Tuesday, 11 March 2014

Kek Pisang Se Gebu Ross Eunos


First thing first nak mintak maaf…amik gambar tu unintentionally… Housemate aku cakap macam terposing lucah.. no pun intended, seriously!  Nak gantikan dengan yang lain.. all pisang’s gone.  Jadi terpaksala contented with that one.

Asalnya, beli pisang ni nak buat ‘banana and peanut butter with chocolate coating’ untuk Wan Chu Ping, tapi our meeting was cancelled sbb husbandnya ajak balik kampung, ada urusan sikit.

ToH’s been bugging me to buat kek pisang ni since last few weeks and Cik Zarafhyze pulak sibuk nak makan jemput pisang.  Seriously, I am torn between keinginan  of these 3 people that I love in my life.  Nasib baik Abg Man pulak jenis tak kisah…. "Apa apa pun kita boleh telan.." katanya!! Bila masuk dapur, mata terus ternampak butter, nampak gayanya ToH’s winning this time.  Kek Pisang la jawabnya! Resipi kek pisang yang aku selalu buat dah tak tau kemana, aku rasa aku dah terjual dengan dengan netbook aku sekali.  So, I am creating this one dengan harapan menjadi and yes! berkat keikhlasan hati aku, menjadi jugak akhirnya. (berangan terrer la sangat!)

Follow these very simple steps and I can guarantee 99% that ianya akan menjadi kalau korang ikut this recipe!

Bahan-Bahan
1.   300 gm tepung naik sendiri
2.   250 gm butter
3.   210 gm gula kaster
4.   2 sudu makan vanilla essence
5.   4 sudu makan susu cair (fresh ke sejat ke 

      hentam saja – depends on apa yg korang 
      ada dalam fridge)
6.   4 biji telur saiz B
7.   4 biji pisang (kalau korang tak sure besar 

      mana, korang boleh measure, kasi sama       
      berat dengan tepung lebih kurang 300 – 
      350gm) – lenyekkan bersama vanilla essence

Cara-cara
1.   Pukul telur ngan gula sampai kembang , pucat 

      dan ringan
2.   Lepas tu taruk butter dan pukul hingga sebati
3.   Lepas tu ikut korang nak taruk apa dulu … 

      peringkat ni dah tak der pantang larang… 
      asalkan masuk semua bahan
4.   Sapu butter pada Loyang, masukkan adunan 

      dan bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama       40 – 50 minit


** You are Done! Simple kan? **

Tapi for us the experimentation did not end there. Once dah masak, tanpa sabar dan tanpa menunggu sejuk… kita orang dah bedah kek tu, sebab tu korang tengok dia masih crumbly.  

ToH with his quest nak layeredkan the banana cake dengan Nutella spread! (mentang-mentangla aku ada dua jar nutella besar – tetap dia nak khianat jugak).  

As for Zarrafhyze pulak, nak makan ngan aiskrim… tak paham aku diorang ni. Weird tastebuds .. aku just makan yang plain aje.

When I dig my teeth into the texture.. aku rasa macam touching myself jerk! Alamak.. betul ke ayat ni? Hehe I mean, gebu, milky .. and enak! You can always try if you are wondering whether you have the same citarasa macam aku!

p/s : ToH punya chocolate dollop on the plate nampak mcm tadpole ... hehe






Nota dan Tips
  • Kalau pisang yang korang nak gunakan tak berapa masak, korang boleh cuba this method.  Ambil sebijik epal, masukkan dalam zip-lock plastik dengan pisang yang tak berapa masak, seal dan biarkan dalam 3 atau 4 jam … the acidic content that the apple releases akan mempercepatkan proses meranumkan pisang tersebut
  • To be more adventurous, korang boleh tambahkan other ingredients mcm walnut cincang (don’t be more than 100 gms), boleh juga taruk cranberry, raisin, prune or even parutan kulit oren.  It will add on to the taste the gist of a subtle nutty and citrusy flavour.
  • Boleh tukarkan butter kepada minyak jagung dengan timbang berat yang sama


4 comments:

  1. sdapnye!! mudah jee!! nk try lahh :3 klu pkai susu segar boleh x tok di?? -najwa-

    ReplyDelete
  2. Boleh je wawa.... tryle... senang je

    ReplyDelete
  3. Salam,
    I love banana. Banana cakes, cekodok, lempeng even pisang goreng. Have you tried grilled banana topped up with choc sauce and ceddar cheese? Yummy...

    ReplyDelete
  4. Salam Tok Di,

    keknya gebu segebu orang nya. Dah nampak macam Che Mat Gebu juga...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...