One of the things for our get-together is
always Chicken Wings! We have this
on numerous occasion – simply because it is easy to prepare and loved by most friends. That’s why I labelled such entries as
My Chicken Wing Series. Yes,
prepared a lot of this. I mean the
Chicken Wings. Tried and tested
more than 20 recipes over some period of time. Too bad that during half of my trial and error heydays, the Camera
phone was not in the market yet and a Digital Camera is damn expensive. Otherwise I could have hundreds
of entries by now! (Yeah, I wish!
Macam lah aku ni rajin sangat. Nak
siapkan satu entry pun makan minggu. Hehehe)
Kerana itulah, a few weeks ago .. the
external hardisk yang aku simpan thousands and thousands of my photo collection for a decade went berserk, leaving me only with less than 20 photos. Amek kau! Suka sangat tangguh kerja. Sudahnya dapat blank page jer. Hard lesson learnt! Nasib baik gambar
kenangan family and stuff aku simpan kat different domain. Kalau tak maybe 13 hari aku
meraung! At times aku tengok kecik besar,
kecik besar jer aku external hardisk tu. Kalau ikut hati nak jer aku buat resepi hardisk goreng!
Abadikan dalam blog. Sentappp!!
|
Bahan-bahan:
1 kg Chicken Wings (Separate Winggette dan
Drummetnya)
1 sudu teh Oregano kering
1 sudu teh Rosemary kering
½ sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak (kalau nak macam orang putih sikit 2 sudu makan mentega yang di cairkan)
2 sudu makan daun selasih (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
¼ cawan keju parmesan yang di parut (beli yang dah siap parut pun boleh)
1 sudu teh Rosemary kering
½ sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak (kalau nak macam orang putih sikit 2 sudu makan mentega yang di cairkan)
2 sudu makan daun selasih (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
¼ cawan keju parmesan yang di parut (beli yang dah siap parut pun boleh)
Cara-cara:
Panaskan oven 200 darjah celcius
Dalam mangkuk kecil satukan oregano, rosemary, jintan dan garam
Aturkan Kepak Ayam atas baking sheet dan taburkan rempah di atasnya
Bakar Kepak Ayam selama 25 minit
Agak-agak ayam dah nak masak tu, campurkan bahan bahan lain di dalam mangkuk besar
Bila kepak ayam dah masak, masukan ke dalam campuran parmesan cheese dan ‘toss’ (lambung-lambung atau macam tampi tu hah) supaya ayam bersalut dengan keju tu
Aturkan Kepak Ayam atas baking sheet dan taburkan rempah di atasnya
Bakar Kepak Ayam selama 25 minit
Agak-agak ayam dah nak masak tu, campurkan bahan bahan lain di dalam mangkuk besar
Bila kepak ayam dah masak, masukan ke dalam campuran parmesan cheese dan ‘toss’ (lambung-lambung atau macam tampi tu hah) supaya ayam bersalut dengan keju tu
** Siap untuk di hidang **
Sedang mencari idea untuk masak ayam. Dah tak tau nak masak apa, bagus juga resepi ni. Boleh ratah je...
ReplyDeleteDpt menikmati harddisk goreng best juga kot
ReplyDeleteTak pun tomyam hard disk haha...
Chicken wings kalau di buat macam ini mestilah menyelerakan
Kalau kakak makan ini aje pun dah cukup tak payah yg lain dah..
Assalamualaikum...waaa pepagi msuk dpur en.rosdi trus trbayang wangi garlic ayam tu...mesti sdpp sngat meratah tu...rjin en.rosdi msak mcm2...untung housemate..
ReplyDeletekejam sgt..haha!
ReplyDeleteala sayangnya gambar yang banyak2 tu..nasib baik resepi chicken wing ni sedap..
ReplyDeleteResepi baru please!
ReplyDeleteKakak suka tengok resepi di sini lain dari yg lain:)