Dah lama gambar ni ada dalam kamera Ariff, tapi aku belum guna jugak. Rasanya dari bulan puasa tahun lepas. Kerabu daging ni adalah 'favourite' adik angkat aku si Dyb.. kalau jumpa jer tak der benda lain yang dia nak tanya. Even, kalau dia kenalkan aku dengan kawan kawan baru dia pun, cerita 'kerabu daging' dia tak tinggal. Tapi sayang, masa aku buatkan si Ariff kerabu ni, aku tak sempatla pulak menjemput dia, lagipun siapa suruh dia duduk kat tempat 'jin bertendang' sana kan?
1kg daging, di potong dadu (ikut suka korang la nak besar mana dadunya)
selabu bawang putinhhalia agak2 sama besar dengan dua jari
ajinomoto (kalau suka)garam
Air asam jawa (ikut suka nak masam mana)gula (2 sudu)
6 tangkai cili merah2 batang serai (belah dua dan mayang halus)
2 batang bunga kantan (belah dua dan mayang halus)
2 biji bawang besar (belah 4 dan mayang)2 biji tomato (boleh dadu, boleh dipotong wedeges, atau ikut suka korangla)
Mula2 skali, korang blender atau tumbuk bawang putih dan halia, gaul dalam daging dan rebus dalam periuk sehingga empuk. Masukkan ajinomoto dan sedikit garam'
Setelah daging empuk, angkat dan toskan.
Setelah daging empuk, angkat dan toskan.
Masukkan cili merah, asam jawa, garam, gula (boleh taruk sedikit sos cili kalau suka), sedikit air suam dalam blender dan kisar sehingga hancur. Tuangkan ke dalam daging. Kemudian masukkan serai, bawang merah, bunga kantan yang telah dimayang dan tomato. Gaul rata, simpan dalam peti ais dan hidangkan bila terasa lapar...
Senang kan resipi dia... aku pun suka benda alah ni, provided korang masak daging sampai betul betul empuk. Sedap di makan dengan nasi, atau ratah macam tu aje...
mcm shedap!!
ReplyDeletekena rasha dulu baru tau.. haha
ReplyDeleteSodap ni, meleleh air liur ha dibuatnya. Boleh try, nampak different sikit dari Thai Beef Kerabu. Good....gooood kadang-kadang main campak-campak macam nila terangkat. Thanks for the recipe.
ReplyDeleteya! mmg sedap.. boleh makan dgn nasi atau ratah saja.. hehehe..
ReplyDelete