Masa aku duduk kat KL dulu, this is always
something simple that will save my day as aku socialize alot. Back
then, bila ekawan still existed, I have a lot of blogging friends that I used to
hang out with and plan activities.
From eating out, karaoke, bowling and holidays. Up till today, I still keep at least
7 bloggers close at heart. Though
at times we are busy with our own lives, I will still ikut perkembangan diorang from time to time.
Kat rumah KL dulu, I will always keep tuna in my stock
cabinet. Sebab aku selalu buat
tuna sandwich and send it over to MPAJ cafes. Sayur dan bawang lada pun memang akan sentiasa ada dalam
fridge sebab either myself or Adan akan masak. Dan kami biasanya masak during weekdays. Weekends is a strictly for relaxing, eating
out and holiday-ing!
So, whenever kroni datang mengejut! Aku selalunya buat ini atau jemput
jemput ikan bilis. Kalau tetamu belum makan, most of the time this will be the
menu and kalau dah makan and just untuk ringan-ringan, jemput jemput ikan bilis
akan jadi pilihan.
Asal resepi ni, aku buat masa tengah malas
nak renyah. Well kalau guna ikan
nanti kena rebus dulu, then kena buang tulang, lepas tu blender and what
not. Jadi untuk cut the time aku
substitute-kan ikan with tuna.
Simple right?
This portion boleh buat untuk 6 – 8 orang makan
2 liter air
1 tin tuna (in water)
2 batang bunga kantan (boleh belah 4 atau hiris nipis)
Secekak daun kesum
Sebungkus Laksa (terpulang nak yang pakai rebus atau celur air panas-ready to eat)
1 tin tuna (in water)
2 batang bunga kantan (boleh belah 4 atau hiris nipis)
Secekak daun kesum
Sebungkus Laksa (terpulang nak yang pakai rebus atau celur air panas-ready to eat)
Bahan kisar:
2 sudu makan asam jawa extra
10 batang lada hidup/merah
2 sudu belacan
2 biji bawang besar
10 batang lada hidup/merah
2 sudu belacan
2 biji bawang besar
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa (optional)
Bahan hiasan di hiris halus kecuali telur dan limau:
6 biji telur (rebus dan belah 2)
6 biji limau kasturi
Sebatang timun
4 helai daun salad
1 biji bawang besar
2 biji lada merah
Sebatang timun
4 helai daun salad
1 biji bawang besar
2 biji lada merah
Cara-cara:
Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan
bahan kisar bersama bunga kantan yang telah di hiris dan juga daun kesum.
Masukkan tuna (kisar kasar). Rebus sehingga naik bau dan lada masak. Perasakan dengan garam dan ajinomoto
jika suka. Tambahkan sedikit gula
(sikit saja yer… jangan sampai jadi pengat!)
Dalam periuk yang lain rebus (laksa kering)
atau Celur (laksa siap di makan) dan tarukkan di dalam pinggan. Taburkan bahan hiasan, letakkan telur
kemudian perah asam limau jika mau rasa yang lebih masam. Gaul dan ngaplah sebanyak mana yang
anda mau, asalkan tinggal sedikit untuk orang lain.
** Jangan Tamak! **
Assalam Rosdi,
ReplyDeletebaru hari ahad lepas masak laksa kedah...
lebih kurang juga macam laksa penang ya..
esok baru upload ke blog...
terkecur pulak tengok asam laksa Rosdi ni...:)
laksa...saya ni mmg kaki laksa..tak kira la laksa dari negeri mana pun..semua disukai..
ReplyDeleteMe and my husband pun suka laksa but my husband is the most hantu laksa. I suka buat kuahnya dan biarkan semalaman. Lagi kaw....
ReplyDeleteSalam Rosdi,
ReplyDeleteOrang kata and I kata (hahaha) kalau campur sardin dalam tin dengan sardin fresh lebih sedap. Rupanya sungguh kan?
Good to be here. Really awesome
ReplyDelete