Tuesday, 27 January 2015

Baked Parmesan Garlic Chicken Wings


One of the things for our get-together is always Chicken Wings! We have this on numerous occasion – simply because it is easy to prepare and loved by most friends.  That’s why I labelled such entries as My Chicken Wing Series.  Yes, prepared a lot of this.  I mean the Chicken Wings.  Tried and tested more than 20 recipes over some period of time.  Too bad that during half of my trial and error heydays, the Camera phone was not in the market yet and a Digital Camera is damn expensive.  Otherwise I could have hundreds of entries by now!  (Yeah, I wish! Macam lah aku ni rajin sangat.  Nak siapkan satu entry pun makan minggu. Hehehe)

Kerana itulah, a few weeks ago .. the external hardisk yang aku simpan thousands and thousands of my photo collection for a decade went berserk,  leaving me only with less than 20 photos.  Amek kau! Suka sangat tangguh kerja.  Sudahnya dapat blank page jer.  Hard lesson learnt! Nasib baik gambar kenangan family and stuff aku simpan kat different domain.  Kalau tak maybe 13 hari aku meraung!  At times aku tengok kecik besar, kecik besar jer aku external hardisk tu.  Kalau ikut hati nak jer aku buat resepi hardisk goreng! Abadikan dalam blog.  Sentappp!!




Bahan-bahan:
1 kg Chicken Wings (Separate Winggette dan Drummetnya)
1 sudu teh Oregano kering
1 sudu teh Rosemary kering
½ sudu teh  serbuk jintan putih
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak (kalau nak macam orang putih sikit 2 sudu makan mentega yang di cairkan)
2 sudu makan daun selasih (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
¼ cawan keju parmesan yang di parut (beli yang dah siap parut pun boleh)

Cara-cara:
Panaskan oven 200 darjah celcius
Dalam mangkuk kecil satukan oregano, rosemary, jintan dan garam
Aturkan Kepak Ayam atas baking sheet dan taburkan rempah di atasnya
Bakar Kepak Ayam selama 25 minit
Agak-agak ayam dah nak masak tu, campurkan bahan bahan lain di dalam mangkuk besar
Bila kepak ayam dah masak, masukan ke dalam campuran  parmesan cheese dan ‘toss’ (lambung-lambung atau macam tampi tu hah) supaya ayam bersalut dengan keju tu


** Siap untuk di hidang **


7 comments:

  1. Sedang mencari idea untuk masak ayam. Dah tak tau nak masak apa, bagus juga resepi ni. Boleh ratah je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

      Delete
  2. Dpt menikmati harddisk goreng best juga kot
    Tak pun tomyam hard disk haha...

    Chicken wings kalau di buat macam ini mestilah menyelerakan
    Kalau kakak makan ini aje pun dah cukup tak payah yg lain dah..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...waaa pepagi msuk dpur en.rosdi trus trbayang wangi garlic ayam tu...mesti sdpp sngat meratah tu...rjin en.rosdi msak mcm2...untung housemate..

    ReplyDelete
  4. kejam sgt..haha!

    ReplyDelete
  5. ala sayangnya gambar yang banyak2 tu..nasib baik resepi chicken wing ni sedap..

    ReplyDelete
  6. Resepi baru please!
    Kakak suka tengok resepi di sini lain dari yg lain:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...