
- 125g butter
- 170g self-raising flour
- 60g ground hazel nut
- 60g icing sugar
- 1 tsp vanilla essence
- 1/2tsp bicarbonate of soda
- 1 egg yolk
- Sesame to deco (optional)
In a mixing bowl, ayak tepung, soda bicarbonate and icing sugar, kemudian masukkan hazelnut yang telah di kisar, gaul lagi, kemudian masukkan butter dan esen vanilla. Uli dengan menggunakan hujung jari. Kemudian, canaikan di atas baking paper atau plastic dan terapkan guna acuan yang korang suka. Pukul kuning telur yang dicampurkan susu cair and pewarna kunig (supaya Nampak berkilat), sapukan atas kuih dan taburlah bijan (kalau korang nak deco style lain pun boleh – taruk gajus panggang mesti masyukkk)
Tangan yang besar ni bukan tangan aku yer, tetapi assistant aku yang bernama Ariff... hahaha

aku kalau makan kudapan sambil tengok tv, tak makan cookies( itu mat sallehh punya style).. aku gigit kuaci jek.. or.. makan masam manis ( haw flakes).. tu favourite.. hahaha
ReplyDeleteSometimes it doesn't have to be Hari Raya to do cookies such as this. Nampak hazel nut aje dah tahu dari jauh cookies ni crunchy dan sedap. Minta izin nak test kat PATYSKITCHEN ya.
ReplyDelete