Happy New Year to all my blog readers and everybody that happens to drop by at this page whether intentionally or unintentionally (Cewahhh mcm president of the United Statesla pulak kan?) Sah sah sat lagi aku kena bom ngan Osama. Hehehe.
I’ve written one entry earlier on tapi belum post lagi... tapi since this one is more appropriate to begin with (2011), aku rasa aku post yang ni jerla dulu.
Since 2005, every new year means another year older for En. Ahmad Bakhtiar Bin Abdul Majid, who happens to be my ex-housemate, merangkap one of my bestest of friends. Though he always complaint that every birthday susah dia nak celebrate, because everyone else is busy celebrating New Year, I’ve never forgotten to wish him, though from afar. Memandangkan tahun ni dia dah balik semula ke Malaysia, aku decided to bake him cake yang dia missed when I was baking it sebab he was in Hong Kong; CHOCOLATE MUDCAKE. It was a simple basic cake, tapi Adan loves it so aku rasa, cake ni boleh tahanlah... sementelah lagi si Adan ni is always fussy about food. Not fussy fussy... tapi extreme extremely fussy!! Duhhhh! Kadang-kadang character dia ada gak sama macam Chef Four Seansons Hotel si Lynn tu. So bila dia suka, maksudnya cake ni memang sedaplah!! I would like to share this recipe with the blog reader... mana mana yang rajin nak buatlah, and if happens that you guys buat kek ni, boleh la bagi feedback ya? Kalau nak tempah ngan aku boleh juga... RM 55 sebijik.
Bahan-bahan:
I’ve written one entry earlier on tapi belum post lagi... tapi since this one is more appropriate to begin with (2011), aku rasa aku post yang ni jerla dulu.
Since 2005, every new year means another year older for En. Ahmad Bakhtiar Bin Abdul Majid, who happens to be my ex-housemate, merangkap one of my bestest of friends. Though he always complaint that every birthday susah dia nak celebrate, because everyone else is busy celebrating New Year, I’ve never forgotten to wish him, though from afar. Memandangkan tahun ni dia dah balik semula ke Malaysia, aku decided to bake him cake yang dia missed when I was baking it sebab he was in Hong Kong; CHOCOLATE MUDCAKE. It was a simple basic cake, tapi Adan loves it so aku rasa, cake ni boleh tahanlah... sementelah lagi si Adan ni is always fussy about food. Not fussy fussy... tapi extreme extremely fussy!! Duhhhh! Kadang-kadang character dia ada gak sama macam Chef Four Seansons Hotel si Lynn tu. So bila dia suka, maksudnya cake ni memang sedaplah!! I would like to share this recipe with the blog reader... mana mana yang rajin nak buatlah, and if happens that you guys buat kek ni, boleh la bagi feedback ya? Kalau nak tempah ngan aku boleh juga... RM 55 sebijik.
Bahan-bahan:
250gm mentega (Untuk kek ni, aku lebih suka guna planta)
200gm dark chocolate (yang ni terpulang pada korang, aku guna collata compound dari Indonesia, korang boleh guna jenama lain, namely van houten ker atau apa apa jela)
1 sudu makan Nescafe
250ml Susu Segar (Kalau tak der, korang nak gantikan dengan air pun boleh)
220gm Tepung naik sendiri (Kalau korang guna tepung gandum biasa, jgn lupa campurkan soda bicarbonate and baking powder
180gm Gula Halus
50gm Serbuk koko
2biji telur (saiz A)
1sudu kecil Essen Vanilla
Untuk Topping :
1 sudu makan mentega
200gm dark chocolate
200gm dark chocolate
200gm heavy cream
Cara-cara:-
Sapu mentega pada Loyang pembakar dan Alaskan dengan kertas minyak.
Satukan mentega, coklat yang dicincang, nesacafe, susu/air ke dalam periuk atau kuali. Kacau gunakan api perlahan sampai semuanya cair. Sejukan dalam 15 minit dan masukkan dalam mixer
Tambahkan gula halus dan pukul sehingga sebati. Tambahkan tepung naik sendiri dan serbuk koko yang telah di ayak, kemudian telur yang dipukul sedikit dan vanilla. (Jangan buat benda ni masa sebatian chocolate masih panas yer takut nanti telur masak dulu. Hehehe.)
Transfer adunan kedalam Loyang dan bakar pada suhu 150 darjah Celcius selama 1 jam, atau bila korang cucuk dengan kek tester tu, the tester come out clean. Kalau tak der ko lightly press atas kek tu, bila dia bounce back, maksudnya kek tu dah masak la.
Keluar kan kek dan biarkan sejuk.
Tuk buat topping :-
Cairkan mentega dalam kuali dengan api sederhana, masukkan gula, chocolate/serbuk koko, garam. Adunan akan menjadi pekat dan berbintil bintil.
Satukan thick cream dan Nescafe, bancuh sehingga licin dan campurkan dalam adunan coklat. Kacau hingga sebati dan gula hancur. Jangan sampai menggelegak.
Sejukkan pada suhu bilik dan bolehlah di curahkan ke atas kek tadi.. kalau cair sgt, masuk fridge sekejap, and kalau termasuk lama sgt kat dlm fridge masuk plak dlm microvave oven dalam 20saat… begitulha seterusnya sehinggalah Abg Jamil MAMPUSSS!!! Eh, mcmana dialogue cerita Madu 3 boleh termasuk kat sini pulak!!
Cairkan mentega dalam kuali dengan api sederhana, masukkan gula, chocolate/serbuk koko, garam. Adunan akan menjadi pekat dan berbintil bintil.
Satukan thick cream dan Nescafe, bancuh sehingga licin dan campurkan dalam adunan coklat. Kacau hingga sebati dan gula hancur. Jangan sampai menggelegak.
Sejukkan pada suhu bilik dan bolehlah di curahkan ke atas kek tadi.. kalau cair sgt, masuk fridge sekejap, and kalau termasuk lama sgt kat dlm fridge masuk plak dlm microvave oven dalam 20saat… begitulha seterusnya sehinggalah Abg Jamil MAMPUSSS!!! Eh, mcmana dialogue cerita Madu 3 boleh termasuk kat sini pulak!!
Selamat Mencuba!
Happy New Year and Happy Birthday to En. Ahmad Bakhtiar...
Salam 1Malaysia.. :) Aku mmg sgt, sgt, sgt suka kek ni.. sbb ianya tak manis yg melampau dan ada unsur2 pahit.. so, aku boleh makan byk!! keh! keh! keh!!
ReplyDeleteThank you Eddie....aku try wat Kek Lumpur ko semalam....jadi beb....bawa pulak g office..seme orang puji sedap..aku pun trus promote ko nyer blog. Thank you again.
ReplyDeleteIza, glad that it is helpful to you.. kalau rajin, ko try plak buat vanilla cupcake tu, senang sangat and you won't be disappointed.
ReplyDeletemcm mne nk decorate coklat cair atas kek tanpa comot mne2 pon?? tuang aje? pastu nk angkat keknye? hahha skill wawa low btol!! -najwa-
ReplyDelete