Tuesday, 11 January 2011

Kerabu Daging

Dah lama gambar ni ada dalam kamera Ariff, tapi aku belum guna jugak. Rasanya dari bulan puasa tahun lepas. Kerabu daging ni adalah 'favourite' adik angkat aku si Dyb.. kalau jumpa jer tak der benda lain yang dia nak tanya. Even, kalau dia kenalkan aku dengan kawan kawan baru dia pun, cerita 'kerabu daging' dia tak tinggal. Tapi sayang, masa aku buatkan si Ariff kerabu ni, aku tak sempatla pulak menjemput dia, lagipun siapa suruh dia duduk kat tempat 'jin bertendang' sana kan?

This kerabu is nice.. boleh buat banyak2 terus dan simpan dalam peti ais, best kalau makan masa sejuk. Kalau nak cuba buat, mcm ni resipinya :-

1kg daging, di potong dadu (ikut suka korang la nak besar mana dadunya)
selabu bawang putinh
halia agak2 sama besar dengan dua jari
ajinomoto (kalau suka)
garam
Air asam jawa (ikut suka nak masam mana)
gula (2 sudu)
6 tangkai cili merah
2 batang serai (belah dua dan mayang halus)
2 batang bunga kantan (belah dua dan mayang halus)
2 biji bawang besar (belah 4 dan mayang)
2 biji tomato (boleh dadu, boleh dipotong wedeges, atau ikut suka korangla)


Mula2 skali, korang blender atau tumbuk bawang putih dan halia, gaul dalam daging dan rebus dalam periuk sehingga empuk. Masukkan ajinomoto dan sedikit garam'
Setelah daging empuk, angkat dan toskan.

Masukkan cili merah, asam jawa, garam, gula (boleh taruk sedikit sos cili kalau suka), sedikit air suam dalam blender dan kisar sehingga hancur. Tuangkan ke dalam daging. Kemudian masukkan serai, bawang merah, bunga kantan yang telah dimayang dan tomato. Gaul rata, simpan dalam peti ais dan hidangkan bila terasa lapar...

Senang kan resipi dia... aku pun suka benda alah ni, provided korang masak daging sampai betul betul empuk. Sedap di makan dengan nasi, atau ratah macam tu aje...

4 comments:

  1. kena rasha dulu baru tau.. haha

    ReplyDelete
  2. Sodap ni, meleleh air liur ha dibuatnya. Boleh try, nampak different sikit dari Thai Beef Kerabu. Good....gooood kadang-kadang main campak-campak macam nila terangkat. Thanks for the recipe.

    ReplyDelete
  3. ya! mmg sedap.. boleh makan dgn nasi atau ratah saja.. hehehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...