Wednesday, 7 January 2015

Top Crust Creamy Chicken & Mushroom Pie


Yeeeehaaaaa!! Orang putih lagiiii!!  Lately aku rasa macam mata aku nak bertukar colour jadik biru la.  Bangun pagi western, tengahari western, malampun western. ToH had a stressing work week, and the only thing that I can do is to make makan time as a stress-free time. So, jalan mudah … jadilah Mat Salleh British celup buat sementara.


One of the best Chicken Pie yang aku pernah rasa is made by my former Superior when I was still working as the Administrator for Havana Club & Card Services in the year 2000  (Wow, 14 years ago… didn’t realise the passing of time).  Nadia Lee Abdullah is a convert Chinese lady who made the best Chicken Pie, Sambal Belacan and Kari Ayam kering that I have ever tasted. She's one of my Chinese friends yang masak makanan melayu and makan makanan melayu lebih dari melayu sendiri! Ha kau, banyak pulak aku ulang ulang perkataan melayu tu. Saja nak remind diri sendiri.

Just for info, some of us mungkin tak tahu panggilan panggilan pie ni.  It can either be sweet or savoury.  Up to your choice.

Filled Pie adalah pie yang di buat dengan pastrynya yang di bentangkan di bawah dan keliling baking dish, manakala intinya di biarkan di atas dan terbuka.  Kalau kat British ni (Teringat makan pie masa berlakon citer James Bond dulu – halusinasi) Filled Pie ni di panggil Single Pie Crust.

A Cobbler Pie pulak adalah pie yang dibuat dimana intinya di isikan dalam baking tray dan di atasnya barulah di tutup dengan pastry.  Macam yang aku buat ni! Haaa… kalau kat Britian jugak, pie ni dikenali dengan nama Top Crust Pie.

Lastlly, Pie yang di tutup keseluruhan dengan pastry dimana intinya di letakkan di tengah tengah.  Yang ini paling biasa kita tengok di kedai kedai kek.  Kalau Pie jenis ni, kat Britain orang panggil  Two-Crust Pie.  Mesti korang yang baca ni tertanya-tanya kenapa pulak aku ni sibuk sangat menyebut Negara Britain kan? Hahaha… sebenarnya, setau aku lah (harap harap ni bukan ajaran sesatla) Pie ni berasal dari sana la.

Apapun, jangan sangka yang pie ni mesti kena ada pastry yang jadi pengiring atau kulit luarannya ya? Kena tau jugak yang pie moden sekarang ada yang langsung tak der letak apa apa pun kecuali filling.  On top of that, korang juga kena tau yang pie ni tak semestinya harus menggunakan pastry sebagai kulitnya.  Ingat tak entry sheperd pie aku tuh? Haaa feeling-feeling macam ramai sangat orang yang baca blog aku ni, padahal hit pun tak seberapa. Uwaaaa…  Crustnya korang boleh guna macam macam… kentang ker, biskut lempung or biskut lemak manis ker, serbuk roti ker.. atau apa apa jelah.

Sekarang, mari kita mulakan memasak!

Bahan-bahan:
10 keping ready made puff pastry (small size)
10 biji remekin untuk membakar (boleh guna aluminium casing juga)
2 sudu makan butter
1 biji bawang besar cincang (kalau ada Holland lagi bagus) – guna yang besar sikit
¼ cawan tepung gandum
2 cawan susu
1 sudu makan stok ayam
2 batang lobak merah saiz sederhana (potong dadu)
500 gm isi ayam (boleh guna bahagian peha atau dada)
Beberapa keping cendawan – Aku guna French Brown Mushroom
1 sudu teh thyme kering
1 sudu teh Aji-Shio atau lada sulah (nak gantikan ngan black pepper pun boleh)
1 biji telur yang telah di pukul sedikit
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius

Cara-cara:
Di dalam kuali (kalau ada skillet lagi bagus) cairkan butter.  
Tumiskan bawang sampai layu atau warnanya bertukar jadi jernih
Taburkan tepung gandum dan kacau sebati (kalau nak senang pakai balloon whisk)
Masukkan cendawan dan kacau
Masukkan stok ayam dan susu dan kacau
Masukkan carrot dan ayam
Masukkan thyme kering dan biarkan sos merenih dan kacau sehingga pekat
Gunakan cookie cutter bulat (yang ngam ngam ngan mulut remekins korang (aku ni berangan nak grand sikit so aku potong pastry memanjang dan jalin macam tikar then baru potong bulat
Sudukan filling ke dalam remekins shingga ¾ penuh dan tutupkan dengan pastry yg dah potong bulat tadi
Sapukan egg wash dan bakar lebih kurang 25 minit atau sampai crustnya kuning keemasan




Ingat! Berkokok dulu sebelum makan!






8 comments:

  1. oohh bestnya kalau kita ni berjiran hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

      Delete
  2. sheperd pie tu saya dah cuba cuma tak sempat masuk blog lagi.

    cantik anyaman tikar!..kreatip!

    ReplyDelete
  3. Jalinan pastry itu yg memikat mata
    Cantik dan menggoda selera siapa saja yg melihat:)

    ReplyDelete
  4. rajinnya.. nak tukar mata warna biru gak la...

    ReplyDelete
  5. Baru tau susur galur cerita pie ni,.cantik jalinan top tu...

    ReplyDelete
  6. bagi - bagi laa resepnya kk,,aku suka banget ni,,

    ReplyDelete
  7. kuko..ko...u...ha..ha..baru boleh makan..perghhh..obviously my favourite

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...