aku selalu offer Oren ni, tapi aku will always settled for limau yang kulit hijau tu.  Not that aku tak suka Oren Sunkist ni, tapi… kalau aku beli limau hijau tu, lagi berkilo aku boleh dapat.  Kecik-kecik lagi aku dah pandai mengamalkan konsep ‘value for money’ kan?  Haha!

In the 80’s, kalau korang bertandang ke rumah saudara mara, Oren dan Epal menjadi salah satu daripada buah tangan yang akan di hadiahkan ketika berkunjung.  Majlis keraian macam majlis harijadi, kahwin, makan-makan and what not mesti ada buah ni sebagai pencuci mulut.  Nostalgic kan?

Now, over the years, macam macam dah orang pelbagaikan cara hidangan buah oren ni.  Selain dari minuman, ada yang campur dalam yoghurt, jadikan serbet, buat pudding dan tak terkecuali jugak dari buat salad dan kek.  Haaaaa… berbicara pasal kek, hari ni aku nak share resepi kek Oren yang aku buat semalam.  Zaman mak mak kita dulu, kek ni pakai kisar dengan blender jer.  Rasanya tetap sedap sampai crumbs atas pinggan pun kita kutip jugak (Bukanlah nak menunjukkan yang aku ni daif atau kebulur sangat hokeyyyy? Just nak explain how this cake is yummy that you can’t even let single crumbs slip right out of your fingers)

Now, jom kita venture on how to do this Sunkist Orange cake sebelum kepala aku berpusing korang baling dengan Oren ni:



Untuk Loaf Pan 8’x3’x3 (double the amount kalau nak buat dalam bekas besar)
150 gm butter/mentega
120 gm gula kastor
3 biji telur
50 gm susu
1 biji Oren Sunkist (kisar dengan kulit kulit sekali! Jgn bimbang, Oren Sunkist tak pahit kulitnya)
200 gm tepung naik sendiri

Cara-cara:
Pukul mentega dengan gula kastor sampai kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati
Masukkan oreng yang telah dikisar
Masukkan telur selang seli dengan susu
Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 40 minit atau sampai masak!

















Dah, lepas buat kerja kemas dapur! Jangan nak menyerak je kerjanya!

9 comments:

  1. Mestilah dah buat kecah kenalah kemas hihi...
    Sambil kemas tu tak sabar nak menikmati kek yg moisture tu aduhai:)
    Masa baking mesti aromanya satu dapur semerbaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

      Delete
  2. orange x de..aku sub dgn lemon ok kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous..
      Boleh jer subkan dengan lemon, tapi guna juice dan parut je kulit dia.. jangan blend, nanti pahit

      Delete
  3. en tuan blog..izinkan akak copy & gunakan resepi ni...nampak senang ja nak buatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kamsiah, boleh jer. Blend semua sekali terus pun boleh ... hehe

      Delete
  4. Salam kenal dan salam singgah... saya takleh nak masak kek.. pernah cuba tapi tak menjadi... masak yg lelain tu boleh tapi apa kuih pun tak pandai... tapi kek oren saya pernah makan... memang sedap

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...memang kna utk minum ptg atau buat srapan...cantik sempurna keknya...

    ReplyDelete
  6. Salam
    Kek camne sy suka..x yah krim..krimm..sedap sgt..yg limau kulit ijau time tu mmg pames btl..klu Sunkist mmg brkira2 nk beli kn

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...