Thursday 11 December 2014

Fried Hokkien Mee


Hari ni nak men ‘Chinese’ pulaklah.  Kalau korang tanya aku, what sort of cooking yang aku suka  my immediate answer will be local malay cuisine.  Tapi kalau korang tanya what sort of food yang aku suka – my answer will be ‘Chinese’!  Twisted kan?  Haha .. Whateverla… Tapi that’s the truth.  Memang susah nak percaya.  Aku rasa aku suka Chinese food because its light and most flavourings are subtle. I can’t get enough with just a portion so I must eat a lot of it! Only then the accumulated subtlety will give me the wholesome-ness and satisfaction.  Ok, absurd! I know!

Today nak share recipe Fried Hokkien Noodles.  I make quite a lot of this sebab tetamu ramai.  Tapi I’ll share a small portion for you all to do (kalau nak buatla kan?).  Nanti kang buat banyak banyak kasi kenyang tong sampah nak buat apa, ye tak? 

Ok, lets jump to the ingredients: (I had a long chat with my ex-colleague cum one of my good friend earlier on so not really in a chatty mood now.  Dah lenguh rahang ni).  This recipe serves 4.

Untuk Stok Udang:
3 biji bawang putih yang telah di cincang
3 biji bawang merah yang telah di cincang
4 sudu makan minyak masak
Kulit udang dari 250gm udang
1 liter air
½ sudu teh lada sulah
1 sudu gula batu (gula biasapun boleh)
1 sudu makan sos ikan
segenggam ikan bilis


Cara-cara buat Stok Udang:
Panaskan periuk atau kuali. Masukkan minyak dan goreng kulit udang sehingga naik bau.
Campurkan bahan bahan lain sehingga mendidih
Kecilkan api dan biar stok merenih lebih kurang 15 minit. 


Untuk Mee:

5 sudu makan minyak
2 biji telur di pukul
100 gm bihun (rendam sampai lembut)
250 gm mee kuning
2 cawan (500 ml) stok udang
250 gm udang yang telah dibuang kepala dan kulit (biarkan ekor)
2 ekor sotong sederhana besar (di hiris bulat)
3 biji bawang putih yang di cincang
2 sudu makan nampla sauce (sos ikan)
2 keping fishcake di hiris
1 sudu makan kicap pekat
garam secukup rasa



Cara-cara:
Dalam kuali panaskan 2 sudu minyak makan dan masukkan telur dan kacau (Macam buat scramble egg.  Tapi jangan sampai garing kang jadi mee goreng mamak pulak.. hahaha). Bila telur dah macam 3 suku masak jer, masukkan bihun ngan mee kuning tadi
Goreng dengan api sederhana kemudian tambahkan satu sudu minyak
Lepas tu masukkan 2 cawan stok udang dan goreng supaya bihun dapat menyerap stok udang tu. (Lebih kurang 1 minit – sekejap jer)
Lepastu masukkan lagi lebihan stok kacau lebih kurang seminit lagi
Bila air dah nak kering sikit .. tolakkan me ke tepi guna sudip, masukkan balance minyak tadi dan masukkan bawang putih.  Goreng sampai naik bau.
Kemudian gaulkan dengan mee.
Tambahkan sos ikan, fish cake, sotong dan udang. 
Perasakan dengan garam
Tambahkan kicap pekat.


** Sedia untuk di hidang **


Nota:
Untuk rasa yang lebih intense korang boleh masukkan taugeh dan kucai.  Aku tak taruk sebab kat rumah ni tak der.  Dah malas nak ke mini market takut Cina tu meluat, balik balik muka aku yang duk bertandang ke kedai dia sampai dua tiga kali sehari.
Boleh juga taburkan bawang goreng jika suka


Aku buat extra sambal bilis kering untuk makan ngan mee ni.












4 comments:

  1. Wah ada Hokkien mee kat sini..
    kita pernah buat dulu juga..memang sedap..kalau yang jual punya
    selalunya kat sini jarang ada yang halal...so memang wajib lah buat sendiri kan..

    pst..kalau kat blog its not the rahang yang chat its the fingers..hehehe..
    guwau aje ya bro...ampun kan patik!..hahaha

    ReplyDelete
  2. insyallah leh try jgk nnt nie..nak jugak merasa keenakknya..sambal tu pun nmpak sedap mmg sesuai gabungan tu,,zila kalau makan mee mmg nak kena ada sambal jgk..baru sedap..klu tak rasa kosong jew kt tekak.

    ReplyDelete
  3. tringat zaman skolah dlu mke mee greng nga smbal tumis nih...pastu keropok lekor...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...