Friday, 7 March 2014

Finger Food - Beef Patisserie Roll sekehendak hendak hati korang!



          Daripada mana agaknya datang istilah Finger Food ni?  Aku pun tak tau… adapun finger food ni bukanlah makanan untuk jejari, melainkan kalau mengikut definasinya adalah makanan yang  di hidangkan atau digayakan agar ia mudah di nikmati dengan menggunakan jari … tak perlu sudu, garfu, chopstik ataupun kaki.  Get the idea?

            Mungkin di Malaysia kita boleh katakan pisang goreng, keropok goreng, jemput jemput dan sewaktu dengannya sebagai finger food.  Logik tak? Lantaklah… aku rasa boleh kot.. lainlah kalau korang ada idea yang lebih baik untuk klasifikasikan hidangan yang aku cakapkan tadi… kalau tak korang iyakan aja lah yer?!


            There are two reasons why aku buat this finger food.. Idea asal nya ToH beli daging cincang and Roti Peranchis dalam misi nak membuat Roti John… tapi harammmmm!!! Dia  tak jadi sebab tukar plan last minit, hujung hujung terperesok dalam fridge.  Aku punya habit pulak tak suka biarkan barang simpan terlalu lama dalam ruang sejuk beku, takut nanti rasa air batu yang lebih. Roti perancis tu pun kalau simpan lama lama boleh dijadikan kayu rounders ataupun kayu kriket.  So terpaksalah create recipe baru in my head using these two things.  


            Tengah syok melayan facebook ngan adik beradik aku, idea pun mari (alamak terslang mamakla pulak).  Teringat yang ToH hadiahkan aku Food Processor alongside with a new two door fridge for my Birthday… Kat atas kepala dah keluar mentol lampu tiba tiba .. hehe … aku pun patah-patahkan Roti Perancis tu dan campakkan dalam food processor untuk buat breadcrumbs (so tak payah susah-susah aku nak beli!).  Then ‘thaw’ daging cincang, cekak pinggang and think whether aku nak buat this with a dash of Asian taste or Western.  

Anyways, here’s how I do it 

Bahan-bahan
1.    Kulit Puff Pastry  (tak kisah size sbb boleh 
       potong potong)
2.    400 gm daging cincang
3.    1 biji bawang Holland (amik yang besar sikit 
       dan cincang)
4.    sedikit minyak zaitun
5.    segenggam mixed spice
6.    4 sudu worcesteshire sauce
7.    sedikit garam
8.    3 sudu tomato puree (tomato sauce pun boleh)
9.    1 biji telur (pukul sedikit)
10.  2 genggam serbuk roti (bread crumbs)



Cara-cara
Panaskan minyak zaitun dan goreng bawang sehingga naik bau dan layu.  

Masukkan mixed spice, garam dan worcesteshire sauce dan gaul sehingga sebati dan goreng sehingga daging masak lalu angkat dan sejukkan (sebelum angkat rasa dulu daging samada sesuai dengan citarasa anda … kalau ada apa apa yang kurang boleh segera adjust)

Masukkan tomato puree, telur yang telah dipukul dan serbuk roti lalu uli sebati sehingga boleh di bentukkan menjadi sosej sosej kecil

Canaikan ‘puff pastry’ nipis nipis, letakkan sosej di atasnya dan gulung dengan sapukan telur yang dipukul di hujung gulungan supaya ia tidak terbuka
Ulangi proses sehingga habis
Setelah selesai, sapukan sedikit telur di atasnya dan taburkan bijan (aku tak buat sebab bijan kat rumah dah tinggal sesudu jer, so berpuas hati jela dengan sapu telur jer kat atas


Bakar pada suhu 170 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga masak.  Bergantung pada ketebalan sosej dan puff pastry yang korang canai






Lepastu apa lagi!!!  Gunakan JEJARI anda untuk menikmati makanan ini
** Selamat mencuba **


Nota dan tips :-
  • Bila mencanai pastry, jangan lupa taburkan sedikit tepung agar tidak melekat
  • Kalau ada mesin pembuat pasta, gelek jer ngan mesin tu lagi senang dan konsisten
  • Kalau korang nak ubah mengikut selera Asia, boleh gantikan mixed spice dengan jintan dan ketumbar serta serbuk paprika
  • Kalau bercadang untuk jadikan ini sebagai hidangan untuk tetamu istimewa, setelah siap menggulung, potongkan hujungnya agar sosej daging tersebut selari dengan pastry agak Nampak lebih menarik (aku tak buat sebab nak cekik sendiri, jadi tiada pembaziran di sini
  • Daun ketumbar juga boleh di masukkan dalam adunan daging untuk rasa yang lebih masyukkk!!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...