While browsing through my photo collection in my
lappy, only to find out that I have thousands of food pictures that I took
since moving back to JB. If I
uploaded and placed them in the blog, it will not be less than 100 recipes that
I can share. Ya Allah! Banyaknya… dan banyak tu jugaklah rasanya
aku melantak non-stop. Now aku tau, that one of my traits or perhaps one of my
best attributes is ‘LAZINESS’! Kann?
Bila merengek nak kamera – ToH kasi Lumix LX3, belek-belek laptop – ToH kasi
Macbook Air, bila mengeluh storage tak cukup – ToH kasi fridge besar… tapi aku tak manfaatkan sepenuhnya
benda-benda ni, silap silap ToH kasi penampor satu baru tau... hehehe!
Well, ever since 3 or 4 years back, my
flair in writing or narrating has simmered down. Tak tau kenapa, perhaps age factor kot? Maybe jugak otak
yang aku guna tak sampai 3% bestnya kalau jadi macam Scarlett Johannsen dalam
filem Lucy tu. 100% brain capacity
.. nak buat apa jer boleh! Dream on Ross – giler ko!
Going back and forth through the photo
collection, last last aku decided nak share this Poh Piah recipe... Senang
sikit. Tak Banyak kerja... hehe... Aku buat Poh Piah basah ni just ikut
kehendak tekak dan juga personal preference of my favourite sayur and fillings.
Bahan-bahan:
Kulit poh piah ready made (malas nak buat sendiri sebab makan sorang jer)
Sengkuang
Timun
Tauhu
Lobak merah (carrot)
Daun salad
Bawang goreng
Hoisin sauce
Cili sos
1 sudu udang kering
2 sudu kicap cair
1 sudu minyak bijan
2 sudu sos tiram
dan minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Potong tauhu secara memanjang.. nak dadu
pun boleh then goreng garing
Kemudian tumiskan sedikit bawang putih yang telah dicincang bersama udang kering, pecahkan sebijik telur, taruk sesudu minyak bijan, dua sudu sos tiram dan dua sudu kicap cair
Kemudian tumiskan sedikit bawang putih yang telah dicincang bersama udang kering, pecahkan sebijik telur, taruk sesudu minyak bijan, dua sudu sos tiram dan dua sudu kicap cair
Masukkan sengkuang yang telah di hiris dan kacau sehingga lembut
Sapukan hoisin sauce ke atas kulit pohpiah diikuti dengan sos cili
Kemudian isikan sayur-sayuran, tauhu bawang goreng dan sengkuang yang telah
dimasak
Gulung dan sedia untuk di hidang
Senangkan?
Resipi orang malas!
Kalau malas.... dia pergi beli je. Hanya orang rajin je buat sendiri eventho yang nak makan sorang.
ReplyDeleteboleh jual kat pasar malam tu....bkn main banyak bahan2nya...yg pasar malam tu kdg2 sengkuang dgn taugeh ja isinya...
ReplyDeleteAssalam Rosdi,
ReplyDeletekita actually cari kulit popia readymade ni dah lama..
macam mana rupa packagingnya tu?..kalau masuk johor boleh juga kita cari..if you free and kind enough boleh letak gambar packagingnya tak kat sini..
thank you in advance..