Hmmmm bila baca tajuk entry ni jer,
mesti ramai yang akan terbayangkan
watak antagonis fictional dalam drama bersiri Treasure Island. Mungkin generasi baru tak tau kot, tapi
those yang dah hidup tahun 80-an, sangat kenal akan watak opportunist mamat ni
yang kesana kemari dengan sebelah kaki kayu dan burung kakak tua atas bahu
dia. Yer, zaman kecik kecik dulu
aku selalu berangan jadi hero under Long John Silver (tapi aku tak ingat la apa
ke nama hero tuh) dan abang aku Lan jadi Long John Silver. Tapi aku dah tak ingat binatang apa
yang jadi mangsa jadi Captain Flint.
Budak budak zaman sekarang mungkin hanya kenal Captain Jack Sparrow yang
kalau nak dibandingkan dengan Long John Silver ni, kelicikannya tak sampai
separuh pun. Oklah, that’s that.
Hari ni, bukan nak bercerita sangat pasal
Treasure Island, atau pun bukan nak memasak burung kakak tua yang bermulut jahat
tu. Hari ni nak share resipi one
of the famous fast food outlet based or originally from the United States yang
menyediakan hidangan berasaskan makanan laut. Nama outlet pun I think di ambil dari cerita Long John
Silver ni yang sebenarnya di adaptasi dari novel hasil karya Robert Louis
Stevenson.
Hari ni aku nak belot pada Long John
Silver. Haha… I wished that aku boleh memasak this
thing in the ambience of a pirate ship or the likes. Tapi malangnya kat tengah
tengah Bandar ni mana nak cari ekk? Tak pelah, rumah aku yang berselerak ni
pun boleh di kira pirate ship jugakla… baru lepas bertempur dengan pirate
pirate bedebah yang ada kat rumah ni, namely Kak Lynn, ToH, Remy & Cae.
Jom!
Aku guna 15 keping fillet yang aku hiris
dari dada ayam. (Slice it thinly)
(Kalau nak guna fillet ikan dory pon boleh jugak)
(Kalau nak guna fillet ikan dory pon boleh jugak)
Untuk batter:
1 cawan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
½ sudu teh soda bicarbonate
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
1 cawan air
3 sudu makan tepung jagung
½ sudu teh soda bicarbonate
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
1 cawan air
Cara-cara:
Ayak semua bahan kering ke dalam mangkuk
Campurkan air dan kacau sehingga tak berbintil bintil
Celupkan fillet ayam dan goreng terendam
Kalau korang nak perasakan dengan lada sulah atau lada hitam or cayenne pepper pun boleh. Tapi aku suka this thing plain aje.
Untuk dipping sauce (pencicah):
1 ½ cawan mayonnaise
Campurkan air dan kacau sehingga tak berbintil bintil
Celupkan fillet ayam dan goreng terendam
Kalau korang nak perasakan dengan lada sulah atau lada hitam or cayenne pepper pun boleh. Tapi aku suka this thing plain aje.
Untuk dipping sauce (pencicah):
1 ½ cawan mayonnaise
¼ cawan Dijon mustard
½ cawan madu
½ cawan madu
Cara-cara:
Campur dan gaul sebati semua bahan ni dan
sedia untuk di hidang
Mudahkan?
mudah dan nampak menyelerakan sangat...terliur sudah
ReplyDeleteSalam Rosdi,
ReplyDeleteSedapnya kalau dapat makan panas-panas kan.
serius...nampak begitu menyelerakan...sedap..terutama sos pencicahnya tu...
ReplyDeletenama bukan main panjang tapi buatnya cam mudah aje.
ReplyDeleteFrom here kakak learn new method how to prepare the dipping sauce.
ReplyDeleteThanks... tempting hihi..
I selalu guna dijon mustard utk perap kambing je...
ReplyDeleteAssalamualaikum...memlm msuk dpr en.rosdi tgk menu mengancam habisss...
ReplyDeletelooks tempting
ReplyDelete