Wednesday, 26 November 2014

Tuna Assam Laksa


Masa aku duduk kat KL dulu, this is always something simple that will save my day as aku socialize alot.  Back then, bila ekawan still existed, I have a lot of blogging friends that I used to hang out with and plan activities.  From eating out, karaoke, bowling and holidays.  Up till today, I still keep at least 7 bloggers close at heart.  Though at times we are busy with our own lives, I will still ikut perkembangan diorang from time to time.  


Kat rumah KL dulu, I will always keep tuna in my stock cabinet.  Sebab aku selalu buat tuna sandwich and send it over to MPAJ cafes.  Sayur dan bawang lada pun memang akan sentiasa ada dalam fridge sebab either myself or Adan akan masak.  Dan kami biasanya masak during weekdays.  Weekends is a strictly for relaxing, eating out and holiday-ing!


So, whenever kroni datang mengejut!  Aku selalunya buat ini atau jemput jemput ikan bilis. Kalau tetamu belum makan, most of the time this will be the menu and kalau dah makan and just untuk ringan-ringan, jemput jemput ikan bilis akan jadi pilihan.

Asal resepi ni, aku buat masa tengah malas nak renyah.  Well kalau guna ikan nanti kena rebus dulu, then kena buang tulang, lepas tu blender and what not.  Jadi untuk cut the time aku substitute-kan ikan with tuna.  Simple right?


This portion boleh buat untuk 6 – 8 orang makan 
2 liter air
1 tin tuna (in water)
2 batang bunga kantan (boleh belah 4 atau hiris nipis)
Secekak daun kesum
Sebungkus Laksa (terpulang nak yang pakai rebus atau celur air panas-ready to eat)


Bahan kisar:
2 sudu makan asam jawa extra
10 batang lada hidup/merah
2 sudu belacan
2 biji bawang besar

Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa (optional)




Bahan hiasan di hiris halus kecuali telur dan limau:
6 biji telur (rebus dan belah 2)
6 biji limau kasturi
Sebatang timun
4 helai daun salad
1 biji bawang besar
2 biji lada merah

Cara-cara:
Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan bahan kisar bersama bunga kantan yang telah di hiris dan juga daun kesum. Masukkan tuna (kisar kasar). Rebus sehingga naik bau dan lada masak.  Perasakan dengan garam dan ajinomoto jika suka.  Tambahkan sedikit gula (sikit saja yer… jangan sampai jadi pengat!)

Dalam periuk yang lain rebus (laksa kering) atau Celur (laksa siap di makan) dan tarukkan di dalam pinggan.  Taburkan bahan hiasan, letakkan telur kemudian perah asam limau jika mau rasa yang lebih masam.  Gaul dan ngaplah sebanyak mana yang anda mau, asalkan tinggal sedikit untuk orang lain.  

** Jangan Tamak! **


4 comments:

  1. Assalam Rosdi,
    baru hari ahad lepas masak laksa kedah...
    lebih kurang juga macam laksa penang ya..
    esok baru upload ke blog...
    terkecur pulak tengok asam laksa Rosdi ni...:)

    ReplyDelete
  2. laksa...saya ni mmg kaki laksa..tak kira la laksa dari negeri mana pun..semua disukai..

    ReplyDelete
  3. Me and my husband pun suka laksa but my husband is the most hantu laksa. I suka buat kuahnya dan biarkan semalaman. Lagi kaw....

    ReplyDelete
  4. Salam Rosdi,

    Orang kata and I kata (hahaha) kalau campur sardin dalam tin dengan sardin fresh lebih sedap. Rupanya sungguh kan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...