Chinese
delicacies – if you have the craze for dim sum then maybe this delicacy is not a
stranger. Most of the kedai yang
jual dim sum or Siu Mai ni jual the segera one, and to be honest, mahal nak mampus! If you think that bila makan a
few pieces and that will not even satisfy your cravings, then you have to make your
own... Macam aku ni yang sifat
makannya mengalahkan lembu sekandang, makan setakat sepiring dua tak akan cukup
adanya. Di dorongi oleh desakan
yang meronta-ronta sebegitu, maka terpaksalah buat sendiri walaupun kadang-kadang nak turun ke dapur tu mcm memanjat Gunung Ledang lah jua payahnya! (Tetiba cooking muse aku terfeeling-feeling chinese plak!)
Bahan-bahan
1. 500 gm chicken thigh (buang tulang dan kulit
– tercekik kang aku jugak yang
dipertanggungjawabkan)
2. 10 ekor udang sederhana besar (kopek kulit,
dan buang usus kemudian dadu kecik-kecik)
3. cendawan hitam (hiris halus-halus)
4. sedikit hali muda (cincang halus)
5. sedikit daun bawang (bahagian putih cincnag
halus)
6. sedikit minyak bijan
7. sedikit lada sulah
8. sedikit serbuk pati ayam
9. sesudu tepung jagung
10. sedikit putih telur
11. secubit garam
12. kulit wantan bulat (aku tak der, jadi beli yang petak and potong bulat)
1. 500 gm chicken thigh (buang tulang dan kulit
– tercekik kang aku jugak yang
dipertanggungjawabkan)
2. 10 ekor udang sederhana besar (kopek kulit,
dan buang usus kemudian dadu kecik-kecik)
3. cendawan hitam (hiris halus-halus)
4. sedikit hali muda (cincang halus)
5. sedikit daun bawang (bahagian putih cincnag
halus)
6. sedikit minyak bijan
7. sedikit lada sulah
8. sedikit serbuk pati ayam
9. sesudu tepung jagung
10. sedikit putih telur
11. secubit garam
12. kulit wantan bulat (aku tak der, jadi beli yang petak and potong bulat)
Cara – cara
1. Kalau ada food processor, kisar
ayam kasar -
kasar. Kalau takder pandai-pandailah cincang guna pisau yer.
kasar. Kalau takder pandai-pandailah cincang guna pisau yer.
2. Kemudian masukkan bahan bahan
yang lain (kecuali kulit wantan), gaul rata dan ketepikan masuk dalam peti
ais lebih kurang dalam 20 – 30 minit
4. Kalau korang terlebih rajin, boleh juga hiaskan dengan carrot cincang dan kacang pea kat atas (in this case aku tak taruk – sebab dah kebulur sangat)
5. Kukus lebih kurang 5 – 10 minit dan sedia untuk di hidang. (Best when served piping hot!)
** Selamat Mencuba **
(plays Erhu music loudly in the background)
(plays Erhu music loudly in the background)
No comments:
Post a Comment