First thing first nak mintak maaf…amik
gambar tu unintentionally… Housemate aku cakap macam terposing lucah.. no pun
intended, seriously! Nak gantikan
dengan yang lain.. all pisang’s gone.
Jadi terpaksala contented with that one.
Asalnya, beli pisang ni nak buat ‘banana and peanut butter with chocolate coating’ untuk Wan Chu Ping, tapi our
meeting was cancelled sbb husbandnya ajak balik kampung, ada urusan sikit.
ToH’s been bugging me to buat kek pisang ni since last few weeks and Cik Zarafhyze pulak sibuk nak makan jemput pisang. Seriously, I am torn between keinginan of these 3 people that I love in my life. Nasib baik Abg Man pulak jenis tak kisah…. "Apa apa pun kita boleh telan.." katanya!! Bila masuk dapur, mata terus ternampak butter, nampak gayanya ToH’s winning this time. Kek Pisang la jawabnya! Resipi kek pisang yang aku selalu buat dah tak tau kemana, aku rasa aku dah terjual dengan dengan netbook aku sekali. So, I am creating this one dengan harapan menjadi and yes! berkat keikhlasan hati aku, menjadi jugak akhirnya. (berangan terrer la sangat!)
ToH’s been bugging me to buat kek pisang ni since last few weeks and Cik Zarafhyze pulak sibuk nak makan jemput pisang. Seriously, I am torn between keinginan of these 3 people that I love in my life. Nasib baik Abg Man pulak jenis tak kisah…. "Apa apa pun kita boleh telan.." katanya!! Bila masuk dapur, mata terus ternampak butter, nampak gayanya ToH’s winning this time. Kek Pisang la jawabnya! Resipi kek pisang yang aku selalu buat dah tak tau kemana, aku rasa aku dah terjual dengan dengan netbook aku sekali. So, I am creating this one dengan harapan menjadi and yes! berkat keikhlasan hati aku, menjadi jugak akhirnya. (berangan terrer la sangat!)
Follow these very simple steps and I can guarantee 99%
that ianya akan menjadi kalau korang ikut this recipe!
Bahan-Bahan
1. 300 gm tepung naik sendiri
2. 250 gm butter
3. 210 gm gula kaster
4. 2 sudu makan vanilla essence
5. 4 sudu makan susu cair (fresh ke sejat ke
hentam saja – depends on apa yg korang
ada dalam fridge)
6. 4 biji telur saiz B
7. 4 biji pisang (kalau korang tak sure besar
mana, korang boleh measure, kasi sama
berat dengan tepung lebih kurang 300 –
350gm) – lenyekkan bersama vanilla essence
Cara-cara
1. Pukul telur ngan gula sampai kembang , pucat
dan ringan
2. Lepas tu taruk butter dan pukul hingga sebati
3. Lepas tu ikut korang nak taruk apa dulu …
peringkat ni dah tak der pantang larang…
asalkan masuk semua bahan
4. Sapu butter pada Loyang, masukkan adunan
dan bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 40 – 50 minit
1. 300 gm tepung naik sendiri
2. 250 gm butter
3. 210 gm gula kaster
4. 2 sudu makan vanilla essence
5. 4 sudu makan susu cair (fresh ke sejat ke
hentam saja – depends on apa yg korang
ada dalam fridge)
6. 4 biji telur saiz B
7. 4 biji pisang (kalau korang tak sure besar
mana, korang boleh measure, kasi sama
berat dengan tepung lebih kurang 300 –
350gm) – lenyekkan bersama vanilla essence
Cara-cara
1. Pukul telur ngan gula sampai kembang , pucat
dan ringan
2. Lepas tu taruk butter dan pukul hingga sebati
3. Lepas tu ikut korang nak taruk apa dulu …
peringkat ni dah tak der pantang larang…
asalkan masuk semua bahan
4. Sapu butter pada Loyang, masukkan adunan
dan bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 40 – 50 minit
** You are Done! Simple kan? **
Tapi for us the experimentation did not end there. Once dah masak, tanpa sabar dan tanpa menunggu sejuk… kita orang dah bedah kek tu, sebab tu korang tengok dia masih crumbly.
ToH with his quest nak layeredkan the banana cake dengan Nutella spread! (mentang-mentangla aku ada dua jar nutella besar – tetap dia nak khianat jugak).
When I dig my teeth into the texture.. aku rasa macam touching myself jerk! Alamak.. betul ke ayat ni? Hehe I mean, gebu, milky .. and enak! You can always try if you are wondering whether you have the same citarasa macam aku!
p/s : ToH punya chocolate dollop on the plate nampak mcm tadpole ... hehe
Nota dan Tips
- Kalau pisang yang korang nak gunakan tak berapa masak, korang boleh cuba this method. Ambil sebijik epal, masukkan dalam zip-lock plastik dengan pisang yang tak berapa masak, seal dan biarkan dalam 3 atau 4 jam … the acidic content that the apple releases akan mempercepatkan proses meranumkan pisang tersebut
- To be more adventurous, korang boleh tambahkan other ingredients mcm walnut cincang (don’t be more than 100 gms), boleh juga taruk cranberry, raisin, prune or even parutan kulit oren. It will add on to the taste the gist of a subtle nutty and citrusy flavour.
- Boleh tukarkan butter kepada minyak jagung dengan timbang berat yang sama
sdapnye!! mudah jee!! nk try lahh :3 klu pkai susu segar boleh x tok di?? -najwa-
ReplyDeleteBoleh je wawa.... tryle... senang je
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteI love banana. Banana cakes, cekodok, lempeng even pisang goreng. Have you tried grilled banana topped up with choc sauce and ceddar cheese? Yummy...
Salam Tok Di,
ReplyDeletekeknya gebu segebu orang nya. Dah nampak macam Che Mat Gebu juga...