Entry ni merupakan dedikasi khas untuk
salah satu
favourite food blogger yang aku selalu follow.
Sebabnya, bila aku go through blog dia,
banyak resepi yang gunakan green tea ni.
Be it makanan or minuman.
Well, ToH pun sama. Dia
memang crazy over green tea.
Dialah pencetus green tea crave in my family. Kalau dulu-dulu kakak and abang aku bila dengar green tea
je, terus buat muka disgust. Tapi
sekarang.. amekkau! Asyik kirim jer.
Bagi ToH pulak, dalam sebulan dia akan beli 4 carton green tea. If 1 carton ada 24, that means 4 carton
ada 96 – in a month! Never mind, bila dia ‘padam’ nanti aku mandikan dia dengan
green tea tu aje. Senang! Bila ‘cekik’ green tea ni banyak -banyak, kalau dia tak awet muda jugak, tak taulah aku nak kata apa!
Sebenarnya green tea ni banyak
kebaikannya. I guess, itu adalah
antara sebab Hazila and ToH sukakan benda alah ni. Aku pulak? Boleh tahan suka .. cuma tak tahan jer. Tak tahan harga! Mahal ya ampun! ½ kg jer dah RM 100 lebih! Green tea ni asalnya dari China dan
kebelakangan ni, ‘kegilaannya’ dah menular ke seluruh pelusuk Asia dan juga
Eropah yang mana minuman asal mereka adalah lebih kepada Black Tea.
Green Tea ni if you look beyond it’s name,
lebih dari sekadar minuman sahaja.
Ia merupakan satu ejen yang sangat sihat. Membekalkan anti-oksida dan juga zat-zat yang diperlukan oleh
badan kita. Dia ada flavanoids yg boleh
mengelakkan tubuh badan daripada terhidrasi, membaikpulih system saraf otak dan
menjadikan otak lebih bijak, boleh membantu menurunkan berat badan (part yang ni aku
keliru .. ToH asyik minum Green Tea, tapi kenapa berat dia tak turun?
Hahaha) Selain tu ia jugak boleh mengurangkan risiko untuk
mendapat cancer, boleh mengurangkan risiko nyanyuk bila tua, mengurangkan
risiko kencing manis .. even boleh merawat kencing manis tahap 2. Ya Allah, aku dah bunyi macam doctor
pakar la pulak!?!
Kek yang aku buat guna Green Tea ni is
actually a simple buttercake jer, tapi frosting dia quite nice. In-fact the frosting tu sebenarnya ToH
buat untuk 'experiment' French Choux Chantilly dia.
Tapi since I like the taste, aku suruh ToH cover my cake with that
cream. Consistentcy-nya bukanlah
untuk kek. So, ToH had trouble
with the piping. Furthermore ini
first assignment dia, jadi I would consider this a job well done! Normally cream frosting or piping is my
job, but this time, I’d be happy to be the observer. Lagipun I have this habit of tak herankan plating ataupun
hiasan, yang penting rasa. I just can’t wait to cut the cake
and take a bite.
150 gm butter or margerine – your choice
150 gm caster sugar3 nos egg
100 gm milk (fresh or evaporated – hentam saja)
200 gm self raising
1 tbs green tea powder (ayak sekali ngan tepung)
Cara-cara:
Pukul margerine dengan gula sampai kembang
Masukkan butter satu persatu
Masukkan separuh dari tepung dan kacau
Masukkan susu dan baki tepung tadi dan kacau hingga sebati
Masukkan dalam loyang pembakar yang di alas dengan kertas minyak
(Adunan ni aku buat untuk loyang 8’x3’)
Bakar pada suhuh 170 darjah selama 40 minit atau sampai masak. (Ikut oven masing masing)
Untuk Green Tea Crème Chantilly:
Untuk Green Tea Crème Chantilly:
250 ml krim putar
50 gm gula aising
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh serbuk teh hijau
Cara-cara:
Putar krim pada kelajuan sederhana sehingga
kembang. Masukkan gula aising, esen vanilla dan serbuk teh hijau dan putar lagi sehingga kaku (stiff peak – aku tak tau bahasa melayu apa)
** Voila! **
waaa sedapnya tapi badan dah takleh nak makan kek dah... semalam makan chis kek yg sangat sedap... rasa yg setengah yg kek sekilo tu saya habiskan... mcm gajah aku makan....
ReplyDeleteAssalamualaikum...sukaa tgk mcm2 menu ada kat sni...rajin en. masak utk klrga...mksih sdi singgah dpur kcik saya yg xsbarap tu..
ReplyDeleteterimakasih atas nasihat dan pandangan..akak ada sertakan link kat entri akka tu-PERISTIWA ITU..
ReplyDeleteni linknya http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/2014/02/kerana-bomoh-badan-binasa.html
salam bro,tq sudi singgah di blog zila..:)..seronok kesini..banyak rupanya hidangan yg menarik hati..salam kenal..:)
ReplyDelete