Yeeeehaaaaa!! Orang putih lagiiii!! Lately aku rasa macam mata aku nak
bertukar colour jadik biru la.
Bangun pagi western, tengahari western, malampun western. ToH had a
stressing work week, and the only thing that I can do is to make makan time as
a stress-free time. So, jalan mudah … jadilah Mat Salleh British celup buat
sementara.
One of the best Chicken Pie yang aku pernah
rasa is made by my former Superior when I was still working as the
Administrator for Havana Club & Card Services in the year 2000 (Wow, 14 years ago… didn’t realise the
passing of time). Nadia Lee
Abdullah is a convert Chinese lady who made the best Chicken Pie, Sambal
Belacan and Kari Ayam kering that I have ever tasted. She's one of my Chinese friends yang masak makanan melayu and makan
makanan melayu lebih dari melayu sendiri! Ha kau, banyak pulak aku ulang ulang
perkataan melayu tu. Saja nak remind diri sendiri.
Just for info, some of us mungkin tak tahu
panggilan panggilan pie ni. It can either be sweet or savoury. Up to your
choice.
Filled Pie adalah pie yang di buat dengan
pastrynya yang di bentangkan di bawah dan keliling baking dish, manakala intinya di
biarkan di atas dan terbuka. Kalau
kat British ni (Teringat makan pie masa berlakon citer James Bond dulu – halusinasi)
Filled Pie ni di panggil Single Pie Crust.
A Cobbler Pie pulak adalah pie yang dibuat
dimana intinya di isikan dalam baking tray dan di atasnya barulah di tutup
dengan pastry. Macam yang aku buat
ni! Haaa… kalau kat Britian jugak, pie ni dikenali dengan nama Top Crust Pie.
Lastlly, Pie yang di tutup keseluruhan
dengan pastry dimana intinya di letakkan di tengah tengah. Yang ini paling biasa kita tengok di
kedai kedai kek. Kalau Pie jenis
ni, kat Britain orang panggil
Two-Crust Pie. Mesti korang
yang baca ni tertanya-tanya kenapa pulak aku ni sibuk sangat menyebut Negara
Britain kan? Hahaha… sebenarnya, setau aku lah (harap harap ni bukan ajaran
sesatla) Pie ni berasal dari sana la.
Apapun, jangan sangka yang pie ni mesti
kena ada pastry yang jadi pengiring atau kulit luarannya ya? Kena tau jugak
yang pie moden sekarang ada yang langsung tak der letak apa apa pun kecuali
filling. On top of that, korang
juga kena tau yang pie ni tak semestinya harus menggunakan pastry sebagai
kulitnya. Ingat tak entry sheperd
pie aku tuh? Haaa feeling-feeling macam ramai sangat orang yang baca blog aku
ni, padahal hit pun tak seberapa. Uwaaaa…
Crustnya korang boleh guna macam macam… kentang ker, biskut lempung or
biskut lemak manis ker, serbuk roti ker.. atau apa apa jelah.
Sekarang, mari kita mulakan memasak!
10 keping ready made puff pastry (small
size)
10 biji remekin untuk membakar (boleh guna aluminium casing juga)
2 sudu makan butter
1 biji bawang besar cincang (kalau ada Holland lagi bagus) – guna yang besar sikit
¼ cawan tepung gandum
2 cawan susu
1 sudu makan stok ayam
2 batang lobak merah saiz sederhana (potong dadu)
500 gm isi ayam (boleh guna bahagian peha atau dada)
Beberapa keping cendawan – Aku guna French Brown Mushroom
1 sudu teh thyme kering
1 sudu teh Aji-Shio atau lada sulah (nak gantikan ngan black pepper pun boleh)
1 biji telur yang telah di pukul sedikit
2 sudu makan butter
1 biji bawang besar cincang (kalau ada Holland lagi bagus) – guna yang besar sikit
¼ cawan tepung gandum
2 cawan susu
1 sudu makan stok ayam
2 batang lobak merah saiz sederhana (potong dadu)
500 gm isi ayam (boleh guna bahagian peha atau dada)
Beberapa keping cendawan – Aku guna French Brown Mushroom
1 sudu teh thyme kering
1 sudu teh Aji-Shio atau lada sulah (nak gantikan ngan black pepper pun boleh)
1 biji telur yang telah di pukul sedikit
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius
Cara-cara:
Di dalam kuali (kalau ada skillet lagi bagus) cairkan butter.
Tumiskan bawang sampai layu atau warnanya bertukar jadi jernih
Taburkan tepung gandum dan kacau sebati (kalau nak senang pakai balloon whisk)
Masukkan cendawan dan kacau
Masukkan stok ayam dan susu dan kacau
Masukkan carrot dan ayam
Masukkan thyme kering dan biarkan sos merenih dan kacau sehingga pekat
Gunakan cookie cutter bulat (yang ngam ngam ngan mulut remekins korang (aku ni berangan nak grand sikit so aku potong pastry memanjang dan jalin macam tikar then baru potong bulat
Sudukan filling ke dalam remekins shingga ¾ penuh dan tutupkan dengan pastry yg dah potong bulat tadi
Sapukan egg wash dan bakar lebih kurang 25 minit atau sampai crustnya kuning keemasan
Tumiskan bawang sampai layu atau warnanya bertukar jadi jernih
Taburkan tepung gandum dan kacau sebati (kalau nak senang pakai balloon whisk)
Masukkan cendawan dan kacau
Masukkan stok ayam dan susu dan kacau
Masukkan carrot dan ayam
Masukkan thyme kering dan biarkan sos merenih dan kacau sehingga pekat
Gunakan cookie cutter bulat (yang ngam ngam ngan mulut remekins korang (aku ni berangan nak grand sikit so aku potong pastry memanjang dan jalin macam tikar then baru potong bulat
Sudukan filling ke dalam remekins shingga ¾ penuh dan tutupkan dengan pastry yg dah potong bulat tadi
Sapukan egg wash dan bakar lebih kurang 25 minit atau sampai crustnya kuning keemasan
Ingat! Berkokok dulu sebelum makan!
oohh bestnya kalau kita ni berjiran hehe
ReplyDeletesheperd pie tu saya dah cuba cuma tak sempat masuk blog lagi.
ReplyDeletecantik anyaman tikar!..kreatip!
Jalinan pastry itu yg memikat mata
ReplyDeleteCantik dan menggoda selera siapa saja yg melihat:)
rajinnya.. nak tukar mata warna biru gak la...
ReplyDeleteBaru tau susur galur cerita pie ni,.cantik jalinan top tu...
ReplyDeletebagi - bagi laa resepnya kk,,aku suka banget ni,,
ReplyDeletekuko..ko...u...ha..ha..baru boleh makan..perghhh..obviously my favourite
ReplyDelete