Resepi ni di ajar oleh salah seorang tenaga
pengajar; Cik Hanim masa aku
bekerja dan mengajar di salah sebuah kolej kat JB. Kami trade recipe, aku kasi dia resepi one of my cookies and
I get this one in return.
It’s a basic sweet bun dough, but for beginners, once you’ve mastered the skill of this bun, then korang boleh proceed for shaping and doing other buns macam, roti pizza, roti sosej, roti yang ada filling and what not. It’s easy, you only need practice.
It’s a basic sweet bun dough, but for beginners, once you’ve mastered the skill of this bun, then korang boleh proceed for shaping and doing other buns macam, roti pizza, roti sosej, roti yang ada filling and what not. It’s easy, you only need practice.
I made half a kilo of the recipe, niat hati nak buat kunyah kunyah masa tengok tv or masa bersembang sembang ngan ToH, tapi that night, dia ajak lepak kat kedai anak buah di Pasar Borong. Since aku pun dah lama tak jumpa Danish (Cucu Sedara), I called my sister to come and meet me up kat sana so that I can bring some buns for Danish. Tapi, I catch them a bit late, Danish dah keluar dengan grandpa nyer pegi merambu .. but the Father was on the way with the little brother. BunBun! Hmmmm … BunBun pun ok jugak la … dia ni masih takut2 dengan aku unlike his brother. Yelah, budak mana yang tak takut bila ‘toyol’ dekat ngan dia orang kan? Yang bestnya .. BunBun makan Bun ni 3 biji … bangga Tok Cu toyol dia tengok!
Bahan-bahan:
500 gm Tepung Roti
100 gm gula pasir
15 gm susu tepung
6 gm garam
5 gm bread improver
10 gm dry yeast
50 gm telur
230 ml air
100 gm mentega
Cara-cara :
Kalau guna mixer (dough hook), campur semua bahan dan uli sampai doh elastik
Kemudian baru campur butter dan uli lagi sampai doh jadi licin
Tutup dengan plastik dan rehatkan doh sehingga menjadi kembang sampai dua kali ganda
Kemudian tumbuk doh dan bagi bagi kan .. at this stage korang boleh timbang 30 gm for smaller bun and 40 for a bigger one
Kalau dalam gambar aku tu aku buat 30 gm and this yields more than 30 pieces
bila dah timbang ketatkan dough tu (for those yang tak pasti maksud ketatkan doh .. this is how … letak doh atas your working table di bawah tapak tangan yang di mungkumkan lalu gelekkan tangan dengan circular motion sampai dough jadi bulat dan licin. Lupa pulak nak amik gambar as to how to do it, kalau ada illustration lagi senang kan?)
Kalau nak makan yang kosong, just atur atas loyang pembakar dan jarak jarakkan yer, sebab roti ni bila di bakar kembang nanti. Biarkan naik lagi satu kali ganda, then sapu telur atas roti dan bakarlah pada suhu 170 selama 15 minit
Tapi ingat, jangan biarkan doh tu naik tu full maximum baru di bakar, nanti dia jatuh lepas keluar dari oven and tak cantik
Kalau korang nak bentukkan atau tambah inti atau sosej, lepas dia dah naik untuk kali kedua tu, boleh la di bentukkan.
Untuk bentukkan roti tu, entry yang akan datang aku ajarkan yer? Nak masukkan dalam satu entry nanti terbeliak pulak biji mata tengok entry panjang berjela.
Masa rehatkan bun yang dibentukkan kali kedua tu, korang check2 la jugak, kalau too dry boleh renjiskan air sikit. Tapi jangan sampai basah lencun pulak. Hehe!
Seriously, this sweet bun is nice to makan just like that, atau ikut sifat kekampungan aku yang suka cicah ngan air teh ‘o’!
**Selamat mencuba and selamat
mencipta nostalgia**
Wahhhh banyaknya beli tepung roti. There will be tons of "roti" entry then.... I rasa pun nak buat bun juga.
ReplyDeleteSalam Rosdi,
ReplyDeleteWeah meroti pulak dia ye :)