Thursday, 26 January 2017

Pizza Labu

This time dah tak boleh nyanyi lagu Impossible from Cinderella the musical sebab dah nyanyi masa buat talam labu hari tu. Lagipun dah dua hari hujan turun tak berhenti, karang langit tambah lagi tiga hari. Mau banjir kampung ni! I'm not complaining sebab aku sangat sangat sukakan hujan.  Masa remaja dulu, pernah bercita-cita nak bermastautin di Seattle sebab kat sana hujannya adalah 9 bulan dalam setahun.  Tapi hajat tak kesampaian sebab tak ada company mat salleh kat sana yang nak amik aku yang gemuk pendek ni bekerja ngan dorang. 

In the year 94, aku dapat offer untuk sambung pengajian dalam bidang Finanace and Accounting di University of East London dan University of Cariboo kat Canada, pun tak pergi jugak.  First, tak pernah fancy London, 2ndly kat Cariboo tu  course-nya 4 tahun and JPA only kasi study loan for 2 years. Yelah, jadi budak kampung yang tak pernah terdedah dan tau hal-hal dunia luar ni, little did I know that boleh bekerja part-time kat sana to finance the living.  Lagipun, guru-guru aku zaman dulu, tak ada pun yang bagi info atau suggestion about this thing.  Maaf, bukan nak salahkan mereka, sekadar bercerita sahaja.  Dah namanya tak der rezeki ke sana kan?

Pernah arwah ayah bagi cadangan untuk jual tanah yang dia ada untuk menampung pengajian aku kat Overseas, tapi aku tak nak tertekan dengan situasi yang aku harus berusaha untuk cemerlang memandangkan ibu bapa terpaksa bergolok bergadai demi mengisi pengetahuan yang tinggi untuk aku.  Tapi… the actual reason is … aku tak pernah minat Accounting, cuma dah di takdirkan untuk terjebak dalam kancah kira kira ni. 

Masih teringat lagi saat aku nak masuk ke tingkatan empat lepas keputusan SRP keluar, merayu rayu nak masuk ke kelas sastera sebab aku minat dengan bahasa.  Dua tiga kali jugaklah turun naik berjumpa cikgu yang berbeza beza demi memperjuangkan minat aku yang satu ni.  Malangnya nasib tetap tak menyebelahi aku, langsung terlantar di aliran sains social yang mana perakaunan adalah teras utama.  Terus minat untuk belajar aku luntur.  Pernah tak masuk kelas sampai dua bulan. Tapi Allah s.w.t tu maha kaya, masa amik keputusan SPM (tu pun arwah ayah aku yang amik), aku masih dapat keputusan yang baik (Pangkat 1) jadi semangat tu timbullah sikit. Masa isi borang UPU (tu pun kawan yang tolong isikan), aku mohon untuk masuk ke Unit Bahasa di Universiti Malaya, pun tak dapat.

Bulan March tahun 92, dapat panggilan untuk menyertai kursus Pengajian Perniagaan di Politeknik Ungku Omar.  Tapi tidak teruja, namun memandangkan wajah arwah ayah yang berseri-seri, aku tak mampu untuk tolak, lalu bulan June 92, aku pun mulalah berkampung di Ipoh. Come July 92, terima lagi satu tawaran dari Universiti Islam Antarabangsa untuk buat BEN (Bachelor of Art in English).  Sekali lagi arwah ayah offer, kalau aku nak terima, dia ok aje.  Tapi memandangkan baru jer dia banyak berhabis duit untuk aku masuk Polytech ni, aku cakap tak per, lepas habis kat Ipoh mungkin aku boleh re-apply.  Tapi bila dah tamat pengajian, semua local U tak dapat, melainkan Overseas … dan memandangkan yang Overseas pun kursus Accounting jugak, idoklah aku berhajat untuk sambung.  Terus mintak kerja, pun Bank yang panggil… Adoiiii…. Tak boleh lari jugak.  Hmmm yang last2 ni aku cut short jer, karang entry ni jadi biography aku pulak.  Apa, ingat aku ni Tun Mahathir?

Back to this Pizza labu, sebelum mengexperiment benda alah ni, terpikir jugak ok ker? Labu tu kan lemak manis? Macam tak go jer untuk di buat pizza.  Tapi bila dah siap, semua kesangsian dan kerisauan terjawab.  Sedapp!! Malangnya buat sebijik pizza jer, takut tak ngam.  Dough pizza tu simpan dalam freezer yang semalam punya, masa buat pizza biasa untuk family tea-time gathering.  Nak simpan dua tiga bijik takut tak sesuai buat pizza labu ni.  Last2, dapat rasa sorang sikit jer.

Bahan-bahan:
Untuk pizza dough boleh rujuk resepi saya sebelum ni (Click disini), kalau tak suka herbs tu boleh di kecualikan.  Yang lain lain sama jer.  Crustnya boleh buat 4 medium size pizza, tapi untuk topping kat bawah, cuma untuk satu pizza jer, jadi kalau nak buat 4, kena gandakan 4 kali lah yer bahan bahannya.


200 gm labu (rebus atau kukus dan lenyekkan sampai hancur)
1 biji bawang Holland (dadukan)
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu gula
½ sudu teh thyme (kalau dapat yang fresh, mungkin rasanya lagi sedap)
lada hitam atau lada sulah secukup rasa
secubit garam (jangan banyak sangat sebab nanti parmesan cheesenya dah cukup masin)
½ cawan parmesan cheese
½ cawan mozzarella cheese
2 sudu makan minyak zaitun

Cara-caranya:
Panaskan oven pada 200 darjah celcius
Di dalam kuali, panaskan minyak zaitun dengan api sederhana dan goreng sehingga bawang lutsinar dan naik baunya
Taburkan gula dan kacau lagi
Masukkan bawang putih dan lada hitam lalu di kacau sebentar
Didalam bekas lain satukan labu, parmesan dan mozzarella cheese lalu di kacau sebati, tuangkan bahan bahan goreng, gaul rata dan sapukan di atas pizza dough
Bakar sekitar 15 minit dan sedia di hidangkan


-->
Kalau korang baca entry ni sampai habis, mesti korang terpikir … dari kecik amik jurusan Accounting, bila besar jadi tukang masak.  Kenapa?  Kau rasa???....

3 comments:

  1. Ohhh... kakak ingatlah dough dia guna labu hihi... punyalah kakak ni tak pakar bab masak (malunya.. tunduk malu). Terus teringin nak rasa.

    Itulah dikatakan fated kalau dah memang specialist memasak walau bijak account dan teringin ke bidang sastera tapi chef juga yg terbaik:)

    ReplyDelete
  2. Salam akak.. Lady suke baca kisah biografi akak.. Trgn nk th kehidupan bljr zaman dulu2.. Nnti tulis deh.. Kepingin nk lalui.. Tp ldy lalui zmn teknologi.. Dah x sama dgn zmn dulu. Tenang.. Damai.. Mesra..

    ReplyDelete
  3. Itu namanya tukang masak yang ada ilmu.... tak gitewww

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...