Monday 5 January 2015

Homemade Long John Silver's Chicken with Honey Mustard Dipping Sauce


Hmmmm bila baca tajuk entry ni jer, mesti  ramai yang akan terbayangkan watak antagonis fictional dalam drama bersiri Treasure Island.  Mungkin generasi baru tak tau kot, tapi those yang dah hidup tahun 80-an, sangat kenal akan watak opportunist mamat ni yang kesana kemari dengan sebelah kaki kayu dan burung kakak tua atas bahu dia.  Yer, zaman kecik kecik dulu aku selalu berangan jadi hero under Long John Silver (tapi aku tak ingat la apa ke nama hero tuh) dan abang aku Lan jadi Long John Silver.  Tapi aku dah tak ingat binatang apa yang jadi mangsa jadi Captain Flint.  Budak budak zaman sekarang mungkin hanya kenal Captain Jack Sparrow yang kalau nak dibandingkan dengan Long John Silver ni, kelicikannya tak sampai separuh pun. Oklah, that’s that.

Hari ni, bukan nak bercerita sangat pasal Treasure Island, atau pun bukan nak memasak burung kakak tua yang bermulut jahat tu.  Hari ni nak share resipi one of the famous fast food outlet based or originally from the United States yang menyediakan hidangan berasaskan makanan laut.  Nama outlet pun I think di ambil dari cerita Long John Silver ni yang sebenarnya di adaptasi dari novel hasil karya Robert Louis Stevenson. 

Hari ni aku nak belot pada Long John Silver.  Haha I wished that aku boleh memasak this thing in the ambience of a pirate ship or the likes. Tapi malangnya kat tengah tengah Bandar ni mana nak cari ekk? Tak pelah, rumah aku yang berselerak ni pun boleh di kira pirate ship jugakla… baru lepas bertempur dengan pirate pirate bedebah yang ada kat rumah ni, namely Kak Lynn, ToH, Remy & Cae.

Jom!

Aku guna 15 keping fillet yang aku hiris dari dada ayam.  (Slice it thinly)
(Kalau nak guna fillet ikan dory pon boleh jugak)

Untuk batter:
1 cawan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
½ sudu teh soda bicarbonate
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
1 cawan air

Cara-cara:
Ayak semua bahan kering ke dalam mangkuk
Campurkan air dan kacau sehingga tak berbintil bintil
Celupkan fillet ayam dan goreng terendam
Kalau korang nak perasakan dengan lada sulah atau lada hitam or cayenne pepper pun boleh.  Tapi aku suka this thing plain aje.

Untuk dipping sauce (pencicah):
1 ½ cawan mayonnaise
¼ cawan Dijon mustard
½ cawan madu

Cara-cara:
Campur dan gaul sebati semua bahan ni dan sedia untuk di hidang


Mudahkan?



8 comments:

  1. mudah dan nampak menyelerakan sangat...terliur sudah

    ReplyDelete
  2. Salam Rosdi,

    Sedapnya kalau dapat makan panas-panas kan.

    ReplyDelete
  3. serius...nampak begitu menyelerakan...sedap..terutama sos pencicahnya tu...

    ReplyDelete
  4. nama bukan main panjang tapi buatnya cam mudah aje.

    ReplyDelete
  5. From here kakak learn new method how to prepare the dipping sauce.
    Thanks... tempting hihi..

    ReplyDelete
  6. I selalu guna dijon mustard utk perap kambing je...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...memlm msuk dpr en.rosdi tgk menu mengancam habisss...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...